Terhesség

Toxémia: a terhességi mérgezés jelei

A toxémia rendszerint a terhesség 20. betöltött hete után jelentkezik, és az első terhességek 5-7 százalékában fordul elő. Jellegzetes tünetekkel, szélsőséges esetekben életveszélyes állapottal járhat.
2017. Szeptember 14.

Korábban úgy tartották, a méhlepény által termelt méreganyag okozza a problémát, ezért használták a terhességi toxikózis, toxémia, terhességi mérgezés szakkifejezéseket.

Azonban több évtizedes kutatás során sem lelték meg a keresett mérget, így az elmélet és vele együtt az erre utaló elnevezések is árnyalják picit a toxémia körül kialakult képet. Napjainkban leginkább a preeklampszia kifejezést használja a szakirodalom, ami szó szerint annyit tesz: görcs előtti állapot.

A terhességi toxémia vezető tünete a magas vérnyomás, a beteg vizeletéből fehérje mutatható ki, és gyakori az ödéma (vizesedés) is. Emellett májműködési zavarok, a véralvadásért felelős vérlemezkeszám csökkenése és a vérsavóban található húgysavszint emelkedése jellemző. A terhesgondozás során azonban vizsgálják ezeket a tényezőket.

A betegség lefolyásáért alapvetően két, a méhlepény keringését szabályzó hormon egyensúlyának megbomlása felelős. A prosztaciklin a méhlepény felszínes sejtjeiben, míg a tromboxán a mélyebb rétegekben termelődik.

Ha a lepényszövet vérrel érintkező felülete nagyobb mértékben pusztul, mint a mélyebb rétegek, a prosztaciklin-termelés csökken, a tromboxán termelődése változatlan marad.

A tünetek a tromboxán hatásaiból adódnak: az érfal átjárhatóságának növekedése testszerte vizenyőben és fehérjevizelésben mutatkozik meg. Az érösszehúzódás miatt magas vérnyomás alakul ki. A fokozott trombózishajlam és a lepénykeringés csökkenése miatt lepényelégtelenség alakul ki. A vérlemezkék összecsapzódása miatt testszerte mikroszkópos vérrögök alakulnak ki (DIC = disszeminált intravazális coagulatio = szétszórt, érpályán belüli véralvadás).

Legsúlyosabb esetekben az anyánál epilepsziaszerű görcsök (eclampszia) és HELLP-szindróma (hemolysis, elevated liver enzymes, low platelet count = vörösvérsejtek szétesése, megemelkedett májenzimek, alacsony vérlemezke szám) lép fel. A számos helyen bekövetkező mikrotrombózis miatt a vérlemezkék és véralvadási faktorok elfogynak, és vérzékenység alakul ki (konzumpciós koagulopátia).

Milyen figyelmeztetőjelei lehetnek a terhességi toxémiának?

A már említett három tüneten túl az általános közérzetben beálló változások mindenképpen figyelmeztetőek lehetnek:

– fejfájás

– látászavarok

– hányás és hányinger

– fülzúgás

– gyomortáji panaszok

– csökkent vizeletmennyiség

– kifejezetten a jobb oldali bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom

– influenzaszerű tünetek

Ezek mind olyan tünetek, amelyekre nem szabad legyinteni. Mindenképpen fel kell keresni orvosodat, ha bármelyiket tapasztalod!

Kapcsolódó cikkeink: