Kisgyerek

Mákpuding

Elkészítheted cukor, tej nélkül is, és számtalan tálalási trükkel dobhatod fel, hogy még ünnepélyesebb legyen az összhatás. Kis változtatásokkal újabb és újabb desszertötleteket kreálhatsz belőle.
2011. December 02.

Hozzávalók négy adaghoz

15 deka darált mák

5 deka mazsola

egy deci százszázalékos narancslé

egy tasak vaníliás pudingpor vagy helyette két és fél evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

egy evőkanál zabkorpa

egy kávéskanál mézeskalácsfűszer-keverék

6 deci tej vagy zabtej (rizstej)

díszítéshez aszalt gyümölcsök, natúr (cukormentes) kajszilekvár

Az elkészítéshez még gyakorlatlan szakácsoknak is legfeljebb húsz perc szükséges. Áztasd be a mazsolát legalább egy órára a narancslébe, majd pépesítsd botmixerrel. Keverd össze zabkorpát, a fűszereket, a pudingport vagy a teljes kiőrlésű lisztet a hideg tej (tejallergia esetén gabonatej) egy részével (körülbelül másfél decivel) úgy, hogy tökéletesen csomómentes legyen. A maradék tejet kezdd forralni, majd csorgasd bele a pudingporos/lisztes keveréket. Folyamatos kevergetés közben főzd egészen sűrűre, közben pedig öntsd bele a mazsolapépet és a darált mákot is. A masszát adagold még forrón hideg vízzel kiöblített pudingosformába vagy desszertestálkába. Hagyd megdermedni, majd díszítsd csíkokra vágott aszalt gyümölccsel, esetleg pici baracklekvárkupaccal a közepén.

Változat: Ha ugyanezt a krémet habverővel habosra vered öt deka szobahőmérsékletű vajjal, finom tortakrém lesz az eredmény, melyet piskótalapba tölthetsz. Ez persze sokat dob az energiatartalmán is.