Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti vizsgálatok

2002. november 10. | Frissítve: 2016. június 19.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja

A terhesség alatt végzett vizsgálatok célja, hogy felmérjük a várandós nő egészségi állapotát, megelőzzük, illetve idejében felismerjük és kiszűrjük a különböző elváltozásokat, valamint képet kapjunk a fejlődő magzatról.

A terhesség alatti vizsgálatok

Laborvizsgálatok

Legalább 3 alkalommal a terhesség alatt:
Teljes vérkép: A rendszeres vérképellenőrzéssel nyomon követhető a vörösvértestek, a hemoglobin (vérfesték), hematokrit (a vér alakos elemeinek és a plazma térfogatának aránya) csökkenésének mértéke, így szükség esetén vaspótlás kezdhető el. A vörösvértest szám adott, ebből következően a hematokrit értéke csökken. (Ez a plazmatérfogat arányának növekedése miatt van, tehát az így kialakuló vérszegénység élettani.)
Vércukorvizsgálat: Éhgyomorra, illetve ún. étkezés utáni vércukor vizsgálat (szükség esetén terheléses vércukor vizsgálat is), a cukorbetegség, illetve a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség felismerésére szolgál.
Teljes vizeletvizsgálat: a veseműködés ellenőrzését, valamint a különböző fertőzések kiszűrését célozza.
VDRL szűrés: szexuális úton terjedő fertőzés (vérbaj) kiszűrésére szolgál.
Hepatitis-B szűrés: ez a kötelező vizsgálat a fertőző májgyulladás kiszűrését célozza. Amennyiben az eredmény pozitív, a megszületendő babára, valamint a családra további járványügyi teendők vonatkoznak.
Vércsoport- és Rh-vizsgálat: az Rh negatív anyáknál különösen fontos a későbbi csoport-összeférhetetlenséget megakadályozva súlyos fejlődési rendellenességeket előzhetünk meg.

Általános belgyógyászati vizsgálat

Lehetőleg a kismama vigye magával a friss EKG, valamint vizelet- és vérkép eredményét. Így háziorvosa azonnal felismerheti az esetleges eltéréseket.

Fogászati vizsgálat

Terhesség alatt a terhességi hormonok hatására jelentős változások következnek be. Fokozódik a kalcium-lebontás, szuvasodnak a fogak, valamint a fogíny gyulladása is gyakrabban fordul elő. (Kismamáknak a területileg illetékes fogászati rendelőben a fogászati ellátás térítésmentes.)
Általában a nőgyógyászati vizsgálat az első jelentkezéskor egyben rákszűrő vizsgálat is. Többnyire ekkor hüvelyváladékot is vesznek vizsgálat céljából. Amennyiben ekkor kórokozó tenyészik ki, akkor kezelésre és kontroll vizsgálatra van szükség.

Ultrahang diagnosztika

A vizsgálat az eddigi adatok szerint veszélytelen és a terhes számára sem kényelmetlen. A vizsgálat azon az elven alapszik, hogy a magas frekvenciájú hanghullámok a test szövetein áthaladva a különböző akusztikai tulajdonságú határfelületekről visszaverődnek. UH vizsgálattal tisztázni lehet a terhesség korát, fel lehet ismerni az ikerterhességet, képet lehet kapni a magzatvíz mennyiségéről, a lepény helyzetéről és nagyságáról, valamint számos fejlődési rendellenesség diagnosztizálható. A terhesség alatt kötelezően 3 alkalommal végeznek UH vizsgálatot.

CTG vizsgálat (általában a terhesség 36. hetétől végzik)

A cardiotocograph (CTG) készülékkel a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat lehet megfigyelni. Így a magzat méhen belüli állapotáról, a méhlepény és a méhizomzat működéséről kapunk képet.
A magzati szívműködést ún. Doppler-készülékkel is lehet ellenőrizni. Ez a műszer is az ultrahang készülékek közé tartozik, és többnyire a védőnői tanácsadáson kerül elő.
Ha bármilyen elváltozásnak a gyanúja felmerül, kiegészítésül többféle vizsgálat is szóba jöhet.

Genetikai vizsgálat

Ha a családban már fejlődési rendellenességgel született újszülött, genetikai tanácsadásra is elküldünk.
A 37 év feletti kismamáknak kötelező genetikai vizsgálaton kell részt venni a 11-13. héten. Abban az esetben, ha felmerül a genetikai rendellenesség alapos gyanúja, akkor a 12-13. héten a méhlepény, illetve 16-17. héten a magzatvíz vizsgálatával igyekeznek kiszűrni a betegséget.(Ha valaki nem szeretné vállalni ezeket a vizsgálatokat, akkor vérvizsgálatot is választhat, ezt azonban az OEP már nem támogatja.)
A következő vizsgálatok az egyedi esettől függően szintén elvégezhetők:

Laboratóriumi vizsgálatok

Toxoplasma szűrés: a toxoplasmózis fertőző betegség, legfőbb terjesztője a macska, valamint a nem kellően megfőzött állati eredetű étel.
CMV (cytomegalovírus) szűrés
Rubeola szűrés
HIV fertőzöttség szűrése: A HIV fertőzés nem befolyásolja a teherbeesést, viszont a vírus az esetek 25-35 %-ában átjut a terhesség alatt vagy szülés közben a magzat vérkeringésébe.

Amnioszkópia

A magzatburkon keresztül megtekinthető a magzatvíz egy speciális eszközzel. Amikor a magzat valamilyen ok miatt oxigén-ellátási zavart szenved, fokozott meconiumürítéssel (magzatszurok) reagál. A magzatszurok a magzatvízbe kerülve mennyiségétől függően különböző mértékben zöldes színűvé festi azt. Ez a zöld szín amnioszkóppal egyértelműen felismerhető. A vizsgálat megterhelése nem nagyobb, mint egy hüvelyi feltárás.

Amniocentézis

Az anya hasfalán keresztül egy célszerűen megválasztott tűvel a magzatburokba hatolnak és a magzatvízből 10-20 ml-t vesznek vizsgálat céljából.

CVS vizsgálat

Az amniocentézishez hasonló eljárás, csak itt a méhlepényből vesznek mintát (általában a hüvelyen keresztül). Genetikai elváltozásokat lehet ily módon felfedezni. Ezt a vizsgálatot a terhesség 10-12. hetében végzik, és mindig megelőzi genetikai tanácsadás.
Természetesen minden kismamának egyéni terhesgondozásra van szüksége, így előfordulhat, hogy a felsoroltakon kívül más vizsgálatot is szükségesnek tartanak. Ez különösen akkor fontos, ha a várandós nő valamilyen betegségben szenved, vagy szenvedett korábban.
Minden kismamát tájékoztatnak a terhesgondozásban résztvevő szakemberek az elvégzendő vizsgálatokról és azok jelentőségéről.
A kismamákat szeretnénk biztatni, hogy bizalommal forduljanak kérdéseikkel a terhesgondozóban megismert orvosokhoz, védőnőkhöz, szülésznőkhöz, akik készségesen állnak rendelkezésükre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések