Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség jelei

Szerző: Szondi Réka

2015. augusztus 21. | Frissítve: 2016. október 26.

Forrás: babaszoba.hu

Már jó ideje babát szeretnétek, és azt reméled, hogy most valóra is válik az álmotok? Milyen jelek utalhatnak arra, hogy terhes vagy? Íme, a terhesség legfontosabb jelei.

A terhességnek számos árulkodó jele lehet

1. Hangulatingadozás

Már a terhesség kezdetétől gyakori tünet lehet a hangulatingadozás. Ennek oka, hogy a hormonális változások erősen hatnak az agyban az ingerületek továbbításáért felelős neurotranszmitterekre. A terhesség alatt a megszokottól szélsőségesen jobb vagy rosszabb kedvünk is lehet, és akár különösebb ok nélkül is hirtelen megváltozhat.
Sajnos könnyen megtörténhet, hogy hirtelen depresszív hangulatba kerülsz, esetleg túlzott aggodalommal figyelheted magadat. Ha a negatív hangulatváltozásunk olyan mértékű, hogy napi teendőink ellátására sem vagyunk képesek, esetleg elviselhetetlenül nyugtalanító gondolatok jutnak az eszünkbe, és ezek idővel nem múlnak el, mindenképp keressünk fel egy e téren jártas pszichoterápiás szakembert, aki segíteni tud a probléma megoldásában.

2. Egyes ételek kívánása, mások ok nélküli kerülése

A terhesség korai szakaszában elég gyakori, hogy egyes ételek és italok illatától, látványától viszolygunk. Előfordulhat, hogy olyan ételeket sem kívánunk, amelyek korábban a kedvenceink voltak. Ennek oka, hogy a szervezetünkben a terhesség hatására megnövekszik az ösztrogén szintje, amely hatással van az érzékelésünkre. Még furcsább a kívánósság, vagyis ha vonzódni kezdünk néhány, addig számunkra nem kedves vagy egyenesen furcsa ételhez.
A terhesség alatt egyes, egyébként kellemes illatot is zavarónak, esetleg visszataszítónak találhatjuk. Az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt felerősödik a szaglás, és az egyébként kevésbé erős illatokat is erősnek, tolakodónak érezhetjük.

3. Fáradékonyság

Ha különösebb ok nélkül hirtelen aluszékonnyá, fáradékonnyá válsz, és ez minden napodra jellemző, az jelezheti a terhességet. A túlzott fáradékonyság oka, hogy a terhesség korai szakaszában hirtelen megnő a vérünkben a progeszteron nevű hormon szintje, ami a kimerült állapotot előidézi. A hányinger vagy a sűrűn fellépő vizelési inger miatt sem tudunk megfelelően pihenni, ez is hozzájárulhat a fáradtsághoz. A második trimeszterben kissé visszanyerjük az energiánkat, amit a harmadik harmadban újra elveszíthetünk.

4. Gyakori vizelés

A megtermékenyülés után nem sokkal beinduló hormonális változások miatt nagyobb mennyiségű vér pumpálódik a vesékbe. A fokozottabb kiválasztás miatt a húgyhólyag is hamarabb telik meg vizelettel, emiatt többször kell meglátogatnunk a mellékhelyiséget. A terhesség teljes ideje alatt jellemző a sűrűbb vizelés vagy vizelési inger. A hormonális késztetés mellett később az egyre növekvő baba is egyre nagyobb nyomást gyakorol majd a húgyhólyagra.

5. Émelygés, hányinger

Az egyik legnyilvánvalóbb jele a terhességnek, ha reggeli émelygést, hányingert, egyes esetekben hányást tapasztalunk, és ennek nem fertőzés az oka. Sokan a fogamzás első hónapja után, mások néhány héttel hamarabb tapasztalhatják a reggeli rosszullétet. Bár ezt a tünetet nem csak reggel, hanem a nap bármely szakában tapasztalhatjuk.
A várandós nők felénél a második trimeszter kezdetére szinte teljes mértékben megszűnik ez a kellemetlen tünet. A kevésbé szerencsések még egy hónapig vagy kicsit tovább is küzdenek a hányinger problémájával.

6. Puffadás

Szintén a hormonális változások miatt a terhesség korai szakaszában a menstruációs ciklust megelőző napokban tapasztalthoz hasonló haspuffadást érezhetünk. Emiatt már akkor szűknek érezhetjük kedvenc nadrágunkat, mielőtt a terhesség meglátszana a pocakunkon.

7. Érzékeny, megduzzadt mellek

A terhesség korai szakaszában megduzzadnak, érzékennyé válhatnak a melleink. Ez az érzés nagyon hasonlít a menstruációs időszakot megelőző tünetekhez, de jóval intenzívebb formában jelentkezhet. Ahogyan a szervezetünk hozzászokik a hormonális változásokhoz, a mellek érzékenysége az első trimeszter után általában megszűnik.

8. Kimarad a menstruáció

Ha eddig rendszeres volt a havi vérzésed, most azonban hirtelen kimarad, ez nagy bizonyossággal a terhességre utal. Ám ha a menstruációs ciklusunk általában nem kiszámítható, akkor kizárólag a menstruáció kimaradásából nem következtethetsz egyértelműen a terhességre. Ha viszont egyszerre több árulkodó tünetet is tapasztalsz magadon, akkor gyanakodhatsz arra, hogy gyereket vársz. A menstruáció várt időpontja után 4-5 nappal már érdemes lehet terhességi tesztet végezni. Ha a teszt negatív, de a havi vérzés csak nem jelentkezik, akkor 1 héttel később ismét érdemes terhességi tesztet használni.

9. Megnő a testhőmérséklet

Napi rendszerességgel mérheted a saját testhőmérsékletedet, és vezetheted egy táblázatban. Ha azt tapasztalod, hogy egymás után tizennyolc napig a normál testhőmérsékletedhez képest emelkedett értékeket mérsz, okkal gyanakodhatsz arra, hogy babát vársz.

10. Pozitív terhességi teszt

A terhesség egyik legegyértelműbb jele, ha a terhességi teszt eredménye pozitív. Minden terhességi teszt az úgynevezett HCG hormon koncentráltságát méri a vizeletben. A terhességi hormonként is emlegetett HCG-t a megtermékenyített petesejt, az embrió lepényszövete termeli. Ennek a hormonnak a koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben, és beágyazódást követő három nap után kimutatható a vizeletben is. (A beágyazódás körülbelül a fogantatás után 12 nappal történik.)
Ma már sokféle terhességi teszt létezik, amelyeknek eltérő lehet az érzékenységi foka. A beágyazódást követő 3. napon körülbelül 17-119 egységnyi HCG van a vizeletben, ezt a 10 mlU/ml érzékenységű terhességi teszt már képes kimutatni.
A tesztek többségét néhány másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Ahhoz, hogy biztos eredményt kapjunk, a kimaradt menstruáció első napjától számítva 4-5 napot várjunk a terhességi teszttel. De számolhatjuk a teherbeesést előidéző aktushoz is - az együttléthez képest kb. 10-14 nap múlva érdemes terhességi tesztet végezni - állítják a szakemberek.
Bár a tesztek egy része a nap bármely szakában használható, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelnünk, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a HCG szint. Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk folyadékot, mert az hígíthatja a vizeletet és a hormon koncentrációjának szintjét.
Fontos, hogy mindenképp tartsd be a terhességi teszt használati utasítását, mert csak így redukálhatod a legkisebbre a tévedés lehetőségét. Akármilyen eredményt is kapsz, érdemes a terhességi tesztet néhány nap múlva megismételni, hogy biztos eredményt kaphass. Fontos, hogy tudd, hogy még a legérzékenyebb tesztek is produkálhatnak hamis eredményt, bár nagyon ritka.

11. Nőgyógyászati vizsgálat

A minden kétséget kizáró eredményt a nőgyógyászati vizsgálat adhatja. Éppen ezért ha a jelek alapján úgy érzed, hogy gyereket vársz, mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhesse, és ezek eredményeként az orvosod minden kétséget kizáróan közölhesse veled a jó hírt, hogy gyermeket vársz.
Orvoshoz fordulni körülbelül a menstruáció kimaradása után 2 héttel érdemes - a terhesség 7. hetében. Ekkor már a hüvelyi ultrahang biztosan alátámaszthatja a terhesség meglétét vagy hiányát. A terhesség 5. hetétől már látható a beágyazódott petezsák, 6. héttől az embrió, a terhesség 7. hetétől pedig a pici szívverése is észlelhető.
A szülés várható időpontját kiszámolhatod terhességi kalkulátorunkkal.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések