Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesvitamintól tényleg szőrös lesz a baba?

2017. május 11.

Forrás: ratkotunde.hu

Nagyon sokszor felmerül a kérdés a várandós kismamákban: ha terhesvitamint szedek, akkor nem lesz nagyon szőrös a gyerekem?

A terhesvitamintól tényleg szőrös lesz a baba?

Hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, érdemes egy kicsit utánanézni annak is, hogy normális-e a babákon a szőr, illetve, hogy mi számít túlzottnak.
A kérdésben Lőrincz Orsolya védőnő van a ratkotunde.hu oldal segítségére.

A szőrös baba

Akármennyire hihetetlen is, a babák is lehetnek szőrösek. Sőt, ez teljesen természetes és a kezdeti szőrszálak az esetek többségében ki is hullanak. Ilyenkor nem is szabad eltávolítani ezeket, mert a babák bőre nagyon érzékeny, így sem a borotvát, sem semmilyen más eszközt nem szabad bevetni a nem kívánt szőr ellen, mivel akár allergiás reakciót is okozhat.
A szőrösödés az esetek többségében genetikai okokkal rendelkezik, így ha a családban van olyan személy, aki dús testszőrzettel bír, akkor előfordulhat a pihék megjelenése a babán is. ez pedig az egész testen, bárhol jelentkezhet, így akár a háton, a pocakon, vagy a nemi szervek környékén is.

Betegség?

Létezik olyan betegség, mely túlzott szőrnövekedéssel jár a babák esetében. Ez a legtöbbször hormonális eredetű, amin az orvosok rendszerint képesek segíteni, hogy mennyi a túl sok szőr, azt mindenképpen szakember állapítja meg!
A hormonális elváltozásokkal ebben az esetben is endokrinológus szakember foglalkozik, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerekek hormonháztartása eltér a felnőttekétől, így mindenképpen gyermek endokrinológussal érdemes felvenni a kapcsolatot.
Lőrincz Orsolya azt is elárulta, hogy minden baba "szőrös" csak van, akinek a születésig lehullik a magzatpihe, van, akinek a születés utáni 1-2 hónapban még látható. A lanugo (magzatpihe) segíti a test védelmét a magzatvízben és szabályozza a testhőmérsékletet. Ez a jelenség a méhben lévő magzat esetében fordul elő, általában a terhesség ötödik hónapjában. Legtöbb esetben azonban a lanugo leválik vagy lekopik a 36 és 40. terhességi hét között.
Szüléskor a lanugo nagy része lekopik, és ami marad, az is a szülést követő pár hétben elhullik. Császármetszést követően a babákon több lanugo és magzatmáz található. A magzatmáz hamar felszívódik, a magzati szőr pedig lassan elhullik.
Fontos megjegyezni, hogy a genetika csak a "felnőttkori" szőrösödést határozza meg, a csecsemőkorit nem. Amennyiben a csecsemőnél a szülő fokozottabb szőrösödést lát (úgy gondolja, hogy ez már nem normális), mindenképpen meg kell mutatni gyermekendokrinológusnak, nehogy endokrinológiai ok legyen a háttérben.

Várandós vitamin?

Sokan tartanak az ilyen készítményektől, pedig láthatjuk, hogy nincsenek olyan mellékhatásaik, amiktől a kismamák tartanak. Ellenben támogatják a várandósság és a szoptatás alatt megnövekedett vitamin és ásványi anyag szükségleteket, amire nagy segítséget jelenthet az anyukáknak. Természetesen nem mindegy, hogy milyen vitaminokat választ. A készítmények sokasága között azokat érdemes előnyben részesíteni, melyekben az ásványi anyagok a könnyebben hasznosuló citrát, vagy glükonát formában vannak jelen, valamint maga a készítmény képes a különböző trimeszterek eltérő igényeit a legteljesebb módon kielégíteni.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések