Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A joghurt segít megelőzni a magas vérnyomást

2016. március 15. | Frissítve: 2016. március 16.

Forrás: Medipress

Egy kutatásból kiderült, hogy a hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztó nőknél kisebb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás.

A joghurt segít megelőzni a magas vérnyomást

Több százezres mintán alapuló kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál, akik gyakran esznek joghurtot a magas vérnyomás kockázata ötödével csökkent azokkal összehasonlítva, akik havonta csak egy adagot ettek.

Nem szerint megvizsgálva a kérdést a kutatók arra jutottak, hogy a nőknél erősebb a hatás, mint a férfiaknál (akik eleve kisebb joghurt-fogyasztók). A vizsgálatból kiderül, hogy azok akik hetente ötször ettek joghurtot és emellett rendszeresen sok gyümölcsöt, zöldséget, babot és dióféléket is esznek, náluk a magas vérnyomás kockázata 31 százalékos csökkenést mutatott azokhoz képest, akik joghurtot csak havonta egyszer fogyasztottak.
A Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa, Justin Buendia szerint nincs csodaszernek minősíthető élelmiszer, így a joghurt sem az, de az kétségtelen, hogy egy egészséges étrendet követő nő esetében, ha még joghurtot is eszik, azzal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A magas vérnyomás a szívbetegség legfontosabb kockázati tényezője, a kutatás pedig azt bizonyította, hogy a tejtermékek, és azokon belül is legfőképpen a joghurt napi rendszerességű fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást - ezt a szakértő az Amerikai Szív Társaság kongresszusán mondta el.

Hogy pontosan milyen metódussal csökkenti a joghurt a magas vérnyomást, arra a kutatás nem adott magyarázatot. Valószínű, hogy a koleszterinszintben keresendő a válasz: a joghurtban található baktériumok csökkentik a koleszterinszintet, a koleszterinről pedig köztudott, hogy a vérerek szűkülésének okozásával, megemeli a vérnyomást. A rendszeres joghurtevés még a vércukorszintet is egyensúlyban tartja - derült ki a kutatásból.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A 10 legegészségesebb étel
 • Inkább alacsony legyen, mint magas!
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések