Terhesség

A tíz legfárasztóbb beszólás, amit kismamáknak mondanak

A domborodó pocakot nehéz titkolni, de talán nem is akarod rejtegetni. Mit tudsz kezdeni azzal, hogy szinte mindenki hozzáfűz valamit? Ki kedveset, ki bosszantót.
2013. Március 16.
Miért kapnak "kedves" beszólásokat a kismamák?

Ti mertek még gyereket szülni ebbe a szörnyű világba?

Sopánkodik az, aki éppen sötéten látja a világot. Szerinte jobb lenne, ha ezentúl egymás közt oldanánk meg, és inkább egyetlen gyerek sem születne ilyen bizonytalanságba. Ne hagyd magad elbizonytalanítani, hiszen arra, hogy a világ egyáltalán nem szörnyű, éppen annyi bizonyítékot sorakoztathatsz fel, mint az ellenkezőjére. Ha van kedved beszélgetni, sorold fel a sopánkodónak, miért nem találod aggasztónak a helyzetet.

Még csak félidős vagy? Úgy nézel ki, mintha ikreket várnál!

Ez különösen azoknál övön aluli ütés, akik amúgy is aggódnak a szorgalmasan szaporodó kilók miatt, vagy akik amúgy is úgy érzik magukat, mint egy bálna. Ne vedd a szívedre! Most úgyis azok a kismamaruhák a divatosak, amelyek alaposan kihangsúlyozzák a pocakot. Vagyis felfoghatod úgy is, hogy szándékosan nézel ki úgy, mintha ikreket várnál!

Véletlen, vagy terveztétek?

Elég gonosz kis kérdés, hiszen valahol benne van az a feltételezés, hogy ááá, ez csak véletlen lehet, normális ember ebben a korban, ennyiszer, ilyen körülmények közt nem szül. Merthogy ezt leginkább a többedik gyereknél, vagy a nagyon fiatal és a negyven feletti kismamáknak szokták nekiszegezni.

Mi lesz a munkahelyeddel?

Indulj ki abból, hogy nem bosszantani és idegesíteni akar, hanem egyszerűen kíváncsi, te hogyan oldod meg, hogy ne rúgjanak ki, ne szúrjanak ki veled, ne vegyenek fel helyetted mást. Ha nem akarod megbeszélni vele a helyzetedet, elég, ha arra hivatkozol: sajnos jövőbe látó képességgel te sem rendelkezel, de valahogy biztosan lesz majd, hiszen szüksége van rád a világnak.

Hogy fogod bírni a tanulást kisgyerek mellett?

Ha már unod, hogy sokadszor várnak választ tőled, kérdezz rá nyugodtan, miből gondolják, hogy ez olyan megoldhatatlan feladat. Hozzáteheted, hogy a nők szellemi és fizikai teljesítőképessége köztudomásúlag nő a szoptatás alatt. A kreativitásról nem is beszélve!

Na, most majd befellegzik az aranyéletnek! Üdvözöllek a szülők klubjában!

Kérdezz csak vissza nyugodtan: Ezek szerint nálatok befellegzett az aranyéletnek? Mesélj!

Reméljük, fiú lesz, azokkal kevesebb a gond!

Nehéz megjósolni, mivel jársz jobban: ha elárulod, vagy ha titokban tartod a nemét. Jó néhány eszmefuttatást végighallgathatsz az utolsó hónapokban. Sokan a hasad alakjáról, a felszedett kilók számából vagy abból fognak következtetéseket levonni a baba nemére vonatkozóan, hogy eleget émelyegtél-e az elején. Akármelyik megoldást is választod, biztosan ezerszer is hallani fogod a fiú- és lánypártiak véleményét, de aztán lemondóan hozzáteszik: végül is mindegy, csak egészséges legyen!

Na és tudod már, mi lesz a neve?

Könnyebb a lottón ötös találatot elérni, mint olyan nevet találni, amellyel mindenki elégedett. Számíthatsz arra, hogy elmesélik, milyen szörnyű vagy éppen cuki ismerőseik, rokonaik vannak pont ilyen névvel, a kreatívak rögtön versikét rögtönöznek a névre, a csúfolódó alkat csúfolódik egy picit, egyszóval hálás téma, amelyhez szinte kivétel nélkül mindenki hozzászól. Ha zavar, ráérsz a szülés után elhíresztelni, milyen név mellett döntöttetek, akkor már visszafogottabbak lesznek a kommentárok.

Jaj, hallottad, mi történt szegény Katával?

Ha nem vagy elég óvatos, a világ összes szüléssel kapcsolatos rémtörténete megtalál. Ha nem Katáé, akkor a beszélgetőpartner saját szülése és vajúdása. Ezek sokszor elbizonytalanító, ijesztő történetek szoktak lenni. Jobban teszed, ha becsukod a füled. A te eseted egészen más.

Te még mindig egyben???

Az utolsó idők türelmetlenségére, izgalmára jókora lapáttal rátesz a sok türelmetlen és tapintatlan érdeklődő. Nem bírják kivárni az sms-t vagy a más csatornákon érkező hírt a baba születéséről, és akár naponta rád telefonálnak, érzel-e már valamit. Lehet, hogy jobb, ha beállítasz valami hívásszűrést. Vagy “otthon felejted” a telefont, amikor sétálni mész.

Kapcsolódó cikkeink: