Terhesség

Agykárosodást okoz a C-vitamin hiány

A Koppenhágai Egyetem Élettudományi Karának kutatói feltárták, hogy a C-vitamin hiánya károsíthatja az újszülöttek mentális fejlődését.
2009. Szeptember 04.

Vitaminok és ásványi anyagokTengerimalacokon végzett kísérletekből kiderült, hogy C-vitamin hiány esetében a hippokampusz sejtjeinek száma 30 százalékkal csökken, és jelentősen romlik a térbeli memória.A tengerimalacok az emberhez hasonlóan nem képesek saját maguk előállítani a C-vitamint, így feltételezhető, hogy a terhesség és szoptatás során fellépő hiány károsíthatja a magzatok és az újszülöttek fejlődését.

A C-vitamin nagyon fontos az agyműködés szempontjából, azonban a világ számos országában, köztük Brazíliában és Mexikóban a terhes nők 30-40 százaléka szenved C-vitamin hiányban.

“Lehetséges, hogy a gyermekeknél azért alakulnak ki tanulási zavarok, mert életük kezdetén nem jutottak elegendő C-vitaminhoz. Pedig olyan egyszerű lenne a megelőzés a vitaminkészítmények segítségével” – magyarázta Jens Lykkesfeldt vezető kutató.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a tengerimalacok esetében milyen korán jelentkezik az embrionális fejlődésre kifejtett hatás, illetve hogy az visszafordítható-e születés után.

A cikk az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress