Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vashiány tünetei

2007. szeptember 6. | Frissítve: 2016. július 27.

Forrás: Kismama magazin

Szervezetünk vasháztartása egészséges körülmények közt kielégítően szabályozza a vas felszívódását a gyomor- és bélrendszerből.

Vashiányt jelez a fáradékonyság, a törékeny körmök, a száraz bőr, a hajhullás, de előfordul, hogy a vaskészlet fokozatos csökkenése miatt semmilyen feltűnő tünet sem árulkodik a hiányállapotról.
Mivel viszonylag alacsony a napi szükségletünk, a szervezet sok bevitt vasat nem tud hasznosítani, vagyis a "vasfeldolgozás" nem gazdaságos. Az átlagos európai étrend napi 10-15 milligramm vasat tartalmaz, ennek azonban csupán tizede, huszada szívódik fel. Hasonló a helyzet a tabletták formájában bevitt vassal is. Ha az orvos gyógyszeres vaspótlást tart szükségesnek, a készítményt legalább három hónapon keresztül szedni kell.

Ha folyton fáradtnak érzed magad a terhesség alatt, akkor lehet, hogy vashiányod van

Jelenleg a vasat poliszacharid komplexek formájában tartalmazó szereket tartják a leghatékonyabbnak és a legkevesebb kellemetlen mellékhatást okozónak. A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes frissen préselt narancslével vagy limonádéval bevenni. A szervezet számára legjobban az állati eredetű táplálékokban rejlő vas hasznosítható. Egy húszdekás marhasült például négy milligramm vasat tartalmaz!
A várandósság idején fellépő vérszegénység mértékét és okát mindig tisztázzuk, mielőtt bármit bevennénk. Fertőzések esetén például a kórokozók elleni hatékony védekezés érdekében csökken a vérben mérhető vas értéke, a vasraktárak azonban egészséges állapotban továbbra is telítettek. Egyszerű vérkép alapján nem kapunk választ kérdésünkre, további laboreredményekre (teljes vaskötő kapacitás, ferritin) is szüksége lesz az orvosnak, hogy megalapozott döntést hozhasson.
100% boldogság - Bepahnten nyereményjáték

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések