Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

2017. május 25.

Forrás: babaszoba.hu

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

A legtöbb nő gyakran még nem is tudja, hogy terhes, mikor gyermekének már nagy szüksége lenne egyes vitaminokra. Ám előfordulhat, hogy az anya szervezete nincs ellátva megfelelő mértékben az adott mikro-tápanyagokkal, s ez akár komoly problémákhoz is vezethet. Segítünk felkészülni!

Ezek a tápanyagok a legfontosabbak a terhesség első heteiben

A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek egészségünk fenntartásában, szervezetünk optimális működésének biztosításában. Azonban még jelentősebb szerepet játszanak akkor, amikor egy nő várandós lesz, hiszen bizonyos vitaminok pótlásával csökkenthető egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata*.

Milyen tápanyagokra van szüksége a várandós nőnek és az embriónak?

A leglényegesebb a folát vagy mesterségesen előállított változata, a folsav. Hiánya idegcső-záródási rendellenességet okozhat a magzatnál, de segíti a vérképzést, a sejtosztódást és az új sejtek létrejöttét is.

A B2-vitamin az energiatermelő anyagcserefolyamatokban, továbbá a nyálkahártya épségének biztosításában nélkülözhetetlen.

A B6-vitamin az idegrendszer működését, a vérképzést, valamint a fehérje- és szénhdrát anyagcserét támogatja.

A B12-vitamin többek között a sejtosztódásban játszik szerepet, illetve a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban működik közre, s az idegrendszer megfelelő működéséhez szintén hozzájárul.

Ezek mellett több más mikrotápanyag lendíti előre az anya szervezetének "munkáját", a baba egészséges fejlődését. A vas a vérképzés szempontjából különösen fontos, de szerepet játszik a sejtosztódásban és támogatja az immunrendszer működését is. A vas, a folsav, a magnézium, a C-, a B2-, B3-, B5-, B6- és a B12-vitamin csökkenti a fáradtságot. Egy sor mikrotápanyag elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez:pl. a C-, a B6-, a B12-vitamin, a cink, a réz, és a vas. A C-, E- és a B2-vitamin, a cink, a réz, a szelén és a mangán fontos antioxidánsok, amelyek a sejtek épségét óvják.

Terhesség idején a szokásosnál több jódra - mely kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi funkciókra, illetve szükséges a pajzsmirigy normális működéséhez - van szükség, hiszen a fejlődő gyermek is az édesanyjától kapja ezt az ásványi anyagot.

A cink a termékenység és a szaporodás fenntartásában játszik szerepet.

Hogy kerüljük el a fejlődési rendellenességeket?

Ahhoz, hogy a születendő gyermek megfelelően cseperedhessen édesanyja méhében, érdemes előre gondolkodni a gyermekvállalást tervező nőknek. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend mellett ajánlatos külön gondoskodni a szükséges tápanyagoknak a szervezetbe való beviteléről. Már azokban a hetekben tanácsos a megfelelő készítményeket, terhességi multivitaminokat alkalmazni, amikor még csupán reménykedünk, hogy majd pozitív lesz a terhességi teszt. A fejlődési rendellenességek ugyanis már azelőtt kialakulhatnak, hogy az édesanyák egyáltalán észrevennék másállapotukat.

A fogantatástól a soron következő menstruáció kimaradásáig hozzávetőlegesen két hét telik el, s már ez az időszak is döntő lehet a gyermek későbbi sorsára nézve. Az alacsony folsavszinttel kapcsolatba hozható idegcső-záródási rendellenességek az első hetekben alakulnak ki, nyitott gerinccet, súlyosabb esetekben az élettel összeegyeztethetetlen agy- és koponyahiányt eredményezve.

Így tehetsz babádért már tervezéskor!

Amikor úgy döntünk, hogy családot alapítunk vagy bővítünk, érdemes életmódunkat górcső alá venni. A kiegyensúlyozott étkezés, a fizikai állapotunknak megfelelő testmozgás, illetve általában véve az egészséges életmód mindig fontos, de abban az időszakban, amikor gyermeket tervezünk világra hozni, még jelentősebbé válik.

A szükséges mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok bevitele azonban még tökéletes táplálkozással sem egyszerű. Már a fogantatás tervezett időpontja előtt két-három hónappal érdemes elkezdeni szedni a terhességi multivitaminokat, mivel a szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy feltöltse "raktárait". Természetesen akkor is folytatni kell alkalmazásukat, amikor megbizonyosodunk arról, hogy gyermeket várunk, hiszen továbbra is szükségesek e tápanyagok.

Az Elevit Complex 1 filmtablettát kifejezetten erre az időszakra fejlesztették, a babatervezéstől a terhesség tizenkettedik hetének - az első trimeszternek - a végéig ajánlják szedését. Úgy állították össze alkotóelemeit, hogy az ekkor jellemző megnövekedett tápanyagigényt fedezze, illetve magas folsav és Metafolin ** tartalma révén elősegítse a baba idegrendszerének egészséges fejlődését*.

Kimondottan olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek ezekben a hónapokban szükségesek, mindezeket pedig optimális mennyiségben juttatja a leendő édesanya szervezetébe.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) egy 2004-es jelentése szerint a fejlődési rendellenességek nem kevesebb, mint harmada megelőzhető lenne, ha a gyermeket tervező nők idejében, még a terhesség bekövetkezte előtt megkezdenék a magzatvédő vitaminok szedését.

*A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint az idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

** Metafolin a folsav könnyebben hasznosuló formája

Az Elevit Complex 1 étrend-kiegészítő készítmény, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

L.HU.COM.CC.24.05.2017.1205

Címkék:

terhesvitamin

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék