Kisgyerek

Több cukor van a reggeliző pehelyben, mint a kólában?

Egy érdekes összeállítás szerint az egészségesnek beharangozott és főleg gyerekeknek ajánlott reggeliző pelyhekben valójában rengeteg cukor van.
2014. Február 24.

Megdöbbentő adatokat közölt az Origo gasztro site-ja arról, hogy az általunk egészségesnek gondolt gabonapelyhekben, amelyeket reggelente teszünk a gyerek alá, valójában rengeteg cukor van. Mint írják, 100 gramm kólában 10 gramm cukor van, ami nagyon sok, nem véletlen, hogy népegészségügyi termékadóval, vagy más néven chipsadóval sújtják.

Ez az érték azonban csak a fele, vagy a harmada a hazánkban is népszerű gabonapelyhek és müzlik cukortartalmának (20–30 g/100 g). A gabonapelyhek között ráadásul jellemző, hogy a hozzáadott cukor egy része még csak nem is a konyhából ismerős finomított cukor, hanem glükóz-fruktóz szirup, amelynek fogyasztásában Magyarország a világranglista második helyén áll évi 16 kg/fővel, és amit a legújabb kutatások összefüggésbe hozta a 2. típusú cukorbetegség kialakulásával.