Kisgyerek

Reggeli újdonságokkal

Lepd meg a családot azzal, hogy se felvágott, se sajt, csak finom kencék a kenyérre friss, ropogós zöldségekkel. A változatosság színt visz a reggeli rohanásba!
2011. Október 03.

A felvágottak, amelyek hagyományos részei a reggelinek, többnyire nagyon zsírosak, és rengeteg sót, adalékanyagot tartalmaznak. Jól teszitek, ha csak kivételesen esztek ilyesmit. Kevesebb pénzből sokkal jobbal is jóllakhattok. A különféle házi pástétomok ezerfélék lehetnek, nézzük, hogyan készülnek!

Hozzávalók négy személynek

négy teljes kiőrlésű kifli vagy zsemle, egy doboz zsírszegény joghurtos vajkrém, egy citrom leve

A répakrémhez ezenkívül: 25-30 deka nyers, friss répa, egy kicsi fej hagyma, néhány rukkolalevél, jódozott só

A szardíniakrémhez ezenkívül: 20 deka szardínia, 5 deka darált dió, egy teáskanál szezámolaj, egy teáskanál hagyományos erjesztésű, cukormentes szójaszósz

Répakrém

Tedd aprítógépbe a megtisztított répát, és őröld egészen finom állagúra a hagymával együtt. Keverd össze a vajkrém felével, a citromlé felével és az apróra vágott rukkolával.

Szardíniakrém

Törd össze villával a haltesteket, és keverd össze a vajkrém másik felével, a citromlével, a darált dióval, a szezámolajjal és a szójaszósszal.

Vágd fel egészen vékony karikákra, szeletkékre a kiflit vagy a zsemlét, pirítsd meg, és ezekre kenjétek a krémeket.

Miért jó reggelire?

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, az élelmirost-tartalom magas. Energiában gazdag táplálék, ezért ideális reggelre. A répakrém bőséges A-vitamin-forrás, a szardínia kalcium-, magnézium-, vas- és foszfortartalma kiemelkedő, emellett B2-vitaminban is gazdag.

Mit igyak hozzá?

A zöld citromos teán kívül illik hozzá a gyümölcsturmix, amelyet, mondjuk, személyenként egy őszibarackból és 2-3 deci tejből vagy gabonatejből, ha szereted, szójatejből mixelhetsz.