Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A pajzsmirigybetegség meddőséget is okozhat

2002. december 17. | Frissítve: 2016. március 21.

Forrás: Anyák Lapja

A terhesség alatt vagy közvetlenül utána, tehát a szülést követő egy-két éven belül, megnő a pajzsmirigybetegségek, elsősorban a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigygyulladás gyakorisága.

A pajzsmirigybetegség meddőséget is okozhat

Főleg az immunrendszeri alapokon létrejövő megbetegedések gyakoriak a nőknél ebben az időszakban. Ezek közül különösen fontos a szülés utáni egy-két évben jelentkező pajzsmirigygyulladás. Gyakran "csöndesen" jelentkezik ez a betegség, tehát nincs igazán jele. Ha mégis, akkor a pajzsmirigy (tehát a nyak) kissé megvastagszik, megduzzad és időnként torokfájásra emlékeztető fájdalom jelentkezik. Érzékennyé is válhat a terület, s a beteg nem szívesen hord zárt nyakú ruhát.

Kezelni kell a pajzsmirigy-gyulladást?

Ha nem jelentkezik erélyes tünetekkel, akkor elegendő egyszerű gyulladásgátlókkal kezelni. Ha fokozódnak a tünetek, akkor másfajta terápia is szóba jöhet. Rendszeresen ellenőrizni kell az ilyen betegeket, mert később közülük sokan csökkent pajzsmirigy-működésűek lesznek. Egyébként szülés után a nők 4-10 százalékának lesz pajzsmirigygyulladása.

A meglévő pajzsmirigybetegségek hogyan befolyásolják a teherbeesést és a magzat kihordását?

A pajzsmirigy fokozott, illetve csökkent működése valamelyest csökkentheti a teherbeesés valószínűségét. Ha valaki ilyen betegséggel mégis áldott állapotba kerül, a terhesség kihordható, ám sokkal szerencsésebb, ha a tervezett terhesség előtt beállítják, normalizálják a pajzsmirigyműködést. Ha nem tették, akkor a másállapot elején mindenképpen rendezni kell a pajzsmirigy státuszát, mert különben nagyobb a spontán vetélés valószínűsége, és a magzat fejlődése is veszélybe kerülhet.

Valóban megnő a nők pajzsmirigyének térfogata a gyerekvárás idején?

A terhesség alatt a női szervezet jódigénye megkétszereződik. A rendelkezésre álló adatok szerint a pajzsmirigy térfogata 20-30 százalékkal megnő, ám ez az esetek többségében a szülés után visszaáll a normálisra.

A jódhiányos területeken rosszabb a helyzet: a tartós jódhiány ugyanis strúma kialakulásához vezet. Ilyenkor nőni kezd a pajzsmirigy, amely a jódot a pajzsmirigyhormon gyártására használja. Ha nincs elegendő jód, tovább nő a mirigy, hogy még több pajzsmirigysejt legyen, amely még több jódot tud kivonni a vérből. Ha túl nagy a jódhiány, akkor azt a pajzsmirigy már nem tudja a mennyiségével kompenzálni, és egy idő után pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki vagy a pajzsmirigy olyan nagyra nő, hogy fulladásérzést, nyelési panaszokat okozhat.

Mit tanácsol azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke pajzsmirigy-alulműködésben szenved?

A magyar gyerekek 3-4 ezreléke így születik. Ha nem ismernék fel a betegséget, az súlyos következményekkel járna, hiszen a pajzsmirigyhormonok elengedhetetlenül fontosak a normális idegrendszer kialakulásához. Ha a csecsemő szervezetében nem termelődik ilyen hormon, akkor a gyerek szellemi fogyatékos lesz. Szerencsére a hazai kórházakban minden újszülöttön szűrést végeznek, és azokat, akik csökkent pajzsmirigy-működéssel születtek, azonnal kezelni kezdik.

A szülőknek azt tanácsolom, vegyék komolyan, ha az orvos azt mondja, a babának rendszeresen szednie kell a pajzsmirigyhormont, hiszen ha nem adagolják a kicsinek az előírt rendszerességgel a gyógyszert, akkor szellemi fogyatékossá válik.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A pajzsmirigy a bűnös
 • Jódozott sót tegyél az asztalra!
 • Jaj, de fáradt vagyok!
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések