Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 lehetőség, hogy megúszd a császárt

Szerző: Sződy Judit

2012. április 2. | Frissítve: 2016. március 30.

Forrás: babaszoba.hu

A császármetszés csodálatos dolog, életeket menthet, ha valóban szükség van rá. Ám előfordulhat, hogy szülészeten alkalmazott módszerek vezetnek a műtéthez. Van, ami elkerülhető.

10 lehetőség, hogy megúszd a császárt

Ha császárt szeretnél, az más, a te döntésed. Ha úgy gondolod, mindegy, csak kint legyen, akkor sem neked szól a cikk. Ám ha szeretnéd elkerülni a műtétet, olvasd el.

1965-ben 4,6 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. Az Ina May Gaskin vezette Farm Midwifery Centerben ma is 5 százalék, ahogy több más intézményben is, ahol a bábai szülészeti modellt alkalmazzák. Magyarországon már régen túl vagyunk a 30 százalékon, de van olyan szülészet, ahol a nők több mint fele műtéttel szül.

Ennek - amellett, hogy az indokolatlan műtét a babára és az anyára nézve is kockázatos - az is a szomorú hozadéka, hogy az orvosok egyre gyakorlatlanabbak lesznek a sima szülés kísérésében. Ahogy ma már nagyítóval is alig találunk olyan szülészt, aki faros babát merne világra segíteni. De térjünk vissza rád, hiszen most te vagy a legfontosabb és a kisbabád! Lássuk, hogyan szülhetsz nagyobb biztonságban!

1. Válassz körültekintően szülészt és szülészetet!

Megnézheted itt, a Szülészetkeresőn, hogy mekkora volt az előző évben a császármetszések aránya a szülészeti intézményekben. Ám van olyan intézmény, ahol csak egy-egy szülésznek magasabb az átlagnál a császármetszésaránya. Érdemes nem csak az orvostól, de a vele együtt dolgozó szülésznőtől is információt kérni.

2. Kerüld el a szülésindítást!

Ha a tested még nem áll készen a szülésre, a vajúdás mesterséges indítása fájdalmas és lassú szüléshez vezethet. Indított szülés az átlagnál gyakrabban végződik császármetszéssel, különösen, ha az első szülésről van szó.

3. Ne kérj EDA-t!

Az epidurális érzéstelenítés gyakran vezet "fájásgyengeséghez", sőt az is előfordul, hogy egyszerűen leáll a szülés. Ez természetesen császármetszéshez vezet. Az EDA okozhat magzati distresszt is, ami a császármetszések egyik leggyakoribb oka.

4. Ne vajúdj háton fekve!

A háton fekvés, de még a félig ülő helyzet is meglehetősen rossz szülési pozíció! Ezekben a testhelyzetekben a legkisebb a medence átmérője. Lehet, hogy így valóban téraránytalanság lép fel, és nem fér ki a baba. Ülve, térdelve, négykézláb vagy állva a nagyobbacska babák is "ki tudnak férni".

5. Csak akkor nyomj, ha nyomnod kell!

Ha a tested készen áll a kitolásra, nyomni fogsz. Ha parancsszóra nyomsz, az nemcsak fölösleges, de veszélyes is lehet. Nem ritka, hogy nyomásra szólítják föl a szülő nőt, pusztán azért, mert a méhszáj tágassága elérte a 10 centit. Sajnos a legtöbb szülész nem olyan türelmes, hogy 10 centi után kivárja, amíg megérkeznek a tolófájások. Ha pedig a "nyomatás" nem jár sikerrel, könnyen császár lehet a vége...

6. Mondj nemet a folyamatos CTG-re!

Ez ellentmondásosnak tűnhet, de tény, hogy a folyamatos magzatmonitorozás nem növeli a magzat biztonságát. Amióta az alkalmanként végzett CTG helyett sok intézményben folyamatosan használják a készüléket, "csupán" annyi változott, hogy megnőtt a császármetszések és vákuumos szülések aránya.

7. Maradj otthon, amíg csak lehet!

Ha már a vajúdás elején bemész a kórházba, nagyobb lesz a beavatkozások valószínűsége. Minél több időt töltesz a kórházban, annál több vizsgálatra és beavatkozásra számíthatsz. Minden beavatkozás növeli a császármetszés esélyét.

8. Kérd, hogy mellőzzék a belső vizsgálatot!

Egyszerűen nincs értelme, csak annyi, hogy olyan célt tűz ki, amelynek elérésére nincs befolyásod. A szülészek ugyanis elvárják, hogy egy centit tágulj óránként! A tapasztalatok szerint van olyan nő, aki 3 centitől a szülésig jut két óra alatt, és van olyan is, aki két hét alatt jut 6 centiig. Ha nem tágul a méhszáj az elvárások szerint, könnyen megszülethet az ítélet: fájásgyengeség. És irány a műtő!

9. Fogadj dúlát!

Ha olyan nő támogat a vajúdás és a szülés folyamán, aki tudja, milyen a normális vajúdás és szülés, feleannyi császármetszésre van szükség! A dúla a családodra és a te igényeidre irányuló folyamatos támogatást biztosít, így fokozza a biztonságérzésed, és pozitív élmény lesz a szülés.

10. Külső fordítás

Keress olyan szülészetet, ahol ismerik a "külső fordítás" módszerét! Ha a baba haránt- vagy farfekvéssel helyezkedik el a méhben, bizonyos ellenőrzött körülmények között jó irányba fordítható, így elkerülheted a császárt.

Az eredeti cikket itt találod.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Akarnak az anyák császárt?
 • Császármetszés a baba szemszögéből
 • Az ECV (externalis cephalicus versio) technika
 • A bába 12 tippje
 • Dúlával szülni
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések