Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5+1 szuper mozgásforma várandósoknak

Szerző: Kari Szilvia

2014. szeptember 23. | Frissítve: 2016. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség idején is érdemes rendszeresen mozognod. Nem izzasztó és megerőltető tornákra gondolunk, hanem kifejezetten a kismamák számára összeállított mozgássorokra. Megkönnyítve a választást, összegyűjtöttünk 5 + 1 remek mozgásformát.

1. Terhestorna

A kifejezetten a kismamák számára összeállított terhes torna amellett, hogy javítja a vérkeringést, segíti a helyes testtartást, és kifejezetten jótékony hatással bír magzatod fejlődésére is.
A terhestornával megelőzheted a lábdagadást, a derék- és a keresztcsont körüli terület fájdalmát, a mozgás hozzájárulhat a lelki egyensúlyod megőrzéséhez is. A tornagyakorlatok kímélik az ízületeket, de erősítik a hát-, láb- és vállizmokat, de hangsúlyt fektetnek a gátizmok erősítésére is. A terhes torna a szülésre készít fel, a rendszeres mozgással elsajátíthatod a megfelelő légzéstechnikát is.

2. Kismama-pilates

A babavárás másállapotot és nem betegséget jelent. Éppen ezért is, ha a terhességed panaszmentes, bátran kipróbálhatod a kismama pilates gyakorlatait. Ez a speciálisan a várandósok számára összeállított gyakorlatsor fejleszti az állóképességet, egyidejűleg nyújtja és erősíti a test izmait a nélkül, hogy megterhelné a hasat.
A kismama pilates segít a derékfájás és a lábdagadás megelőzésében, a torna rendszeresen végzésével megkönnyítheted a vajúdást, sőt a szülés utáni regenerálódást is elősegítheted. A tornával gyorsabban és könnyebben visszanyerheted a terhesség előtti formádat. Előnye, hogy videóról otthon is tornázhatsz, amikor a kedved és az időd engedi.

3. Kismamajóga

A jóga egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kismamák körében is. A gyakorlatok közben önmagadra és kisbabádra tudatosan figyelhetsz. Ez a befelé koncentrálás segít abban, hogy kiegyensúlyozottan és harmonikusan élhesd meg a várandósságod kilenc hónapját. A jóga erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatai felkészítik a csípő és a medence izmait a szülésre. A gyakorlatsorok tartalmazzák azokat a szülésre felkészítő pozíciókat is, amelyeket a természeti népektől vettek át és illesztettek be a kismama jógába.
A relaxáció során magzatodra hangolódhatsz, sőt még "beszélgethetsz" is vele. Ezzel a tornával könnyedén és tudatosan készülhetsz fel a vajúdásra és a szülésre, így az valódi élmény lehet majd a számodra.

Mielőtt elkezdenéd a rendszeres gyakorlást, kérd ki orvosod véleményét!

4. Aquanatal

A vízben végzett mozgások kismamák számára különösen hasznosak és kellemesek, hiszen a víz "leveszi" az ízületekről a súlyt, így ebben a közegben könnyebbnek érezheted magad, a mozgás sem megerőltető. Az aquanatal segít a derékfájás megelőzésében, vagy csökkentheti a már kialakult fájdalmakat. Jótékonyan hat a vénás területekre, így javítja és fokozza a vérkeringést is.
A tudatos légzés elsajátítása ennél a mozgásformánál is alapvető. Az aquanatal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, ami az őszi-téli időszakban különösen fontos a kismamák számára. A kb. 32 fokos vízben végzett gyakorlatok jótékonyan hatnak az izom- és az idegrendszerre, a stresszt, a feszültséget jelentősen csökkentik. A vízben végzett ringató gyakorlatok kikapcsolnak, ellazítanak.

5. Séta vagy biciklizés

A rendszeres, de nem túl megerőltető séta vagy kerékpározás a friss levegőn minden kismamának javasolható mozgásforma. Egyetlen hátránya, hogy esőben, rossz időben nem tudsz kimenni a szabad levegőre. A szobabiciklizés ugyan egyhangúbb lehet a szabadtéri tekerésnél, előnye viszont éppen az, hogy bármikor kedved szerint felülhetsz a biciklidre és tekerhetsz egy jót.

+1. Maminbaba

Ahogy a nevében is benne van, ezt a mozgásformát úgy alakították ki, hogy kisbabáddal együtt mozoghass. A torna során együtt táncolhatsz néhány hetes csecsemőddel, hordozóban a hasadra kötve kellemes latin zenére. A vidám hangulatot kisbabád is élvezni fogja. Az órán főként csípőringató és lazító mozdulatokat végzel, kisbabád még el is aludhat ezekre a finom ringató mozdulatokra. A mamimbaba energiával tölt fel, formálja a testedet, miközben kikapcsol testileg és lelkileg. A várandósság alatt is kipróbálhatod ezt a különleges és igazán újszerű mozgásformát.

Babaszoba edzéstippek

 • Terhességed idején ne végezz megerőltető mozgásokat! Mindig figyelj arra, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-es percenkénti értéket, a mozgás ebben a tartományban legfeljebb 10-15 percig tartson. 35 éves kor fölött ez az érték inkább csak 130 legyen.

 • Ne végezz felüléseket, a hasat megerőltető, megfeszítő gyakorlatokat.

 • Bőven elég, ha heti 3-4 alkalommal mozogsz legfeljebb egy órát. A mozgást mindig kövesse legalább 24 óra pihenés, lazítás.

 • Fogyassz bőséges folyadékot, lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz formájában.

 • Figyelj a tested jelzéseire, csak annyit tornázz, amennyi jólesik.

 • Mielőtt elkezdenéd a rendszeres gyakorlást, kérd ki orvosod véleményét.
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések