Teherbeesés

Több oka is lehet annak, ha érzékenyek fogaink

Amikor a fogak a hidegre, a melegre érzékenyen - éles fájdalommal - reagálnak, akkor minden bizonnyal túlérzékenyek. Ennek számos oka lehet de a szakemberek szerint szerencsére mindig van megoldás.
2017. Augusztus 08.

A leggyakoribb ok az ínysorvadás. Amikor a folyamat megkezdődik, a foggyökér érzékennyé válik, és ez igen fájdalmas lehet. További ok lehet a nem megfelelő fogkefe használata, a fogszuvasodás és a nem szakszerű tömés, de ugyanígy az is, ha épp ínybetegség miatt kezelik a pácienst. Problémát jelent továbbá, ha a páciens csikorgatja a fogát, túl erőtejesen rág, illetve a kelleténél gyakrabban kér fogfehérítést.

„A fentiekben ismertetett gyakori okok mellett az sem mindegy, mit eszik és iszik az ember. A fog érzékenységét az üdítőitalok – hiába diétásak, cukormentesek – tovább fokozzák, csakúgy mint az energia italok, a gyümölcslevek és a bor. Kockázatot jelentnek továbbá a citrusfélék is” – fogalmaz Jane Cotter, a Texas A&M College of Dentistry munkatársa.

Szerencsére megoldás is létezik a problémára. Több recept nélkül kapható speciális fogkrém is segít, de ugyanígy a fluoridkezelés és a rendszeres öblítés is hasznos. Fontos, hogy puha, rugalmas fogkefét válasszunk, illetve az elektronikus fogkefe is jót tesz ilyenkor.

Kapcsolódó cikkeink:

Fogaink épsége

Négy lépés az ápolt fogakért

Forrás: Medipress