Kisgyerek

Miből mennyit?

Akkor is megbízhatunk a kisgyerek étvágyában, amikor az anyatejen kívül már számos más ételféleséget is fogyaszt.
2008. Január 26.

Kutatók megfigyelései szerint minden fontos vitamin, ásványi anyag, nyomelem kellő mennyiségben került szervezetükbe akkor is, amikor egy terülj-terülj asztalkámról maguk választottak. Természetesen a kínálatban nem szerepelt ropi, chips, túró rudi. Ha tehát nem befolyásoljuk ízlését helytelen irányba, és mindig egészséges ételeket kínálunk, hosszabb távon biztosítjuk a kiegyensúlyozott táplálkozást.

A szoptatás mellett már megkezdődött a különféle ételek kóstolgatása – ezt azért is érdemes hangsúlyozni, mert ebben az időszakban még az anyatej jelenti a fő táplálékot. Abban pedig minden benne van, ami szükséges a babának, így nyugodtan rábízhatjuk, hogy miből mennyit csipegessen. Ezzel a kedvét is meghozzuk a szilárd ételek irányába és a szoptatást sem veszélyeztetjük: a babára bízzuk a szoptatás és az evés gyakoriságát és mennyiségét is. Pont így válik belőle az ételek iránt kíváncsi, jó evő gyermek.

Érdemes olyasmiket a kezébe ügyébe tenni, amiket meg tud fogni, meg tud markolni. Soha ne egyen egyedül és nem csak azért mert veszélyes, főleg azért, hogy élvezzük egymás társaságát étkezés közben. Az együtt evésből egyenesen következik, hogy arról a korról beszélünk, amikor már stabilan tud ülni a baba, megmarkolja az általa kiválasztott ételt, a szájába tudja tenni és meg is tudja csócsálni. Ha elutasít valamit, akkor hagyjuk rá, majd később próbálkozzunk újra.

A lényeg a türelem és a bizalom. Teljesen felesleges elrontani az ízlését egészségtelen és túlsózott, túlcukrozott ételekkel. Innivalónak mindig vizet kínálj, de ha igény szerint szoptatsz, akkor nagyon valószínű, hogy az anyatej még sokáig fedezi a folyadékigény nagy részét.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Lehet túl egészségesen táplálni egy kisgyermeket?
  • Helytelen etetési szokások
  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Kezdődik a kóstolgatás!
  • Bízd a babára!
  • Forrás: Kismama magazin