Terhesség

11 dolog, ami miatt ne legyen bűntudatod kismamaként

Annyi minden van, ami miatt várandósként stresszelhetsz, a következő dolgok miatt azonban egy pillanatig se érezd rosszul magad!
2017. Február 18.

11 dolog, ami miatt ne legyen bűntudatod kismamaként

1. Nem te vagy a legnagyobb partiarc

Abban a percben, ahogy megjelenik a két csík a terhességi teszten, a fáradtság a mindennapjaid természetes velejárója lesz. Nemsokára egy új életet hozol világra, ne érezd hát kellemetlenül magad, ha előbb távozol egy buliból csak hogy időben lefekhess. Lehet, hogy évek múlva lesz legközelebb alkalmad úgy istenigazán kialudni magad, úgyhogy ne szégyelld, hogy szeretnél rápihenni egy kicsit.

2. Időnként bűnözöl

Természetesen fontos, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozz a terhességed alatt, azonban ha néha-néha lecsúszik egy hamburger vagy egy-két szelet süti, az még nem a világ vége. Csak lazán! Ha jólesik, nyugodtan kényeztesd magad finom falatokkal. A lényeg a mértékletesség.

3. Néha elszakad a cérna

Mivel gyakorlatilag egy másik emberi lény fejlődik benned, megesik hogy hamarabb elveszíted a türelmed, és esetleg odamondasz a párodnak (vagy a pénztárosnak a boltban, upsz). Nyugi, nem kell, hogy emiatt szörnyen érezd magad! Épp eleget teszel most az emberiségért, úgyhogy ezek a kis dühkitörések abszolút vállalhatók.

4. Nem sportolsz

Az orvosod rámondta az áment, te mégsem bírod rávenni magad a mozgásra? Ne legyen bűntudatod! Pláne, ha még terhesen is dolgozol, esetleg már van(nak) gyereke(i)d. Főleg akkor nehéz a “lustaságot” elfogadni, ha az előző terhességed alatt szorgalmasan tornáztál. Pedig teljesen természetes, hogy fáradt vagy és semmi kedved az egészhez. Engedd meg magadnak, hogy most 10 hónapig (igen, a várandósság tulajdonképpen 10 hónap!) egy kicsit lazábban vedd a dolgot, és inkább olvass vagy pihenj, ha ahhoz van kedved.

5. Nem tökéletesen kerek a pocakod

A közösségi média egyik nagy hátránya, hogy ontja magából a tökéletesség álcáját. Minden kismama gyönyörű ruhában, tökéletesen kerek pocakkal pózol, ráadásul egy deka felesleg sincs egyikükön sem. Ha a képeket nézegetve úgy érzed, hogy a te hasad inkább egy elbénázott görögdinnyéhez hasonlít, most azonnal hagyd abba az önostorozást. Senki sem tökéletes, és neked sem kell annak lenned. Tökéletes kismama pocak pedig nem létezik. Vagyis inkább azt mondjuk: minden terhes pocak tökéletes úgy, ahogy van. Légy büszke a sajátodra!

6. Mindenáron tudni szeretnéd a baba nemét

Igen, “csak az a fontos, hogy egészséges legyen”, ezzel együtt azonban mindennél természetesebb, hogy szeretnéd tudni, hogy milyen nemű lesz a gyermeked. Senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy eléggé szereted-e a születendő kisbabád attól függetlenül, hogy fiú-e vagy lány. Így akkor se érezd magad feszélyezve, mikor arról faggatod az orvosod, hogy mit lát az ultrahangon, hogy eldönthesd végre, hogy rózsaszín vagy kék szobát rendezz-e be a trónörökösnek.

7. Utálod a terhességet

Az hogy feltétel nélkül szereted a gyermeked, nem jelenti azt, hogy a várandósság minden egyes percét is imádnod kell. Az igazság az, hogy rengeteg nő utálja a terhességet úgy, ahogy van. Lehet, hogy borzalmas reggeli rosszullét gyötör, nem vagy kibékülve a megváltozott testeddel vagy egyszerűen csak eleged van, hogy ekkora plusz súlyt kell cipelned egész nap, minden egyes nap. Bármi is az ok, jogod van utálni a várandósságot. És valljuk be, mindenkinél eljön az a pont, amikor legszívesebben megnyomná az előre tekerő gombot, hogy végre a legjobb részhez érjen, és életében először a karjában tarthassa a gyermekét.

8. Nincs szülési terved

Vannak, akik szerint a szülési terv nagyon hasznos és az utolsó betűig ragaszkodnak hozzá, míg mások egyáltalán nem érzik úgy, hogy szükségük lenne rá. Nem vagy lusta, felelőtlen anya akkor sem, ha te az utóbbi csoportba tartozol. Ez a te terhességed és a te babád – senki nem tudja jobban nálad, hogy mi a jó nektek. Jól sejtjük, hogy szülésfelkészítőn és kórházi körbevezetésen sem vettél részt? Nyugi, nem vagy egyedül!

9. Az őrületbe kergetnek a kéretlen jó tanácsok

Egyetlen anyának sem szabadna, hogy bűntudata legyen emiatt. Barátok, rokonok és vadidegenek egyaránt imádják megosztani a legjobb tanácsaikat a kismamákkal. Némelyik lehet, hogy hasznos, némelyik pedig teljesen hasztalan. Egy azonban biztos: mikor már tizedik alkalommal próbálja valaki megtanítani nekünk, hogy hogyan kell tökéletesen megbüfiztetni a még meg nem született gyermekünket, tuti, hogy mindannyiunk zsebében kinyílik a bicska.

10. Nem mondasz le a koffeinről

Sok anya szerint nem szabad koffeint fogyasztani terhesség alatt, még többjüknek van azonban gondja ennek a gyakorlati megvalósításával. A koffeinről nem könnyű “leszokni”, de nem is kell, hogy lemondj róla. Szakértők szerint napi egy csésze kávé megengedett babavárás alatt is. Ahelyett, hogy máris elkönyvelnéd magad “szaranyának”, amiért nem tudsz teljesen lemondani a kedvenc italodról, inkább kérdezd meg az orvosod! Biztos, hogy ő is meg fog nyugtatni.

11. Alig várod, hogy visszakapd a tested

És most nem arra gondolunk, hogy a tökéletes formádat szeretnéd visszakapni. Csupán a tested, hogy újra önmagad lehess. A szabadságod, hogy újra a hasadon alhass, segítség nélkül be tudd kötni a cipőfűződet, a télikabátodat felvéve pedig ne úgy nézz ki, mint egy kétajtós szekrény. A tested meglehetősen hosszú időn át csak a tiéd volt, úgyhogy teljesen normális, hogy vissza akarod kapni. Szóval egy pillanatig se bántson, ha számolod vissza a napokat, míg végre újra egyedül fel tudod venni a zoknidat, amik párban is passzolnak egymáshoz (mert hogy most ebben se vagy mindig biztos).Kapcsolódó cikkeink: