Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti vizsgálatok

2002. november 10.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja

A terhesség alatt végzett vizsgálatok célja, hogy felmérjük a várandós nő egészségi állapotát, megelőzzük, illetve idejében felismerjük és kiszűrjük a különböző elváltozásokat, valamint képet kapjunk a fejlődő magzatról.

Laborvizsgálatok

Legalább 3 alkalommal a terhesség alatt:
Teljes vérkép: A rendszeres vérképellenőrzéssel nyomon követhető a vörösvértestek, a hemoglobin (vérfesték), hematokrit (a vér alakos elemeinek és a plazma térfogatának aránya) csökkenésének mértéke, így szükség esetén vaspótlás kezdhető el. A vörösvértest szám adott, ebből következően a hematokrit értéke csökken. (Ez a plazmatérfogat arányának növekedése miatt van, tehát az így kialakuló vérszegénység élettani.)
Vércukorvizsgálat: Éhgyomorra, illetve ún. étkezés utáni vércukor vizsgálat (szükség esetén terheléses vércukor vizsgálat is), a cukorbetegség, illetve a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség felismerésére szolgál.
Teljes vizeletvizsgálat: a veseműködés ellenőrzését, valamint a különböző fertőzések kiszűrését célozza.
VDRL szűrés: szexuális úton terjedő fertőzés (vérbaj) kiszűrésére szolgál.
Se AFP vizsgálat: a terhesség 16. hetében végzik. Az alfa-foetoprotein (AFP) egy, a magzatra jellemző fehérje, mely 1956 óta ismert, de a diagnosztikában csak később kezdték alkalmazni, miután megfigyelték, hogy koncentrációja a velőcső záródási rendellenességek esetén megemelkedik. Feltűnően alacsony AFP koncentráció üszökterhességre is utalhat. Ez a vizsgálat szűrő jellegű, tehát a magas, vagy alacsony AFP érték nem feltétlenül jelent kóros állapotot, hanem ennek eldöntése további vizsgálatokat tehet szükségessé.
Hepatitis-B szűrés: ez a kötelező vizsgálat a fertőző májgyulladás kiszűrését célozza. Amennyiben az eredmény pozitív, a megszületendő babára, valamint a családra további járványügyi teendők vonatkoznak.
Vércsoport- és Rh-vizsgálat: az Rh negatív anyáknál különösen fontos a későbbi csoport-összeférhetetlenséget megakadályozva súlyos fejlődési rendellenességeket előzhetünk meg.

Általános belgyógyászati vizsgálat

Lehetőleg a kismama vigye magával a friss EKG, valamint vizelet- és vérkép eredményét. Így háziorvosa azonnal felismerheti az esetleges eltéréseket.

Fogászati vizsgálat

Terhesség alatt a terhességi hormonok hatására jelentős változások következnek be. Fokozódik a kalcium-lebontás, szuvasodnak a fogak, valamint a fogíny gyulladása is gyakrabban fordul elő. (Kismamáknak a területileg illetékes fogászati rendelőben a fogászati ellátás térítésmentes.)
Általában a nőgyógyászati vizsgálat az első jelentkezéskor egyben rákszűrő vizsgálat is. Többnyire ekkor hüvelyváladékot is vesznek vizsgálat céljából. Amennyiben ekkor kórokozó tenyészik ki, akkor kezelésre és kontroll vizsgálatra van szükség.

Ultrahang diagnosztika

A vizsgálat az eddigi adatok szerint veszélytelen és a terhes számára sem kényelmetlen. A vizsgálat azon az elven alapszik, hogy a magas frekvenciájú hanghullámok a test szövetein áthaladva a különböző akusztikai tulajdonságú határfelületekről visszaverődnek. UH vizsgálattal tisztázni lehet a terhesség korát, fel lehet ismerni az ikerterhességet, képet lehet kapni a magzatvíz mennyiségéről, a lepény helyzetéről és nagyságáról, valamint számos fejlődési rendellenesség diagnosztizálható. A terhesség alatt általában 3-4 alkalommal végeznek UH vizsgálatot.

A cikk folytatódik:

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések