Teherbeesés

Rendben van a menstruációd? Most kiderül!

A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoz a nőknek.
2017. Január 17.

Hogy pontosan mi számít rendellenes vérzésnek és mit lehet ellene tenni, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Normál menstruációs vérzés

Normál esetben menstruációs vérzés kb. 28 napos ciklusonként jelentkezik (pár nap plusz/mínusz előfordulhat) és 4-7 napig tart. Állagát tekintve híg, nem találhatóak benne alvadékok és nem túl nagy és nem is túl kis mennyiségű vér távozik. Amennyiben ettől valami eltér, az kórosnak tekinthető és problémát jelezhet.

Ovulációs vérzés: érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár ritkán, de az ovuláció tájékán előfordulhat kisebb vérzés- ez nem számít abnormálisnak, teljesen normális jelenségről van szó, annak ellenére, hogy sokaknál nem jelentkezik. Oka, hogy kisebb vérzéssel járhat az, ahogy kitör a petesejt a tüszőből, illetve, rövid időre megugorhat ekkor az ösztrogén szintje, ami szintén vérzéssel járhat.

Beágyazódási vérzés: amennyiben sikeres volt a megtermékenyítés, úgy a megtermékenyített petesejt a soron következő menstruáció előtt kb. egy héttel beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez a folyamat némi vérzéssel járhat, ám általában csak egy napig tart, kevés vér figyelhető meg, valamint inkább barnás színű váladék távozik.

Rendellenes vérzés

Amennyiben a havi vérzése eltér a fent említettektől, az rendellenes vérzésnek számít, melyet kivizsgálni szükséges!

Túl rövid/hosszú ciklus: amennyiben a ciklus 21 napnál rövidebb, illetve 35 napnál hosszabb, úgy nagy valószínűséggel nem következett be ovuláció. Ez egy-egy ciklus alkalmával megtörténhet, ám ha rendszeressé válik, úgy az problémát jelezhet, melyet legtöbbször hormonterápiával kezelni lehet (pl. PCOS, mióma, pajzsmirigyzavar, klimax).

Pecsételő vérzés: igen gyakori panasznak számít a nőgyógyászati rendelőkben a pecsételő vérzés. A panasz okának alapos és részletes felkutatása fontos momentum a kezelés szempontjából. Hátterében számtalan zavar állhat: pl. pajzsmirigyzavar, gyulladás, fogamzásgátló, premenopauza, PCOS, danatat, ösztrogéndominancia.

Amennyiben a kiváltó okot megszünteti, úgy a kellemetlen panasztól is búcsút inthet.

Túl sok/kevés menstruációs vér: a túl kevés menstruációs vér távozása, vagy a csupán 1-3 napig tartó vérzés anovulációra, illetve premenopauzára is utalhat. A túlzott vérzés mióma, gyulladás, fertőzés, ciszta, polip gyanúját kelti fel, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz viselése is- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Menstruációt megelőző barnás folyás: amennyiben a menstruációt pár napig barnás folyás előzi meg, az rendszerint progeszteronhiányra utal. A probléma nem csak kellemetlen tünetekkel járhat (pl. migrén, mellfeszülés, csökkent libidó) de a teherbeesést is megnehezíti, valamint megnöveli a vetélések esélyét is. Progeszterontartalmú készítményekkel a hiány kezelhető, ám emellett érdemes az állapot okait is felkutatni (pl. pajzsmirigyzavar).

Fájdalmas menstruáció: a túlságosan is fájdalmas menstruáció hétterében több ok is húzódhat, ám leggyakrabban miómára vagy endometriózisra utal, amelyeket gyógyszeres kezeléssel, illetve szükség esetén műtéti kezeléssel lehet csak gyógyítani.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Lehet gyerekem, ha rendszertelen a menstruációm?
  • Rendszertelen menstruáció
  • Forrás: Nőgyógyászati Központ