Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3 kérdés a túlhordásrólNem kell idegeskedni

2013. augusztus 15. | Frissítve: 2016. szeptember 15.

Forrás: babaszoba.hu

Túlhordásról a 42. hét után beszélünk. Nem kell idegeskedned, tartsd be az orvos utasításait és légy türelemmel.

Először érdemes tisztázni a túlhordás és a terminus túllépés közötti különbséget. Terminus túllépésről az utolsó menstruáció első napjától számított 280 nap után beszélhetünk (tehát a betöltött 40. héttől). Túlhordásnak a menzesz első napjától számított 294. naptól kezdődő időszak számít. (Ez a 42. betöltött terhességi hét.)
Érdekességképpen fontos elmondani, hogy a terhességek 40%-a végződik terminus túllépéssel és mintegy 3-5%-a túlhordással.

Beindítják a szülést?

- Az indítás nem jelent feltétlenül császármetszést. Bár az indított szüléseknél nagyobb az esély a császármetszésre, de ha a szervezeted jól reagál az indításra, akkor hüvelyi úton is megszülheted a babát, pont úgy, mintha magától indult volna be.

Be kell feküdnöm a kórházba?

- Előfordulhat, hogy az orvosod úgy dönt, szorosabb megfigyelésre van szükség, és befektet a kórházba. Ez bosszantó tud lenni, különösen akkor, ha nagyobb tesó vár haza. De ne feledd, mindez a ti érdekeiteket szolgálja, és próbáld a lehetőségekhez képest kellemesen eltölteni az időt: olvasgass, csacsogj a szobatársakkal, pihenj - erre a kicsi megszületése után sokáig nem lesz módod.

Hogyan siettethetem a szülés beindítását?

- Közszájon - és az interneten - keringenek bizonyos praktikák, amelyek természetesen segíthetnek beindítani a szülést. Ezek közül a legkellemesebb a szex: az orgazmus hatására felszabaduló oxitocin megindíthatja a folyamatot (nem kell félni, egészséges terhesség esetén ez csak akkor történik meg, ha már tényleg érett a baba). A másik régi trükk a lépcsőzés: a szülészeteken a túlhordással befektetett kismamák lelkesen róják a lépcsőket, bízva abban, hogy így begyorsulnak az események. A szintén többféle formában ismert bábakoktél ellen leginkább az alkoholtartalma szól, ezért ezt itt nem ajánlhatjuk.

Túlhordás


Itt találsz szüléssel kapcsolatos cikkeket...

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések