Kisgyerek

Újonc a konyhában – Amikor apa főz

Időnként úgy alakul a család élete, hogy annak is fakanalat kell vennie a kezébe, aki inkább csak kóstolgatni jár a konyhába. Megfelelő előkészítés után szerencsére a gyakorlatlan szakácsnak sem jelent megoldhatatlan nehézséget a főzés.
2008. Január 26.

A legtöbb családban a nők a konyhafelelősök, és a férfiak inkább csak a beszerzésből vagy a kevésbé népszerű segédmunkákból veszik ki a részüket. Pedig nem csak az unalmas krumplipucolás és a salátalevelek időrabló, egyenkénti lemosása való a fiúknak!

Nekik is szükségük van némi sikerélményre, ezért csak a lehetőséget várják, mikor bizonyíthatnak végre a konyhában is! Jó alkalom erre, ha az anya néhanapján saját pihenésére és épülésére szán egy-egy napot, vagy ha tanulni, dolgozni jár, esetleg megbetegszik, s első számú helyettese az apa.

Inkább készételt?Nagy a kísértés, hogy ilyenkor inkább az üveges bébiételek mellett döntsünk, s ez akár jó megoldás is lehet, ha a gyerek szereti, ám ettől még nem oldódik meg a többi családtag étkezése. Nem árt, ha napjában legalább egyszer meleg étel kerül az asztalra. Lehet, hogy egyszerűbb megoldásnak tűnik, ha gyorsétterembe vonul a család hamburgerezni, vagy apa egyszerűen felhívja a pizzafutárt. Ez azonban drága, már kétszer egymás után is unalmas, arról nem is beszélve, hogy nem is mindig a legegészségesebb megoldás.

Vajon elegendő zöldséghez, gyümölcshöz jut a család, ha csak hamburgert és sült krumplit eszik? Nincs túl sok zsiradék a megrendelt pizzán, és elég jó ízű rajta a paradicsomszósz, vagy csak ketchuppel helyettesítették?

Saját szakácskönyvet Apának!

Célszerű megoldásnak tűnik, ha a családban kezdettől fogva vezet egy füzetet a szakács (legtöbbször az anya), amelybe igen részletesen felírja az aprók és nagyok kedvenc ételeinek elkészítési módját. Sajnos a legtöbb szakácskönyv nem pazarol túl sok helyet és szót a részletekre. Azonban a házi receptesfüzetben nem szabad elsiklani az apróságok felett sem.

Igen pontosan kell megadni a mennyiségeket, a tevékenységek sorrendjét, a problémás alapanyagokról és eszközökről pedig nem árt akár képet is mellékelni. (Például a fejeskáposzta és a kelkáposzta megkülönböztetése sokak számára nem is olyan egyszerű.) Olyan ételeket soroljunk fel, amelyek elkészítése nem igényel húsz percnél, fél óránál hosszabb időt, és viszonylag pontosan kiszámítható a végeredmény minősége.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Szuper ebédek tíz perc alatt
  • Egyszerű ételek kezdő szakácsoknak
  • Vigyázz, kész, főzz!
  • Anya siet, és mindenki éhes!
  • Forrás: Kismama magazin