Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 lépés a szép szülésért

Szerző: dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász

2011. január 10. | Frissítve: 2016. július 11.

Forrás: Kismama magazin

Vajon milyen körülmények segítik leginkább a csoda megszületését, gyerekünk világrajövetelét? Szülész-nőgyógyász szakértőnk véleményét kérdeztük.

Tudatosság

Fotó: Eltern

A szülőszobán az ismeretlentől való félelem okozza a legnagyobb bizonytalanságot. Aki feszülten érkezik, az a szülési fájdalmaikat is sokkal nehezebben fogja viselni. A szülésre, a fájdalom megélésére tudatosan kell készülni. Ha tudjuk, hogy minden egyes méhösszehúzódás előreviszi a szülés folyamatát, minden egyes fájdalommal átélt görcs segíti kisbabánk megszületését, akkor az egész folyamat nem céltalan szenvedés, hanem tudatosan megélt küzdelem a babáért.

Biztonság és bizalom

Mindezek mellett fontos, hogy a kismama biztonságban érezze magát. Ezt leginkább a szülészorvos, a szülésznő, illetve a kórház iránti bizalom fogja megalapozni.
Tekintettel arra, hogy a szülés élettani jelenség, a szakembernek igazából nem kell beleavatkoznia a természetes folyamatokba. Ugyanakkor feladata, hogy ügyeljen a biztonságra. Így a kismama sokkal felszabadultabban tudja átélni a szülés pillanatait. Emellett fontos, hogy bízzon a testében, és tudatában legyen: a küzdelem végén fantasztikus és megismételhetetlen élményben lesz része.

Muszáj fájnia?

Felmerülhet a kérdés, hogy a szülés előtt előre el kell-e dönteni, hogy a kismama kér-e fájdalomcsillapítót. Persze érdemes előre tájékozódni, hiszen a szülészeti intézmények lehetőségei különböznek. Másrészt a szülést vezető orvos véleményét is hallgassuk meg. A legfontosabb azonban a választás szabadsága, vagyis a kismama a legkiszolgáltatottabb pillanatában is eldöntheti, hogy kér-e fájdalomcsillapítást.
A világon az egyik leggyakrabban alkalmazott szülészeti módszer az epidurális érzéstelenítés, az EDA. Hozzáértő kezekben kiváló módja a szülészeti fájdalomcsillapításnak. Lényege, hogy a gerincvelőből kilépő, a szülési fájdalomérzet kialakításában szerepet játszó idegek ingerülettovábbító funkcióját átmenetileg kiiktatja. Azonban ez csak a méh érzőidegeire hat, saját automatikus összehúzódására nincs hatással, így a szülés menetét nem, vagy csak kismértékben befolyásolja.

Egyedül nehezebb!

Dr. Szőnyi György
szülész-nőgyógyász
www.g1intezet.hu

A szülés igazi élményének átélésekor szerencsés, ha jelen van egy társ, a születendő gyerek édesapja. A kezdeti beszélgetésektől a deréktájék masszírozásán át a köldökzsinór átvágásáig számtalan feladat vár rá.
A legfontosabb azonban, hogy testi és lelki támaszt jelent feleségének, társának. Ekkor születik meg ugyanis igazából a család. A két emberből, a férfi és a nő szerelméből, beteljesült kapcsolatából megszülető kis élet tehát egyben a jövő záloga és szimbóluma is egyben.
Férfitársaimnak csak javasolni tudom, hogy bátran vegyenek részt a szülésfelkészítő tanfolyamon, aztán az apás szülésen, meglátják, megismételhetetlen élményben lesz részük!

A szülés utáni csodás pillanatok

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések