Terhesség

A terhesség alatt szedett fájdalomcsillapító termékenységi problémákat okozhat a férfiakban?

Elképzelhető, hogy az édesanya által a terhesség alatt szedett enyhe fájdalomcsillapítók összefüggésben állnak a férfiak termékenységi problémáival?
2011. Január 02.

A kérdést egy tanulmány szerzői vetik fel, akik azt állítják, hogy egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nagyobb kockázatot jelentenek az idősebb korban kialakuló termékenységi problémák kockázatát illetően, mint a hormonháztartást zavaró vegyületek és műanyagok, amelyeket eddig a fő vétkeseknek tartottak.

A kutatók 834 dán és 1463 finn nő adatait vizsgálták meg, akiket kérdőív segítségével kérdeztek ki egészségi állapotukról és gyógyszerszedési szokásaikról a terhesség alatt. A finn csoportban nem találtak semmi olyat, ami statisztikailag szignifikáns lett volna, a dán csoportban azonban két megdöbbentő jelenségre lettek figyelmesek.

Azon nők esetében, akik egy vagy két fájdalomcsillapító kombinációját szedték terhességük alatt, például aszpirint és paracetamolt egyszerre, hétszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy fiuk le nem szállt herével születik. Az ún. rejtettheréjűség az idősebb korban jelentkező rossz spermaminőség és a hererák egyik változatának kockázati tényezője.

Azon nők esetében pedig, akik a terhességük második harmadában bármilyen fájdalomcsillapítót szedtek, több mint duplájára emelkedett annak kockázata, hogy fiuk le nem szállt herével születik.

“Nem teljesen világos, miért nem mutatta a finn csoport ugyanazokat az összefüggéseket, mint a dán alanyok” – nyilatkozta Henrik Leffers, a koppenhágai Rigshospitalet kutatója. “Az enyhe fájdalomcsillapítók használatát azonban csak kérdőívekkel, nem pedig telefonos interjúval ellenőriztük a finn csoportban, a dán csoportban pedig a telefonos interjúk adták a legmegbízhatóbb információkat, ami magyarázhatja az eltéréseket.”

A rejtettheréjűség előfordulása Dániában közel négyszer nagyobb, mint Finnországban. Az előfordulási gyakoriság 1960 és 2001 között majdnem ötszörösére emelkedett.

“E különbség mértéke túlságosan nagy ahhoz, hogy véletlenszerű fluktuációval vagy a kutatások eltéréseivel lehessen magyarázni” – áll a Human Reproduction folyóiratban közzétett tanulmányban. “Ráadásul az eredmények megfelelnek a férfi reprodukciós egészség terén az utóbbi öt évtizedben tapasztalt romlásnak.”

A kutatás folytatásaként francia szakemberek laboratóriumi patkányokon is elvégeztek egy kísérletet. Kiderült, hogy a paracetamol behatása csökkentette a tesztoszteron szintjét a méhben, és csökkentette az utód végbélnyílása és nemi szervei közötti távolságot, ami kulcsfontosságú jelzője lehet a felnőttkori reproduktív rendellenességeknek.

Leffers hangsúlyozta, hogy további kutatásokra is szükség lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a fájdalomcsillapító a hormonháztartást felborító anyagok nagyobb egyszeri hatásának teszi ki a magzatot, illetve ezeknek a hormonháztartást felborító vegyületeknek más környezeti forrásai.

Egyetlen 500 mg-os paracetamol tabletta a terhesség alatt nagyobb hormonrendszert zavaró hatást fejt ki, mint a 10 leggyakoribb környezeti hormonrendszert zavaró anyag összességében” – állítja Leffers. “Egyetlen tabletta a nők többsége esetében valójában legalább kétszer nagyobb behatással jár, mint az ismert hormonrendszert felborító anyagok, ráadásul ez egyetlen nap alatt következik be, nem kilenc hónapra elosztva, mint a környezeti endokrin disruptor anyagok.”

A kutató azt javasolja a nőknek, hogy terhesség alatt a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a fájdalomcsillapítók használatát, és kérjenek tanácsot orvosuktól.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Óvatosan a fájdalomcsillapítókkal terhesen!
  • Óvatosan terhesség alatt a fájdalomcsillapítókkal
  • Rejtettheréjűség
  • Forrás: Medipress