Terhesség

A méhnyak változása a terhesség alatt

Ritkán esik szó várandósság alatt a méhnyakról, pedig vizsgálata sokat segíthet a koraszülés megelőzésében. A legtöbb orvos rutinszerűen ellenőrzi a méhnyakat, de kevés kismama tudja, hogy mit és miért vizsgál pontosan a nőgyógyász.
2017. Szeptember 20.

A méhnyak változása a terhesség alatt

Szakorvos segít eligazodni a kérdésben: mikor és hogyan vizsgálják, hogyan változik a terhesség alatt a méhnyak?

Hol van a méhnyak?

A méhnyak (cervix) a méh alsó része, amely a hüvelyt és a méhtestet köti össze. A hüvely felől a külső, a méhtest felől a belső méhszáj zárja le. Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa hangsúlyozza: ideális esetben a várandósság alatt terminusig, vagyis a terhesség 37. hetéig a nyakcsatornának zártnak, a méhnyak hosszának pedig megtartottnak kell lennie. Ha idő előtt elkezd rövidülni, illetve kinyílni, akkor fennállhat a koraszülés veszélye.

Mikor és hogyan vizsgálják a méhnyakat?

A Rózsakert Medical Center várandósgondozási protokolljában már a 20. héten vizsgáljuk a méhnyak hosszát – mondja Dr. Gullai Nóra. – A kis csatorna hossza és zártsága fontos információkkal szolgál egy esetleges koraszülés magas kockázatának mielőbbi felismeréséhez. A vizsgálatot vizeletürítés után hüvelyi ultrahanggal végezzük. Ha a méhnyak hosszúsága több mint 25 milliméter, akkor a súlyos, igen korai koraszülés kockázata alacsony: 1% alatti. Ha 25 milliméternél rövidebb, akkor a kockázat magas, ennek csökkentésére hüvelyi progeszteronkezelést alkalmazhatunk, ami igazoltan hatékony módszer a koraszülés megelőzésében – fejti ki a szakember. A méhszájat és a méhnyakat a terhesgondozást végző személy bármelyik viziten ellenőrizheti, ha szükségesnek találja.

A leleten többféleképpen jelölhetik a méhnyak állapotát. Esetenként négy számjegy mutatja az eredményt: az első szám azt jelzi, hogy milyen hosszú a méhnyak (centiméterben); a második, a harmadik és a negyedik pedig azt, hogy zárt-e a nyakcsatorna külső, középső és belső szakasza (0: zárt, 1: nyitott). Például ha a cervix index 3000, akkor a méhnyak kellően hosszú (3 cm), és végig zárt – ismerteti a doktornő.

Többedszer szülő nőkre jellemző, hogy a méhnyak puhább, a nyakcsatorna tágabb; ez normális jelenség, nem jelenti koraszülés fokozott kockázatát.

Előfordulhat, hogy a méhnyak már a szülés előtti napokban elkezd rövidülni, és kinyílhat a méhszáj. Közvetlenül a baba megszületése előtt a méhösszehúzódások hatására a méhnyak egészen elsimul, a méhszáj pedig teljesen kitágul, eltűnik, utat adva a picinek.

A nyákdugó szerepe

A várandósság idején a méhnyakban egy zselés állagú anyag, a nyákdugó foglal helyet. Ez segít védeni a méhet – és így a magzatot – a fertőzésektől. A nyákdugó általában a szülés előtt néhány nappal, legfeljebb egy-két héttel távozik, így előre jelezheti, hogy hamarosan megindul a vajúdás. Vannak, akik nem is veszik észre, mikor hagyja el a nyákdugó a méhnyakat; és vannak, akiknél ez csak szülés közben történik meg. Ha a 37. hét előtt észleljük a távozását, s különösen, ha mellette méhösszehúzódások is jelentkeznek, javasolt mielőbb felkeresni a nőgyógyászt.

Kapcsolódó cikkeink: