Terhesség

A Szent Margit Telephely

A régi Margit-kórház már nem létezik önálló intézményként. Igen hosszú neve lett: Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházainak II-es Szülészeti Részlege. (Írásunk a 2009 áprilisi állapotot tükrözi.)
2010. Október 12.

Az egészségügy átszervezésének és az ágyszámcsökkentésnek esett áldozatul – más közkedvelt szülészetek mellett – a Szent Margit Kórházé is, amely régi formájában 2007 áprilisáig működött. Annak idején Óbuda, a pilisi falvak és Budakalász-Szentendre körzetének kismamái választották előszeretettel, s évente körülbelül 1500 kisbaba látta meg itt a napvilágot.

Korszerű, kényelmes volt már húsz évvel ezelőtt is, amikor az országban az elsők között itt tették lehetővé az apás szülést, itt nyitották meg az első babás szobákat, és nagy hagyományai voltak az epidurális fájdalomcsillapításnak. Sokan értetlenkedtek és tiltakoztak, miért éppen ezt az átlagon felül jó körülményeket biztosító szülészetet kellett bezárni.

dr. Lévárdi Ferenc

Fotó: MélyvízDr. Lévárdi Ferenc részlegvezető főorvossal először arról beszélgettünk, milyen volt tíz hónappal a megszüntetés után újraindulni. Hiszen minden orvost, szülésznőt szélnek eresztettek, ki itt, ki ott tudott munkát találni.

– Szerencsére minden úgy várt minket, ahogyan itt hagytuk. Persze teljes felújítás után nyitottuk meg újra a szülészetet, de jelentős ágyszámcsökkentéssel, az integrált kórház szülészetének II. részlegeként, immár koraszülöttosztály nélkül fogadjuk a családokat. Most a 36. betöltött terhességi héttől lehet itt szülni, a várhatóan különleges ellátást igénylő kismamákat még szülés előtt a Jánosba helyezzük.

Gyermekágyas részlegünk most feleakkora, mint régen. A régi orvosok hetven százaléka ma is itt vezet szüléseket, és a szülésznőink fele is visszajött. (Wéber Zsófia, akiről 2007-ben adtuk hírül a Kismamában, hogy az év bábájává választották, most szülőszobavezető szülésznő a Margitban, ő azok közé tartozik, akik visszajöttek.)

A Szent Margit Telephely

Bíró Melinda második babáját,

Nimródot azért szülte a Margitban,

mert sok jót hallott más kismamáktól erről a kórházról.

Nem csalódott! Képünkön az egyágyas szoba látható

Fotó: MélyvízA Margitban továbbra is működik a központi terhesgondozó, szerveznek szülésre felkészítő tanfolyamot és kismamatornát, mindkettő ingyenes. A szülőszobában ugyan hagyományos a felszerelés, a nagy labdákon kívül más extrát nem nyújtanak, de a kismamák kéréseire Lévárdi főorvos szerint nyitottak: nem kötelező sem a borotválás, sem a beöntés, sem a gátmetszés, születés után pedig biztosítják a testkontaktust az anya és az újszülött között. A szülések negyven százaléka epidurális érzéstelenítésben zajlik. Újszülöttekre szakosodott gyermekorvos a nap huszonnégy órájában rendelkezésre áll, ami ilyen születésszám és hasonló feltételek mellett hazai viszonylatban jelentős vívmánynak számít.

Tények, adatok

  • A születésszám 2008-ban, a működés tíz hónapja alatt 992 volt, vagyis a környékbeli kismamák igen gyorsan visszatértek kedvenc szülészetükhöz.
  • A gyermekágyas részleg 15 ágyas, a kórtermek többsége háromágyas, de van egy ötágyas és két egyágyas, fizetős szoba is (10 000 Ft/éjszaka, kérésre az apa is bent maradhat), külön fürdőszobával.
  • 24 órás rooming-in rendszer van, az anyák élnek is az együttes elhelyezés lehetőségével.
  • A császármetszések aránya 29 százalék. Az apa nem lehet bent a műtőben. A műtét után rögtön lehet szoptatni, a baba a szülőkkel maradhat.

Forrás: Kismama magazin