Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

35 év felett - kismama

2007. szeptember 2. | Frissítve: 2015. december 29.

Forrás: Kismama magazin

Nem túl hízelgő, s talán kicsit el is bizonytalanít, hogy a harmincas évek derekától kezdve a szülészorvos "idős anyai életkorról" beszél.

Manapság, amikor a tanulás és a szakmai előmenetel miatt későbbre tolódik az első szülés időpontja, korántsem ritka és szokatlan, hogy akár a negyvenes évek elejére tolódjon a gyerekvállalás.

Hol vannak ma az öntudatos, csinos negyvenesek attól, hogy idősnek nevezzük őket?! Ha a terhesgondozás során figyelemmel kísérik az anya állapotát, s külön gondot fordítanak a magas vérnyomás, a terhességi cukorbaj és a magzati genetikai ártalmak szűrésére, nem kell nehezebb szüléstől és több szövődménytől tartani.

35 év felett - kismama


Az esélyekben persze az is szerepet játszik, milyen életmódot folytatott a kismama élete első három és fél évtizedében. Nyilvánvalóan csökken az egészséges kisbaba világra hozásának esélye, ha évekig dohányzott, mozgásszegény életmód miatt különböző mozgásszervi betegségekben szenved, vagy krónikus betegség miatt gyakran gyógyszert kell szednie. Az egészséges életmód és a várva várt kisbaba még jobban megfiatalítja a harmincöt felett gyereket vállaló kismamát!

Ezek is érdekelhetnek:
 • A leggyakoribb szülési félelmek
 • Trombózishajlam? Nem kell megijedni!
 • Huszonöt csoda terhesen
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések