Terhesség

A túl magas vasszint megnövelheti a terhességi cukorbetegség kialakulását

Egy amerikai kutatás szerint nemcsak a túl alacsony, hanem a túl magas vasszint sem egészséges a terhesség során, ugyanis megnövelheti a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kialakulásának valószínűségét.
2016. November 17.

Azoknál a terhes nőknél, akiknél a terhesség alatt magas vasszint volt mérhető, jelentősen megnőtt a terhességi cukorbetegség előfordulási esélye.

A kutatók számos, vérben mérhető markert vizsgáltak a vasszint lehető legpontosabb megállapítása érdekében. Azok a terhes nők, akiknél az első trimeszterben magasabb ferritin-szint volt mérhető, mely a testben elraktározott vasmennyiség jelzője, több mint kétszeres rizikóval, akiknek pedig a második trimeszterben is magas volt a ferritin-szintjük, négyszer olyan nagy eséllyel lettek cukorbetegek a terhesség alatt.

A vas szerepe a gesztációs diabétesz kialakulásában nagy valószínűséggel oxidatív stresszt növelő hatásának köszönhető, amivel nemcsak hogy károsíthatja, de akár el is pusztíthatja a hasnyálmirigy béta sejtjeit, melyek az inzulinprodukcióért felelősek. A magas vasszint ezen kívül inzulinrezisztenciát is okozhat a májban.

A tanulmány vezetője, Shristi Rawal szerint, a fenti eredmények erősen megkérdőjelezhetik az eddigi jól bevált, minden terhes kismamának rutinszerűen javasolt vaspótlás létjogosultságát. Dr. Robert Courgi, a New Yorki Southside Hospital endokrinológusa is osztja ezt a véleményt, szerinte a terhes nőket előbb szűrni kellene, és csak a ténylegesen alacsony vasszintű vagy éppen vashiányos nőket kéne vaskészítményekkel kezelni az eddigi rutin vaspótlás helyett.

A vas fontos szerepét természetesen mindezek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a terhesség alatti vashiány még mindig sokkal jobban árthat a születendő kisbabának, mint a túl magas vasszint. A vas ugyanis alapvetően a vérben való oxigénszállításért felelős, így a születendő kisbaba oxigénellátottságában nélkülözhetetlen szerepet játszik.

Forrás: Medipress