Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4D vagy 5D ultrahangra készülsz? Íme pár hasznos tipp!

Szerző: Huták Judit

2015. június 9. | Frissítve: 2016. szeptember 6.

Forrás: babaszoba.hu

Hála a technika villámgyors fejlődésének már a születés előtt "megpillanthatod" a pocaklakódat. Segítségképpen összeszedtük a babamozi kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket, válaszokat és néhány igen hasznos tippet is.

4D ultrahanggal a magzat


A terhesség kicsit olyan, mint amikor kilenc hónapot várunk életünk talán legfontosabb randevújára. Vajon milyen lesz a másik - kérdezhetjük magunktól izgatottan. Erre a kérdésre, illetve néhány másikra is választ adhat a 4D, illetve 5D ultrahang.
Mindenekelőtt kezdjük azzal, mi a különbség a 4D és 5D ultrahang között. Utóbbinál a legmodernebb technikai módszerek használatával még élethűbb, magával ragadóbb élményt kapnak a szülők, mint a 4D esetében, hisz 3D képernyőn, 3D szemüvegben valódi 3D képet láthatnak a csöppségről. Az 5D UH-ban rejlő "plusz" a fotorealisztikus képalkotásban rejlik, amit valósághű árnyékolás tesz plasztikussá, ezáltal "élővé" válik a kisbaba arca, szemben a hagyományos 4D képalkotással.

Mire számíthatsz a babamozin?

Az ultrahangvizsgálatokat szinte minden kismama örömmel várja, hiszen a rejtélyes bentlakót - a születése pillanatáig - csak a képernyőn láthatja. Ráadásul ezeken a vizsgálatokon nagyon fontos információk is kiderülnek, például az, hogy megfelelően fejlődik, növekszik-e a magzat, illetve hogy minden rendben van-e a belső szerveivel. Az ultrahangvizsgálatokon bizonyos genetikai betegségeket is szűrni lehet.
A leendő anyukák és apukák számára azonban a kötelező orvosi vizsgálatoknál sokszor érdekesebb az, amikor a kicsit nemcsak két dimenzióban láthatják, hanem pontosan kivehetik az arcocskáját, vonásait is (bár kétségkívül nagy élmény látni a magzat szívét, kezét, gyöngysorként húzódó gerincét). Az ultrahangon ráadásul arra a kérdésre is választ kaphatnak a szülők, hogy kisfiú vagy kislány lakik-e a pocakban. Szerencsére, a technika fejlődésével egyre pontosabb, élesebb, szebb képet kaphatunk a magzatról: a 4D, 5D ultrahangos babamozik hatalmas élményt jelenthetnek.
A 4D, 5D ultrahang nem fájdalmas, sőt még csak nem is kellemetlen, és természetesen a babára sem jelent semmilyen veszélyt. Az egyetlen kényelmetlenséget az jelentheti, hogy a kismamának lehet, hogy többször meg kell fordulnia, vagy egy kicsit hosszabb időt kell háton fekve töltenie, és ez a derékfájósoknak nem feltétlenül esik jól. Szerencsére, a babáról kapott kép mindenért kárpótol!
Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra? Először is, érdemes eldönteni, hogy mikor szeretnénk az ultrahangra menni. A 4D, 5D ultrahang a hivatalos ultrahangvizsgálatokon kívül vehető igénybe, és bár vannak olyan rendelők, ahol szakemberek orvosi vizsgálatot is végeznek, ellenőrzik a baba megfelelő fejlődését, a lényeg elsősorban a babával való "találkozás".

Mikor menj 4D/5D ultrahangra?

Bár a vizsgálatot rögtön a terhesség megállapítása után el lehet végezni, az első két trimeszterben igazából nem túl sokat láthatunk a magzatból, még nem alakultak ki a vonásai, és mivel még zsírpárnák sem rakódtak a testére, elég soványka is.
Nagyon előrehaladott terhességnél pedig a magzatnak már egyre kevesebb helye van mozogni, a keze vagy a lába sokszor az arca elé kerül, így a vizsgálat nem lesz olyan látványos. Az ideális, ha a 26.-34. hét között megyünk "mozizni", ilyenkor ugyanis már látszódnak a kicsi vonásai (talán még azt is felfedezhetjük, hogy kire hasonlít a családból), az arcocskája teltebb, grimaszol és gesztikulál, van elegendő magzatvíz is, és a hasfal sem túl vastag, így a kép szép éles és látványos.

Ezekre figyelj - tippek ultrahang előtt állóknak

A vizsgálat előtt érdemes elegendő folyadékot fogyasztani, a teli hólyag ugyanis megkönnyíti a vizsgálatot végző szakembernek, hogy jobb felvételeket készítsen. Erre az időszakra a legtöbb anyuka már kitapasztalja, hogy mit szeret a magzat, mi az, amivel fel lehet ébreszteni - egy alvó magzat nagyon édes látvány, de jobb azért, ha látjuk, amint mosolyog, pislog vagy éppen az ujját szopja.
A csokoládé, az édes italok, a gyümölcslé, a kakaó vagy a hideg szénsavas üdítők egyaránt segíthetnek abban, hogy a magzat felébredjen. Előfordulhat az is, hogy megkérik a kismamát, hogy egy kicsit sétálgasson, ez ugyanis nemcsak felébresztheti a babát, de a pozícióján is változtathat.
A babamozira érdemes elvinni az apukát is - nagymértékben megkönnyítheti a későbbi kötődés kialakulását, ha valóban láthatja a születendő kisbabát, hiszen így úgy érezheti, hogy jobban bevonódik a várandósságba. Sok helyen videófelvételt is készítenek, érdemes előre rákérdezni, hogy ezt kiírják-e nekünk DVD-re, és ha igen, nekünk kell-e lemezt vinni.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések