Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatt bevitt D-vitamin megvédi a gyereket az allergiától

2016. március 10. | Frissítve: 2017. március 9.

Forrás: MediPress

A D-vitaminról tudnivaló, hogy fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában, ezért a tudósok annak kívántak utánajárni, vajon az asztma és az allergia elleni küzdelemben is hasznát lehet-e venni.

A terhesség alatt bevitt D-vitamin csökkenti a gyermek asztma-kockázatát

Amint arról a kutatást vezető dr. Supinda Bunyavanich beszámolt, vizsgálatok megerősítették, hogy ha terhesség alatt a kismama D-vitamin tartalmú élelmiszert fogyaszt, 20 százalékkal csökkenti születendő gyermekénél az asztma kialakulásának kockázatát.

Nem mindegy, miből

A Mount Sinai Icahn Orvosi Iskolájának tudósai 1248 anyát és gyermeküket kísérték figyelemmel a terhesség első trimeszterétől kezdve egészen a gyerekek hétéves koráig. Az utánkövetéses vizsgálatok kimutatták, hogy azok az anyák, akik a legtöbb D-vitamin tartalmú ételt fogyasztották várandósságuk alatt, azoknak a gyerekei legkisebb arányban lettek allergiások, mire iskoláskorúvá váltak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyáltalán nem lényegtelen, hogy miből szerezték be a D-vitamint: csak az élelmiszerekből kinyert D-vitaminra volt hatásos. Azok, akik vitamin formájában vették magukhoz, ott nem volt kimutatható hasonlóan pozitív következmény.
A D-vitamin legismertebb forrása maga a napfény, de számos élelmiszerből is kinyerhető, például a halból, tojásból, tejtermékekből, gombából és gabonákból.
A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című lapban közzétett tanulmányban a szakemberek külön kitértek a halfogyasztás kérdésére: mint köztudott az omega-3 zsírsav fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, de fontos a terhesség alatti mértékletes fogyasztása.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések