Terhesség

15 kényeztető tipp pocakosoknak

Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt maradjon idő az ellazulásra is. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan tudunk értékes időnkből saját magunkra is fordítani egy kicsit, például a babaruha-vásárlás és a védőnői látogatás között.
2009. Január 11.

Kényeztessük magunkat terhesség alatt is!

A várandósnak igenis joga van kicsit hátradőlni! Egyébként is megérdemlünk mindenféle földi jót! De legtöbbünknek ugyanúgy dolgoznia kell, mint eddig, otthon a mosogató is tele van, a gyerekszoba még mindig romokban… Olyan praktikákat gyűjtöttünk csokorba, amelyekkel néhány kellemes, megnyugtató percet szerezhetünk magunknak akár még a munkahelyen is.

Hogyan találjunk 5 szabad percet?

1. Legyünk következetesek és rendszeresek! Szemeljünk ki egy olyan időszakot a nap folyamán – például az ebéd utáni perceket -, amikor nyugodt körülmények között tudunk figyelni saját magunkra. Ne foglalkozzunk a hegyekben álló mosni- és vasalnivalóval! A tányérok, ruhák megvárnak.

2. Vonjuk be a rokonokat, barátokat a feladatok elvégzésébe! Fogadjuk el a nagymama segítségét is, hagyjuk, hadd csináljon bármit a lakásban. Figyeljük meg, hamarosan a párunk inkább elvégzi a kisebb-nagyobb házimunkát… Mindez jó bemelegítő a kispapának a baba megérkezése előtt, és végre egy jó ok arra, hogy bevezessük a mosás és a vasalás rejtelmeibe.

3. Válasszunk ki két olyan napot, amikor elalvás előtt relaxálunk kicsit, nem pedig a szokásos módon beájulunk az ágyba. Sokkal mélyebben tudunk így aludni, és kipihentebben ébredünk.

Tipp:

Egyszerű lazítási technikát könyvekből vagy az internetről is megtanulhatunk. Ha komolyabbra vágyik, vagy szorongás, feszültség miatt szeretné alkalmazni, érdemes tanfolyamot végezni.

4. Mindig legyen nálunk izgalmas könyv vagy jó zene az mp3-lejátszón. Akár buszra várunk, akár az ultrahangos orvosra, gyorsan elbújhatunk egy másik világba, amit szeretünk, és ami csak a miénk!

5. Nyújtsuk meg az utat a munkahely és az otthonunk között! Első hallásra talán őrültségnek hangzik, de ezalatt egy csomó dolgot át lehet gondolni, befelé lehet fordulni. Ha már beléptünk az ajtón, a párunk úgyis igényt tart ránk, a barátok meg mindenféle ötletekkel találnak meg. Új élményeket szerezhetünk, ha teszünk egy kis kitérőt a hazafelé vezető úton.

Hangulatjavító tippek

6. Iktassunk be sétát is az ebédidőben, ne csak tespedjünk az íróasztal mellett! Ne szégyelljük, ha emiatt kissé hosszabban maradunk távol a szokásosnál. Mások dohányozni járnak ki óránként, nem igaz? Egy kis testmozgás fokozza az agy természetes endorfintermelését, így javul a hangulatunk is.

7. Lehet, hogy fitneszedzésre most nincs sem időnk, sem hangulatunk (két hányás között). Kezdjük el inkább kívülről a karbantartást, például egy kozmetikai kezeléssel. Ettől jobb lesz a közérzetünk is!

8. Üljünk ki a kertbe egy csésze finom tea társaságában! A napfény jó terápia lehangoltság ellen! Nem is beszélve a természetes barnaságról, amely mindenkit vonzóvá tesz.

9. Vezessünk naplót! Gyakran előfordul, hogy nem tudjuk megosztani érzéseinket a környezetünkben senkivel, pedig olyan jó lenne kibeszélni magunkból örömünket, bánatunkat, félelmeinket. Ilyenkor a naplóírás gyógyír a léleknek.

10. Vonuljunk el kedvenc lemezünkkel, a zenehallgatás is remek hangulatjavító. Nem is beszélve arról, hogy a magzat is élvezi a zenét az anyaméhben, így akár kedvenc előadóink ifjú rajongójává is válhat hamarosan.

Wellnessötletek otthonra

11. Légzőgyakorlat

Nincs is édesebb, mint csukott szemmel pihenni egy kényelmesen megvetett díványon. Miközben a teste kezd elnehezedni, összpontosítson a levegővételre. Szívja be a levegőt hétig számolva, ezalatt emelkedjen a pocak, a mellkas és a váll, majd ugyanúgy számolás közben fújja ki a levegőt, így a válltól kezdve ellazul a mellkason át a pocak. Ismételje meg néhányszor a be- és kifújást ugyanígy. Azonnal hagyja abba, ha szédülni kezd. Amikor befejezte a légzőgyakorlatot, rázza meg a kezét, a lábát, majd nyissa ki a szemét, és lassan keljen fel.

12. Kényeztesse arcbőrét!

Ragyogóvá varázsolhatja bőrét házi készítésű pakolással. A hámlasztó, mélytisztító és puhító hatású csodaszer receptje: turmixoljon össze egy csésze friss epret, egy evőkanál mézet, két teáskanál szódabikarbónát, egy evőkanál natúr joghurtot és negyed csésze mandulát. Ezzel a masszával kenje be az arcát és a nyakát. Hagyja hatni pár percig, mielőtt lemossa.

13. Láb-Spa

Készítsen erős borsmentateát, forrázzon le négy filtert két csésze vízzel, majd hígítsa a főzetet négy liter meleg vízzel. Ebben a vízben áztassa a lábát, érezni fogja frissítő és nyugtató hatását. Öblítse le a lábát hol hideg, hol meleg vízzel, ez javítja a láb vérkeringését. Főzzön egy újabb csésze borsmentateát, kortyolgassa el, de előtte polcolja fel a lábát.

14. Illóolajok

Gyújtson gyertyát, és merüljön el az illatos vízzel megtöltött fürdőkádban, amely három csepp mandarinolajat és két csepp bőrtápláló hatású citrusolajat tartalmaz. Ne legyen túl forró a víz, mert az veszélyes lehet a mama és a baba számára is!

15. Együtt az igazi

Legtöbbünk kedvence, ha partnerük masszírozza a hátunkat és a nyakunkat. Érdemes kipróbálni ezt a keveréket: két csepp levendula- és három csepp rózsaolajat keverjen fél deci mandulaolajba. Kérje meg párját, hogy kenje be vele a vállát, hátát, duzzadt lábát!

Kapcsolódó cikkeink a terhesség alatti feltöltődés témában:

Forrás: Kismama magazin