Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 tipp, hogy rövidebb legyen a szülés

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2016. június 27.

Forrás: Kismama magazin

Gyors szülésre vágyunk kevés fájdalommal. Néhány nagyon egyszerű módszer segítségével közelebb kerülhetünk ehhez az álomhoz.

Mindenki könnyű szülésre vágyik

1. Csak kényelmesen!

Talán meglepő, de kiváló módja a szülésgyorsításnak, ha minél tovább otthon maradunk. Gyakran megesik ugyanis, hogy a méhösszehúzódások lelassulnak, vagy esetleg le is állnak, amikor a leendő mama a kórházba ér. A szülésre készülő női test védekezik az ismeretlen környezetben, és "visszatartja" a babát. Akkor érdemes csak elindulni, amikor a méhösszehúzódások már öt-tíz percenként jelentkeznek, és legalább harminc-negyven másodpercig tartanak.
Ha nem biztos a dolgában - és miért is lenne bárki biztos abban, amit még sosem csinált? -, kérjen tanácsot telefonon a szülésznőtől.

2. Lazítson!

Ha a mama feszült és ideges, a szülést szabályozó oxitocin hormon szintje csökken, a szülés pedig lassul, vagy akár le is áll. De ha nyugodt marad, és átadja magát az eseményeknek, minden halad a maga útján. Végezzen meditációs gyakorlatokat. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni! Elég, ha maga elé idéz egy önnek kedves tájat vagy tárgyat, amely nyugalmat sugároz.
A lazítás technikájának alapjait akár egy szülésre felkészítő tanfolyamon is elsajátíthatja, a továbbiakban a lényeg a rendszeres gyakorlás. A siker nem marad el, bárhol képes lesz "kikapcsolni", akár a szülőágyon is. Semmi másra nincs ehhez szüksége, csupán egy csöndes sarokra, ahol nem zavarja a külvilág.

3. Segít a málnalevél

Tegyen fel egy kanna vizet, és készítsen málnalevélteát. Ez a világszerte ismert és használt főzet jó hatással van a méhizomzatra, növeli a méhösszehúzódások hatékonyságát. Használata csakis a 32. héttől javasolt, és akkor is legfeljebb egy-két csészényit igyon naponta. A biztonság kedvéért először kérje ki a bába véleményét, mert megeshet, hogy nem javasolja a fogyasztását. Ha például császármetszése volt korábban, a méhe gyengébb lehet a vágás helyén.

Egyen, ha éhes!

No, nem kell háromfogásos vacsorát elfogyasztania két méhösszehúzódás között. A lényeg, hogy a szervezete kellően fel legyen töltve energiával. A vajúdás első szakaszában a magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételek lendületbe hozzák a testet. Egy kis tészta, rizs, vagy egy finom, teljes őrlésű lisztből sütött zsemléből készült szendvics bőven elegendő. A folyadékpótlásról se feledkezzen meg, igyon annyit, amennyi jólesik - lehetőleg szénsavmentes ásványvizet.

Jótékony érintések

A leendő apukák többsége nagyon tanácstalannak érzi magát a vajúdás időszakában, mert nem tudják, hogyan segíthetnek. Az akupresszúra egyszerű fogásait ők is tudják alkalmazni. A test különböző pontjait kell ujjal nyomni a kívánt hatás eléréséhez, így a méhösszehúzódások szabályosabbá válnak Az akupresszúra vagy egy kellemes hát- és derékmasszázs jó segítség lehet a fájdalom elviselésében is.
Kérje meg partnerét, hogy a méhösszehúzódások során hüvelykujjával nyomja hátgerincének legalsó szakaszát, ott, ahol a csípőcsont ízesül. Erre bármikor sort keríthetnek a szülés során, amikor ön szükségét érzi.

4. Vízben könnyebb

Zuhanyozzon, vagy vegyen meleg fürdőt, meglátja, könnyebb lesz utána. A szülés során bármikor élhet ezzel a kellemes lehetőséggel. Vannak olyan kórházak, ahol szülőkádat is használhat. A vízben tompul a fájdalom, a mozdulatok is könnyebbé válnak, ön pedig két méhösszehúzódás között jobban ellazulhat. A meleg víznek szülésgyorsító hatása is van, ha már kellően kitágult a méhszáj. Arra figyeljen csupán, hogy a víz ne legyen forró, mert ez nem tesz jót sem a mama, sem a baba szívműködésének.

5. Női segítőtársak

Szülés közben megnyugtató és biztonságot adó érzés, ha van kire támaszkodni, van kihez szólni. Különösen a nők tudnak egymásnak nagyon sok pozitív energiát adni a nehéz órákban. Felmérések bizonyítják, hogy azok az anyák, akik női segítséggel szültek, gyorsabban és könnyebben hozták világra kisbabájukat, mint a többiek.
Természetesen a partner jelenléte is jótékony hatású, de ha ő nem tud vagy nem szeretne jelen lenni a szülésnél, kérje meg édesanyját, barátnőjét, testvérét, hogy kísérje el önt a kórházba. Ha úgy érzi, hogy hozzátartozói nem tudnak kellő támogatást nyújtani, választhat dúlát is.

Kik a dúlák?

Olyan képzett nők, akik maguk is rendelkeznek már szülési tapasztalattal, és nem csupán érzelmi, de fizikai segítséget is nyújtanak az anyának a szülés során. Támogatják őt és partnerét is, de jelenlétükkel nem zavarják meg az együttlétet, csak akkor működnek közre aktívan, ha erre a szülő nő igényt tart. A dúlákról bővebben a www.szuleteshete.hu honlapon tájékozódhat, Az élet írja rovatban olvashat dúlás szüléstörténetet.

6. Maradjon mozgásban!

Ha a szülés korai szakaszában ül vagy fekszik, akkor nagyon elhúzódhat ez a periódus. Próbáljon meg aktív maradni, sétáljon, ringatózzon. A baba akkor tud a lehető legjobban lefelé haladni, ha ön áll, vagy előredőlve térdel. A méhösszehúzódások ilyenkor sűrűbbé válnak, a szülés is jól halad.
Amikor már nem érzi elég erősnek a lábait, kapaszkodjon partnerébe, vagy támassza meg a hátát a falnál. Néhány kórházban a vajúdás során használható eszközöket is talál, például hatalmas gumilabdát, amire rá tud ülni, támaszkodni, vagy éppen hintáztathatja magát. A bordásfal is nagyon jó fogódzó lehet a méhösszehúzódás pillanataiban. Próbálja megtalálni a legjobb mozgásformát, és egy percig se erőltessen semmit, ami kellemetlen, vagy fájdalmat okoz.

7. A zene ereje

Amikor belefeledkezünk egy-egy dallamba, testünk-lelkünk felüdül. A zene jóval több, mint szórakozás: jó hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt. Ma már léteznek olyan gyógyító eljárások is, amelyek a zene segítségével hoznak jobbulást a betegeknek. A szülés során hallgatott kedvenc dallamok csökkentik a kellemetlen érzéseket, a feszültséget, sőt a fájdalmat is, és erőt adnak. Vigyen magával egy lejátszót a kedvenc számaival, éljen ezzel a lehetőséggel a vajúdás végtelennek tűnő óráiban!

Igaz? Nem igaz?

"A második szülés mindig könnyebb." Általában igaz, de mégsem vonatkoztatható mindenkire. Minden szülés egyedi és különleges, így akár a fenti kijelentés ellenkezője is előfordulhat.
"Anyám gyorsan szült, ezért én is gyorsan fogok." Sajnos nem igaz. Semmiféle igazolt kapcsolat nincs a kettő között. Természetesen előfordulhat, hogy anya és lánya egyaránt könnyen hozták világra gyerekeiket, ez azonban jobbára a véletlennek köszönhető.
"A szex megindítja a szülést." Jó hír, hogy van igazság a dologban!
Szex közben ugyanis a női szervezet oxitocint termel, ez pedig szükséges a szülés beindulásához, de ez csak akkor hat, ha eljött az idő - az anya és a baba kész a szülésre. A sperma is tartalmaz olyan hormont (prosztaglandint), amely kiválthatja a méhösszehúzódásokat.

A túl gyors szülés se jó

A fönt leírt szelíd szülésgyorsító módszereknek nincs kellemetlen mellékhatásuk. Megesik azonban, hogy a szülés magától is nagyon gyorsan indul és halad előre. A váratlan helyzetet az anya sem lelkileg, sem testileg nem tudja ilyen rohamtempóban feldolgozni, ezért előfordulhat, hogy a szülő nő pánikba esik. Nagyon fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb értesítsen valakit, vagy hívjon mentőt. Próbálja megőrizni a nyugalmát, és figyeljen a teste jelzéseire, bízzon abban, hogy a természet érti a dolgát.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések