Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A férfi termékenysége

2013. szeptember 30.

Forrás: Kismama magazin

A "mindent a baba egészségéért" hadműveletet néhány hónappal a tervezett fogantatás előtt meg kell kezdeni.

A környezet
Régi tapasztalat, hogy a túlzásba vitt fizikai munka és kimerítő testmozgás nem kedvez a fogamzásképességnek. A "menedzsertípusú", túlhajtott életmód és az ezzel járó testi és lelki kimerültség is csökkenti a fogamzás esélyét. Nemcsak a munka mennyisége, hanem körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a szülők veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgoznak, jobb, ha minél előbb felhagynak e tevékenységgel. Jól tudjuk, hogy ez a tanács nehezen fogadható meg a hazai munkaerőpiaci helyzet ismeretében. Egy bőrdíszműves vagy vegyész nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, egészséges babát szeretnék, ha összejött, újra találkozunk. A legtöbb, amit tehet, hogy a lehető legpontosabban betartja a munkavédelmi előírásokat.

Kevesebb spermium
Már csak azért is érdemes a férfi egészségére is figyelmet fordítani, mert az utóbbi évtizedekben a Föld bizonyos országaiban jelentősen csökkent a férfiak nemzőképessége. Ezt legtöbben a környezetszennyezésnek tulajdonítják, hiszen a jelenség főként a fejlett iparú országokban szembetűnő. Ha milliliterenként 20 millió spermium jelenik meg, ebből 35 százalék érett, ezek 50 százalékának jó a mozgáskészsége, akkor jó nemzőképességről beszélünk. Ha az értékek ez alatt vannak, csökken az esély a megtermékenyítésre. Gyakran előfordul, hogy a spermiumok számával nincs gond, de a rendelkezésre álló sejtek éretlenek. A férfi spermiumtermelő szövete nagyon érzékeny. Az érést megzavarja a kelleténél akár csak néhány fokkal magasabb hőmérséklet is. Ezt okozhatja az, hogy a herék még megszületés után sem szállnak le a herezacskóban, hanem a melegebb hasüregben vagy a lágyékban maradnak. Felnőttkorban a szoros, szűk nadrágok árthatnak az érési folyamatnak. A spermiumok mennyiségéről és minőségéről több, különböző időpontban végzett vizsgálat adhat csak értékelhető információt.
A férfiaknál a tesztoszteron csökkent mennyisége okozhat termékenységi problémákat. Nemcsak nemzésképtelenség, hanem általános gyengeség és a szexuális késztetés hiánya is együtt jár ezzel az állapottal. A hormonhiányt vérvizsgálattal ki lehet szűrni.

Fertőzések
Nem árt utánajárni annak, hogy egészséges-e az "alapanyag". A családtervezési központokban fel szokták ajánlani az ondó fertőzöttségének vizsgálatát, de ezt urológiai vagy andrológiai szakrendelésen is bárki kérheti. Fontos tudni, hogy nem elég csak a leendő szülők egyikét meggyógyítani, hiszen hamarosan visszakaphatja a bajt élete párjától. Ha a nő hüvelygyulladásban, férfi prosztatagyulladásban, vese- vagy hólyaggyulladásban szenved, szinte biztos, hogy partnerét is veszélyezteti. Ha nem együtt kezelik őket, előfordulhat, hogy újra és újra visszafertőzik egymást (mintha pingpongot játszanának a kórokozóval).

Hererák
A hererák kialakulásának oka ismeretlen. Viszonylag ritka betegség, főleg a fiatal férfiakat érinti. Nem jelentkezik fájdalom, láz, gyulladás, csak tapintással észlelhető a herékben egy keményebb csomó. Nagyon fontos ezért a herék rendszeres önvizsgálata.
Ha a betegségre fény derül, az azonos oldali here, mellékhere és herevezeték egyidejű eltávolítása szükséges. Bizonyos daganatfajtáknál a sugárkezelés és a kemoterápia elkerülhetetlen. Az utóbbi évtizedekben a hererák kezelési eredménye lényegesen javult, közel 100 százalékig gyógyítható. A hererák egészen ritka kivételektől eltekintve, csak az egyik herét érintő megbetegedés. Ha a rákos herét el is távolítják, a megmaradt másik, teljességgel pótolni tudja az elvesztett here funkcióját. A beteg nem válik impotenssé és nemzőképességét sem veszíti el, mert a megmaradt here elegendő spermiumot termel és a hímvessző normál merevedési képessége is megmarad, vagyis az érintett személy képes marad teljes értékű szexuális élet folytatására. Hosszas kemoterápia esetén azonban csökkenhet a termékenyítő képesség.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések