Terhesség

A szülés keményebb, mint lefutni egy maratont

A Michigan-i Egyetem tanulmánya szerint a szülés sokkal megerőltetőbb a szervezet számára, mint lefutni egy maratont. Nos, akkor jogosan kérdezzük: hol vannak a megérdemelt aranyérmeink?
2017. Május 10.

A szülés óriás trauma a testnek

Édesanya vagy és a bakancslistádon szerepel a maraton lefutása? Akkor kipipálhatod! A fitpregnancy.com szerint biztos, hogy meg tudod csinálni. Egy új kutatás eredményei arról számolnak be, hogy szülni bizony sokkal nehezebb, mint a maraton 42 kilométerét lefutni nagyjából 4 óra alatt. Persze azok, akik már túl vannak egy-két szülésen, tudják, hogy nem móka és kacagás az egész, de ha egy ismerősöd mégis megkérdezi tőled, hogy tényleg annyira fáj-e, akkor mondd csak el neki az új tanulmány eredményeit!

A Michigan-i Egyetem kutatásai szerint a vajúdás és a kitolás a legnagyobb trauma, ami csak történhet egy ember testével, megterhelőbb, mint bármi a világon. MRI vizsgálatokkal elemezték a kutatók a szülés közbeni sérüléseket, és arra jutottak, hogy azok nagyon hasonlítanak a sportolás közben elszenvedett sérülésekhez.

Szülés után minden nőt visszahívnak hathetes kontrollra, ahol általában meg is nyugtatják az újdonsült édesanyákat, hogy minden rendben van, lehet terhelni a testet, sőt, akár munkába is lehet állni. Ez azonban nem feltétlenül van így! Ha te úgy érzed, nem vagy még elég erős, pihenj!

A nők 41%-a szenved valamilyen sérülést szülés közben, ami elsősorban gátszakadást jelent. Rossz hír, hogy az izomszakadások 15%-a soha nem gyógyul be teljesen. Alapjában véve mi, nők mindannyian hasonló ellátásban részesülünk szülés közben, az orvosaink mindig úgy cselekszenek, ahogy a legjobbnak látják, ennek ellenére megsérülhet a testünk a hatalmas igénybevételnek köszönhetően. Mi mégis önként vállaljuk, életünk során akár többször is. Nos, akkor kiknek is járna valójában az aranyérem?

Kapcsolódó cikkek: