Kisgyerek

Édesítés cukor nélkül, aszalt gyümölcsökkel

És tegyük hozzá: mesterséges édesítőszerek nélkül! De hát szeretjük az édeset! Akkor mi a megoldás, ha süteményre, desszertre vágyunk?
2011. December 08.

Golyócskák aszalt gyümölcsből

és olajos magvakból

A cukor kifejezetten egészségtelen, világszerte több millió ember szenved komoly, krónikus betegségben a cukorháztartás különféle súlyosságú zavarai miatt, és ugyancsak többmillióan a cukorbetegség előszobájának számító inzulinrezisztenciával küzdenek, amelynek többek közt meddőség, túlsúly lehet a következménye. Olyanok is szép számmal vannak, akik (még) nem betegek, vagy nem eléggé, csupán a fölös kilóktól szeretnének újra és újra megszabadulni, de sikertelenül. Vagyis ezer okunk volna arra, hogy soha többé, egy kanál cukrot se engedjünk be a háztartásba. De azért mégis vesszük, szorgosan, tonnaszámra.

A sikertelen fogyókúrák egyik fő oka az édességfüggőség: kicsi korunktól fogva odavagyunk az édes ízért, megszoktuk, hogy ajándékba unos-untalan édességet adunk és kapunk, az ebédet nem érezzük komplettnek, ha nem tartozik hozzá desszert, és a szomorúság, depresszió, feszültség, stressz ellen az egyik leghatékonyabbnak tekintett gyógyír ugyancsak az édesség ezerféle változata. Amikor fogyókúrába kezdünk, hetekig kibírjuk cukrozás nélkül, sütik nélkül, és a kilók valóban látványosan olvadnak lefelé. A baj csak az, hogy a kúra végeztével sokan kiéhezetten vetik rá magukat az édességekre, és ilyenkor, karácsony környékén alig van valami, ami megálljt parancsolhatna az örökös kínálgatásnak, sütésnek-főzésnek, mert az „hozzátartozik”.

Édesíts, de másként!

Ha azt szeretnéd, hogy egészséges maradj, és pluszkilókkal se kelljen küzdened, ne használj egyáltalán cukrot, ne is tarts otthon, és lehetőleg olyasmit se egyél rendszeresen, ami cukrot tartalmaz. Abból nem származik semmi tragédia, ha néha-néha eszel egy tortát vagy süteményt, de ha csak lehetséges, törekedj olyan édességek alkalmankénti fogyasztására, amelyeknek valami hasznát is veszi a szervezeted. Ha ezen a szűrőn keresztül nézed a lehetséges alapanyagokat, máris összeállíthatunk egy olyan listát a hasznos édesítőkről, amelyet kiindulási alapnak tekinthetsz. Tévedés ne essék, ezek mindegyike valóságos kalóriabomba, tehát arról szó sincs, hogy ezekből aztán annyit ehetnél, amennyi beléd fér!

Igen, az aszalt, cukrozatlan gyümölcsökről van szó!

Nálunk a következőkhöz lehet hozzájutni: mazsola, füge, datolya, sárgabarack, szilva, a többi sajnos nagyon gyakran cukrozott. Érdemes mindig a vegyszermentes biováltozat mellett dönteni. Az aszalt sárgabarack például a kénezésnek köszönheti szép, élénksárga színét. Válaszd inkább a barna színű biováltozatot!

Édesítés cukor nélkül, aszalt gyümölcsökkel

A felsorolt aszalt gyümölcsök 94-96 százaléka cukor, 10 dekányi mennyiség energiatartalma 220-290 kalória között van, szemben a finomított cukor 337-389 kalóriájával. Ezért mondják sokan: ugyan, a mazsolával, aszalt gyümölccsel ugyanott vagy, tiszta cukor az egész! Ez azonban hatalmas tévedés! Igen jelentős különbség ugyanis, hogy az aszalt gyümölcsök rosttartalma magas, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmuk kiemelkedő, vitamintartalmuk is számottevő. Ezek az előnyös tulajdonságok teszik az aszalt gyümölcsöket az egészséges étrend részévé, hiszen hozzájárulnak a magas vérnyomás csökkentéséhez, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottsághoz, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Néhány kiemelt jó tulajdonság az aszalt gyümölcsökre vonatkozóan, hogy pontosítsuk ezeket az előnyöket:

– mazsola: magas rost-, kálium-, vas-, kalciumtartalom, a folsav is számottevő

– füge: kiemelkedő rosttartalom, magas vas-, magnézium- és káliumtartalom

– datolya: folsavban, káliumban, magnéziumban gazdag

– sárgabarack: a béta-karotin-tartalom kiemelkedő, a káliumtartalom magas

– szilva: kiemelkedő rosttartalom, magas kálium-, vas-, B6-vitamin-tartalom, de számottevő vas- és folsavforrás is.

Hogyan használd?

– Áztasd be néhány órára az aszalt gyümölcsöt egy kevés vízbe. Pépesítsd botmixerrel, majd használd fel a sütemény, puding, túrókrém, kása készítésekor cukor helyett.

– Aprítsd géppel vagy éles késsel pici darabkákra, keverd össze darált dióval vagy mandulával, esetleg némi zabkorpával, majd sodorj belőle golyócskákat. Ez már önmagában egy nagyon koncentrált, finom tápanyagforrás. És desszert!

– A felaprított aszalékdarabkákat keverd házi készítésű müzlibe.

– Nagyon finomak az aszalt gyümölcsökkel töltött húsok, ezek salátával kombinálva biztosan kielégítik az édesség utáni vágy egy részét.