Terhesség

Alkalmazás is segíthet a ciklus legtermékenyebb időszakának feltérképezésében

A Natural Cycles nevű app a nő hőmérséklete alapján mondja meg, hogy mikor a legnagyobb a megtermékenyülés esélye.
2016. Április 25.

A kutatások során 4054 nőt vizsgáltak, akiknek életkora 20 és 35 év között alakult, akik a Natural Cycles applikációt használták tabletta helyett, védekezés gyanánt. Egy év alatt ezerből csupán öt felhasználó volt kitéve a véletlen terhességnek, ami meglehetősen jó aránynak számít. Az alkalmazás havonta 6,99 fontba (kb. 2800 Ft) kerül, és a szakemberek szerint rendívül megbízható módszerről van szó.

Nem mindenki használhat fogamzásgátló tablettát különféle egészségügyi okok miatt. Számukra ez az új alternatíva segít a védekezésben, amelyet egy svájci házaspár dolgozott ki. A hatékonysági ráta az eddigi felmérések szerint meglepően jó, a tabletta mögött alig marad el.

Az alkotó, Dr. Elina Berglund ex-orvos férjével, Dr. Raoul Scherwitzllel szerette volna kiküszöbölni a gyógyszeres védekezés mellékhatásait, amelyek között a vérrögök potenciális felhalmozódása, s ezáltal a trombózisveszély is szerepel.

„Jelenleg kb. 10 ezer nő használja az alkalmazást. Több mint 300 ezer napja működik az app, és eddig még egyetlen nem kívánt terhességre sem került sor. Kapunk viszont rengeteg emailt, gyakorlatilag minden nap, olyan nőktől, akik hálásak azért, hogy jobban érzik magukat a bőrükben, és a védekezés miatt sem kell aggódniuk” – mondja Dr. Berglund.

A fejlesztő ezzel együtt azt javasolja, hogy aki a természetes fogamzásgátlást választja, az először mindenképpen szakemberrel konzultáljon.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Fogamzásgátlás
  • A XXI. század fogamzásgátlása
  • Hitek és tévhitek – a fogamzásgátlásról
  • Hormonális fogamzásgátlás
  • Forrás: Medipress