Terhesség

4 veszély, ami a fogaidra leselkedik terhesség alatt

"Egy gyerek, egy fog" -tartja a régi mondás, miszerint a kismama, gyermekenként minimum egy fogat elveszít. A nagyanyáink korabeli szállóige azonban téves, ha megfelelő a szájhigiénia, rendszeres és alapos a fogmosás, akkor nincs mitől tartani.
2017. November 16.

A most hétvégi BabaMama Expo csapata felkérte dr. Dima Magdolnát, a Heim Pál Gyermekkórház megbízott osztályvezető fogorvosát, hogy ossza meg a kismamákkal a lehetséges veszélyeket és persze az óvintézkedéseket. További kérdéseiddel pedig bátran fordulj a Heim Pál Gyermekkorház dentálhigiénikusaihoz, akik a BabaMama Expo teljes időtartama alatt várnak téged, hogy beavassanak a helyes szájápolás rejtelmeibe. November 17-18-19-én találkozunk a Budapest Sportarénában!

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványianyag-szükségletet a szervezet nem a fogakból, hanem a táplálékból és a csontokból pótolja – teszi helyre a félreértést rögtön az elején dr. Dima Magdolna. A szakember megjegyzi: a bennünk növekvő új élet puszta jelenlétével nem teszi tönkre a fogsorunkat, a valódi veszélyeket pedig megfelelő szájhigiéniával, az alapos és helyes fogmosással kiküszöbölheted.

Óvatosan a nasival!

Biztosan te is észrevetted, hogy a kismamák étkezési szokásai átalakulnak a várandóság alatt. Az első hetekben jellemző a fokozott hányinger, mely kellemetlen panaszt okoz sok várandósnál, ezért sokan cukorka szopogatással csökkentik az ingert. Vannak akik annyira kívánják az édességet, hogy jóval több nassolni valót vesznek magukhoz, mint korábban.

Az „Egyél kettő helyett”, régebbi korokra jellemző felfogást azonban nemcsak a felesleges kilók miatt kell elfelejtened, hanem azért is, mert növeli a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. “A gyakori evési ingert a legjobb, ha friss gyümölcsökkel, nyers zöldségekkel, sajtokkal csillapítjuk. Ezen étkek rágása pozitív hatású, illetve vitamin és ásványianyag-források is egyben” – javasolja a szakember.

Vigyázat, erózió!

A kismamák a kilenc hónap alatt a hormonális hatások miatt gyakrabban fogyasztanak savas ételeket, ami gyomorsav túltengéshez is vezethet. Később a megnövekedett méh elmozdítja a gyomrot, és alulról nyomást gyakorol rá, ami lehetővé teszi a gyomorsav nyelőcsőbe, illetve szájüregbe való jutását. A szájüregben előforduló gyomorsav roncsolja fogaid belső felszínét, eróziót, felmaródást okozva ezzel. Nem beszélve arról, hogy ebben az időszakban a fogkefe használata, a garatmezők ingerlése is hányingert, hányást tud okozni. A hormonátalakulások miatti fáradtság mellett sokszor ez utóbbi kellemetlenség is oka az anyukák gyenge szájhigiéniájának.

Az ellenség neve: ínygyulladás

A hormonális változások következményeképpen (megemelkedett ösztrogén és progeszteron szint) csaknem minden nő ínygyulladástól szenved a várandósság hónapjai alatt. Jellemzően az első trimeszter végétől jelentkezik, de igazán súlyos panaszokat csak a kismamák 10-20 százalékánál okoz. Ilyenkor a fogíny megduzzad, begyullad, a szokásosnál érzékenyebb lesz, a hajszálereknek növekszik az áteresztő képessége, és ez erős vérzést okozhat. Persze tévedés azt gondolni, hogy pusztán a hormonok tehetnek az ínygyulladásról – figyelmeztet a doktornő.

“A kismamáknak számolni kell ezzel a lehetséges problémával, és fokozottan ápolni a fogukat. Az egészséges íny megőrzése érdekében fogyasszanak sok C-vitamin tartalmú ételt, általában legyen vitamindús a táplálkozásuk, és lehetőleg kerüljék a cukorral készült ételeket.”

Fogágy betegségek és a koraszülés

A szájüregben, az ételmaradékok miatt, naponta képződik ragadós bakteriális lepedék, amely a fogközökben és az ínyszél mentén lerakódik. A fogágy betegségek kialakulását ez, a később fogkővé alakuló lepedék okozza.

Ha szeretnél tájékozódni a várandóság alatti egészséges életmódról, gyere el november 17-18-19-én a BabaMama Expóra a Budapest Sportarénába, ahol számos kiállító, helyszíni tanácsadás és színpadi program foglalkozik kifejezetten ezzel a kérdéssel.

Az utóbbi néhány év komoly tudományos külföldi és hazai kutatásai szerint a fogágybetegségért felelős baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és az ott lévő gyulladáskeltő mediátorok eljutnak a méhlepényen keresztül a magzathoz, ezek a gyulladásért felelős kémiai anyagok olyan folyamatokat indíthatnak el, melyek koraszüléshez és kis súlyú csecsemő születéséhez vezethetnek. Ezért nagyon fontos, hogy baba tervezésekor, illetve a terhesség korai szakaszában ajánlott meglátogatni a fogorvost, aki felismeri és kezelni tudja a fennálló gyulladást.

Fontos óvintézkedések

Ahogy a doktornő többször kiemeli, a megfelelő szájápolás az alapja annak, hogy a kismama a terhesség alatt megőrizze fogainak egészségét. Ennek érdekében az alább néhány dolgot érdemes betartani:

  • puha és sűrű sörtéjű fogkefék használata
  • alkoholmentes szájvíz alkalmazása
  • fogselyem vagy a fogköztisztító kefék használata
  • fogorvos és dentalhigiénikus rendszeres látogatása, ellenőrzés, és professzionális fogkő-eltávolítás
  • vitamindús táplálkozás, fokozott C-vitamin bevitel
  • A terhességi fogápolás rendkívül fontos, ám akkor a leghatékonyabb, ha személyre szabott. Gyere el november 17-18-19-én a BabaMama Expóra, és keresd fel a Heim Pál Gyermekkórház standját, ahol profi dentálhigiénikus szakemberek tartanak fogászati prevenciós szaktanácsadást. Többek között a helyes fogmosásra is megtanítják a családot, és apró meglepetésekkel is készülnek. Találkozunk a Budapest Sportarénában az év legnagyobb várandósoknak és kisbabásoknak szóló rendezvényén!

    Kapcsolódó cikkeink terhesség és fogápolás témában:

  • Fogínygyulladás a terhesség alatt – mit kell tudnod róla?
  • Babavárás = ínygyulladás?
  • Fogápolás a várandósság alatt
  • Forrás: BabaMama Expo