Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 dolog, amibe beleszólhatsz a szülőszobán

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. október 1. | Frissítve: 2016. február 18.

Forrás: Kismama magazin

Ha felkészülsz, és közlöd az igényeid, nagyobb esélyed lesz, hogy úgy szülj, ahogy neked a legjobb.

Talán nincs is minden kismama tudatában annak, hányféle részletre, apróságra gondolhatna a szüléssel kapcsolatban, és pontosan milyen részletekre kellene kiterjednie a tervnek. Íme a fő szempontok, amelyekről érdeklődni, gondolkodni és dönteni érdemes:

1. Hol, mikor?

A szülés várható időpontja, a választott kórház, orvos, szülésznő (mit szeretne abban az esetben, ha a választott szakember nem elérhető)

2. Kivel?

Kísérők a vajúdás és a szülés alatt (partner, dúla, barátnő, rokon)

3. Előkészítés, felvétel

Szabad-e saját ruhát viselni, fontos-e egyáltalán számunkra, beöntést, borotválást szeretnénk-e, milyenek tisztálkodási lehetőségek. Érdemes rákérdezni, hogy kitölthetjük-e előre, otthon a felvételi adatlapot, vagy legalább egyes részeit, elolvashatjuk-e a beleegyező nyilatkozatot előre, nyugalomban, még fájások nélkül. Egyáltalán nem lényegtelen, hogy tudtában vagyunk-e annak, mit írunk alá.

4. Vajúdás

Előreláthatóan hosszú órákat, akár egy egész napot is igénybe vesz majd. Gondoljuk meg, szeretnénk-e, ha partnerünk végig ott lenne, tisztázzuk, hogy adottak-e ehhez a körülmények. Mi az álláspontunk idegenek (orvostanhallgatók, szülésznőhallgatók, vendégek vagy más orvosok) jelenlétével kapcsolatban? Teljes zavartalanságot szeretnénk? Megoldható ez a választott kórházban? Igényt tarthatunk-e arra, hogy csak fogadott orvosunk, szülésznőnk végezzen belső vizsgálatokat? Várhatóan milyen gyakran fog ezekre sor kerülni?

A partnered is veled lehet a vajúdás alatt


Aki kontaktlencsét hord, említse meg ezt szülési tervében is, és tisztázza, meddig viselheti, muszáj-e kivenni például császármetszés esetén. Kérdezzünk rá, lehet-e enni, választhatjuk-e folyadékpótló infúzió helyett a rendszeres vízivás lehetőségét. Érdeklődjük meg, milyen körülmények (szövődmények) esetén kell végig feküdni, és jelezzük a tervben, ha sétálni, mozogni szeretnénk vajúdás közben. Érdeklődjük meg, szabadon váltogathatjuk-e a testhelyzeteket.

Ha a baba jól van, kérhetjük az állandó CTG helyett az óránkénti, félóránkénti ellenőrzést, valamint kérhetjük azt is, hogy a szülés menetébe mindaddig ne avatkozzanak bele (burokrepesztés, oxitocin-infúzió), amíg ez nem indokolt a magzat állapota miatt. Tisztázzuk előre, milyen a szülőszoba felszereltsége, ennek alapján esetleg választhatunk a szülőszobák között.

Jelezzük írásban, mi az, amit szívesen kipróbálnánk: szülőszék, szülősámli, kád, otthonos berendezésű szoba, matrac, nagyméretű gimnasztikai labda. Vajúdás közben olyan tárgyaknak is hasznát vehetjük, amelyek nem tartoznak a szülőszoba alapfelszereléséhez.

Írjuk le, mit szeretnénk magunkkal vinni, s kérdezzük meg, lehetséges-e (kispárna, vajúdás közben is nagyon hasznos szoptatós párna, ásványvíz, gyümölcslé, szendvicsek, gyümölcs, szőlőcukor, frissítőkendő, a meztelen újszülött betakarására alkalmas puha, meleg, tiszta takaró, kendő, kissapka, ez utóbbiakra az első két órában lesz szükség, amikor fontos a közvetlen testi kapcsolat a babával.)

5. Fájdalomcsillapítás

Választott kórházunkban milyen lehetőségek állnak a kismama rendelkezésére? EDA, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás egyéb formái, kéjgáz belélegzése, homeopátia, akupresszúra, akupunktúra, fürdés, zuhanyozás, segítség a légzési technikában, lelki támogatás (sok kórházban pszichoprofilaxisnak nevezik), hipnózis, masszázs.

Érdemes részletes listát készíteni a lehetőségekről, és bejelölni azokat, amelyeket adott esetben szívesen igénybe vennénk. Különösen a gyógyszeres megoldások előnyeivel, hátrányaival hasznos előre megismerkedni. Kérdezzünk rá, hogy az adott szer mekkora mennyiségben jut át a méhlepényen, mennyi ideig tart a hatása, mennyi idő alatt bomlik le a magzat, illetve újszülött szervezetében, milyen mellékhatásokkal kell számolni. Kérhetjük azt is, hogy ne ajánljanak fel gyógyszeres fájdalomcsillapítást, hanem tartsuk fenn a jogot, hogy mi magunk kérjük, ha szükségét érezzük.

6. Kitolás

Egyes kórházakban kötelező szétszedett ágyon, kiszíjazott lábakkal, úgynevezett kőmetsző helyzetben szülni. Tisztázzuk, hogy választott kórházunkban van-e más lehetőség, illetve melyek azok a körülmények, amelyek ezt a pozíciót feltétlenül szükségessé teszik. Kérdezzünk rá az úgynevezett "nyomatásra" is: vajon nyomhatunk akkor, ha ennek szükségét érezzük, vagy ez az orvos, szülésznő felszólítására történik.

Van-e időhatára a kitolási szakasznak, vagy a beavatkozások a baba jóllététől függenek? Jelezzük, ha szeretnénk tükörrel megnézni és megsimogatni a baba fejét. Párunknak milyen szerepet szánunk? Vágja el a köldökzsinórt, legyen a fejünknél, menjen ki? Érdeklődjünk a gátmetszéssel kapcsolatos gyakorlatról, s jelezzük, ha szeretnénk gátvédelemmel, vágás nélkül szülni.

7. Szülés után közvetlenül

Abban az esetben, ha a baba jól van, kérjük, hogy fektessék a hasunkra, és ne vigyék el pár perc elteltével. A legjobb megoldás, ha két órán keresztül ott maradhat a baba ruha nélkül, de gondosan betakarva édesanyjánál, így akár többször is szophat, a szopás hatására az anya testében termelődő oxitocin segíti a méh mielőbbi összehúzódását.

Ha a szülés után beavatkozásra van szükség (varrás, a korábbi hegvonalak épségének ellenőrzése), akkor kérjük, hogy kísérőnk tarthassa testközelségben a babát, esetleg ő fürdethesse meg, ő öltöztethesse fel, ha nem maradhat meztelenül. Az egészséges újszülöttek elkülönítésére biztosan nincs szükség, a legbiztonságosabb megoldás az anya közvetlen közelsége. Ha a választott kórház gyakorlata eltér ettől, kérdezzünk rá, lehet-e módosítani ezen, és ennek melyek a konkrét feltételei. Jelezzük, hogy kérünk-e segítséget a szoptatásban. Az első alkalmak nagyon fontosak, aki még gyakorlatlan, jól teszi, ha tapasztaltabbtól kér támogatást.

8. Császármetszés

Térképezzük fel előre a rendelkezésre álló érzéstelenítési lehetőségeket, kérdezzünk rá az előnyökre, hátrányokra. Az altatást manapság csak vészhelyzetben alkalmazzák, ha nincs idő megvárni a gerincközeli érzéstelenítés hatásának beálltát. Kérhetjük párunk jelenlétét a műtőben? Tarthatja a babát, amíg a sebet összevarrják? Hol és mikor szoptathatunk először, ki segít benne (ilyenkor a kismama alig tud mozdulni, segítségre feltétlenül szükség van), jelen lehet-e párunk vagy kísérőnk a műtét utáni órákban, esetleg éjszaka is?

9. Szülés után

Kérhetjük, hogy az újszülött vizsgálatait lehetőleg jelenlétünkben végezzék. Ha csak lehetséges, kérjük az éjjel-nappali együttes elhelyezést a babával, ez a szoptatás szempontjából is rendkívül fontos. A hosszú éjszakai szoptatási szünet miatt túltelítődhetnek a mellek, és további problémák is adódhatnak. Ha éjjel mindenképpen elviszik a babát, kérjük, hogy hozzák ki mindannyiszor, ha felébred, de ez kevésbé kedvező, mint az együttlét.

Mivel sok szülészeten rutinszerűen teát, cukros vizet, tápszert kapnak a babák, jelezzük, hogy kizárólagos szoptatást szeretnénk, kiegészítést csak orvosi utasításra és a szülővel való előzetes egyeztetés után kapjon a baba abban az esetben, ha a mellrehelyezés leküzdhetetlen akadályba ütközik.

10. Kórházi elhelyezés

Érdeklődjük meg a lehetőségeket. Olyan szülészetek is vannak, ahol a fizetős vagy alapítványi szobában a szülő nő partnere, kísérője is bent maradhat éjszakára. Ez különösen császármetszés után jelenthet nagy segítséget az első napokban. Mikor van látogatás, és hol lehet látogatókat fogadni? Jelezzük írásban igényeinket, különösen a nagyobb testvérek látogatására vonatkozót.

Vannak kórházak, ahol gyerekek nem léphetnek be a szülészet területére. Jelezzük, ha a szokásos időtartamnál rövidebb időt szeretnénk kórházban tölteni, tisztázzuk a korai hazaadás feltételeit.

További hasznos cikkeink a szülésről:
 • 6 lépés a boldog babavárásért
 • Válaszd a legjobb szülészetet!
 • Szülés háromféleképpen
 • Mit vigyünk magunkkal a szülészetre?
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések