Terhesség

A babaváró étkezés 12 pontja

Ha végre megjelenik a két csík a terhességi teszten, az egész életed megváltozik, köztük az étkezésed is. Melyek a legfontosabb szabályok, melyeket érdemes betartani?
2014. December 17.

Íme 12 javaslat, melyeket megfogadva egészséges kismama leszel, akinek a túlzott hízástól sem kell majd tartania!

1. Táplálkozz változatosan!

Várandóságoddal az energiaszükségleted körülbelül 15 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy 2-300 kalóriával többet kell fogyasztanod, ezt ajánlott egészséges, tápláló ételekkel bevinned. 300 kalóriát tartalmaz egy kiló alma, két banán vagy fél liter tej.

2. Egyél gyakran, naponta ötször!

Ha túl sok időt hagysz az étkezések között, előfordulhat, hogy annyira éhes leszel, hogy egyszerre sokkal többet eszel, mint amennyire szükséged van. Tartsd be a 3-3.5 óránkénti étkezéseket, és ezzel a rendszeres táplálkozással nem terheled meg a gyomrodat sem.

3. Egyszerre csak kis mennyiségeket egyél!

Ha nem vársz túl sokat két étkezés között, akkor valószínűleg nem is tudsz nagy mennyiségeket enni egyszerre, hiszen az éhségérzeted, vércukorszinted is kiegyensúlyozottabb lehet, nem kell tartanod a farkaséhségtől és a falási rohamoktól. A  kis ételmennyiségek fogyasztásával elkerülheted a gyomorégést!

4. Kerüld a puffasztó és gázképző ételeket!

A fokozott gázképződésben a rostoknak jut a legnagyobb szerep. Érdemes csökkenteni a szénhidrátbevitelt, hiszen a lelassult emésztésből adódóan a vastagbelekben is több időt tölt a táplálék, így az ott található baktériumoknak is jóval több idő áll rendelkezésére a szénhidrátok lebontására. Mindemellett ajánlott kerülni a klasszikus puffasztó ételeket; hagyma, “k betűs zöldségek” – (brokkoli, kelbimbó, karfiol stb.) vagy bab csak szerény mennyiségben kerüljön a tányérra…

5. Fogyassz rendszeresen tejtermékeket!

Tejet, tejtermékeket a megnövekedett kalcium-, fehérje- és D-vitaminigény miatt kell fogyasztani. Emésztésre jó hatással vannak az élőflórás joghurtok is.

6. Naponta többször egyél friss gyümölcsöt, nyers salátát, zöldséget!

Ha lehet, fogyassz minden étkezéshez zöldségfélét, lehetőleg nyersen, salátának elkészítve. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldség- és gyümölcsfélékre neked és a babádnak is szüksége van. Ha nem vagy egy nagy zöldségrajongó, mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal, háziorvosoddal, és keressetek a számodra megfelelő táplálékkiegészítőt!

A terhesség alatti gyümölcsfogyasztás nagyon fontos

7. Zsírszegény húsokat válassz!

A kismamaság nem a disznótoros lakomák időszaka… Inkább a soványabb húsokat ajánlott enned, és hetente legalább egyszer kerüljön hal a tányérodra. A hal ugyanis számos olyan értékes tápanyagot tartalmaz, melyek elősegítik a kisbabád egészséges fejlődését.

8. Kevés sót használj!

Sóra szükségünk van, hiszen mérsékelt mennyiségben segíti a szervezet folyadékszabályozását. Túlzott fogyasztása viszont árt a babának és a vizesedést is növeli.  Sózz tehát, de mértékkel! Kerüld a sós ropogtatnivalókat, a túl magas nátriumtartalmú ásványvizeket. Az ételek ízét fokozd inkább kevés só mellett fűszerekkel vagy citromlével. Ízletes ételek készíthetők, ha a megszokott ételekre a só helyett őrölt köményt, oreganót, petrezselymet vagy tárkonyt használsz!

9. Napraforgóolaj helyett használj olívaolajat!

Az olívaolaj nem csak egészségesebb, de ízletesebb is a mindennapokban használt napraforgóolajnál. Nem beszélve arról, hogy rengeteg hasznos vitamint tartalmaz neked és a kisbabádnak!

10. Felejtsd el a fehér kenyeret!

Fontos, hogy rostokban gazdag táplálkozást folytass a terhességed alatt! A reggeli fehér kenyeret cseréld le rozscipóra vagy korpás kiflire, esetleg zabpehelyre. Ezeknek az élelmiszereknek magas a rosttartalma, ráadásul B-vitaminban is gazdagok.

11. Kerüld a cukrot!

Ha édesszájú vagy, a terhesség alatt sem kell lemondanod a finomságokról, mindössze meg kell “reformálnod” eddigi kedvenceidet… Fehér liszt helyett használj zabpehely- vagy mandulalisztet, a cukor helyett pedig xilitet vagy eritritet.

12. Legjobb ital a tiszta víz!

Az üdítőkkel, cukrozott gyümölcslevekkel rengeteg üres kalória kerül a szervezetedbe! Az ivással ne jutass felesleges kalóriákat a testedbe, igyál inkább tiszta vizet, ami a legjobb szomjoltó.Ezt is érdemes elolvasni: