Teherbeesés

Teherbeesés véralvadásgátló terápia mellett

A véralvadásgátlók alkalmazása életet is menthet, hiszen segítségükkel jelentősen csökkenthetőek az olyan állapotok kialakulása, mint pl. a trombózis vagy a tüdőembólia, ezért gyakran a betegnek élete végéig szükséges szednie őket.
2017. Február 28.

Igen ám, de mi van akkor, ha az illető teherbe esik? Ártanak a babának ezek a szerek? Át kell térni esetleg másra? A kérdéseket dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa válaszolta meg.

Van, amikor szükséges gyógyszereket szedni várandósság során

Amikor az ember áldott állapotban van, fontos, hogy odafigyeljen arra, mi mindent juttat be a szervezetébe, hiszen ezek többsége átjut a placentán keresztül a babához, akinél akár súlyos károsodást is okozhat. Éppen ezért ajánlják a szakemberek a kismamáknak, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne vegyenek be gyógyszereket. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető, pláne, ha az anyuka valamilyen betegségére – vagy betegségre való fokozott hajlamára- rendszeresen valamilyen készítményt szed.

Ilyen eset például az, ha az illető véralvadásgátló terápiában részesül, akár egy korábbi trombózis, akár trombofília (pl. Leiden homozigóta mutáció) miatt, hiszen ha nem szedi, akkor jelentősen megnő az életveszélyes vérrögök, esetleg a tüdő embólia kialakulásának esélye. Ezek persze nem csupán a lábak vénáiban alakulhatnak ki, hanem akár a magzatot ellátó méhlepény ereiben is, így a probléma az anyuka és gyermeke életét is veszélyeztetheti.

Ártanak-e a babának a véralvadásgátló szerek?

Felvetődhet a kérdés, hogy a véralvadásgátlók nem ártanak esetleg a babának?

A véralvadásgátlók bizonyos fajtái– a széles körben használt kumarin-típusúak vagy az újabb típusúak- fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatnál, ezért ezeket semmiképp se szedjék a kismamák! Természetesen bizonyos esetekben, nem maradhat a várandós antikoaguláns (véralvadásgátló) kezelés nélkül, mert akkor az anya is, esetleg a baba is veszélybe kerülhet. Főleg azért, mert a terhesség során és a szülést követő néhány hét alatt minden esetben fokozódik a véralvadás, így a vérrögök kialakulásának esély is megnő.

Ekkor LMWH (alacsony molekulatömegű heparin) injekció alkalmazására van szükség, ez ugyanis biztonsággal alkalmazható, nincs magzatkárosító hatása- mondta dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

Meddig kell az LMWH-t alkalmazni?

A szakember azt javasolja, hogy már a gyermek vállalás eltervezésekor térjen át a jövendőbeli kismama az LMWH-a, hiszen az egyéb típusú készítmények már akkor is károsíthatják a magzatot, amikor az illető még nem is tud arról, hogy megtörtént a fogantatás. Az alvadásgátló injekciót, csak a méhtevékenység rendszeressé válásának észlelésekor (a szülés megindulás első jele) nem kell beadni, és a szülésszel közölni kell, hogy melyik készítményt, milyen dózisban adja magának és, hogy mikor adta be utoljára. A szülést követően 12-14 óra múlva kapja majd újra az alvadásgátló injekciót. Általánosságban elmondható, hogy a szülés utáni 6-12 hétig szükséges a kezelés, de ez minden esetben egyéni elbírálás függvénye.

Kapcsolódó cikkeink:

Trombózishajlam? Nem kell megijedni!

Terhességi cukorbetegség: szükség van véralvadásgátlóra?

Forrás: Trombózisközpont