Kisgyerek

Klasszikus csirkepörkölt kicsit másképp

Érdemes kicsit változtatni a régi recepteken és új, egészséges hozzávalókkal feldobni a nagy kedvenceket.
2012. Június 28.
Csirkepörkölt joghurttal, újhullámos uborkasalátával és kuszkusszal

Csirkepörkölt joghurttal, újhullámos uborkasalátával és kuszkusszal

Hozzávalók a pörkölthöz:

egy egész tanyasi csirke + szív és máj

három evőkanál olívaolaj

egy nagy fej vöröshagyma

két púpos evőkanál őrölt édes pirospaprika

egy paprika vagy fél kápia

1 deci víz

egy nagy paradicsom

egy púpos teáskanál adalékmentes ételízesítő

egy púpos evőkanál só

az uborkasalátához:

egy kígyóuborka

egy teáskanál só

1/2 deci olívaolaj

két evőkanál almaecet vagy citromlé

két gerezd fokhagyma

egy evőkanál méz

1/2 deci víz

köretnek kuszkusz (van teljes kiőrlésű biokuszkusz)

joghurt

díszítésnek kápiakockák, petrezselyem és frissen őrölt bors

 

Az olajat melegíteni kezdem, közben felaprítom a hagymát, és pár perc alatt puhára dinsztelem. Közben szétbontom a csirkét alsó és felső combokra, szárnyakra, a mellet négy-, a hátat kétfelé vágom. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadom az őrölt paprikát, és azonnal felöntöm 1 deci vízzel, hogy oda ne kapjon. Négybe vágva beledobom az alapba a paprikát, a paradicsomot, hozzákeverem az ételízesítőt és a sót. (Ha bírjuk az erőset, akkor egy kevés csípős őrölt paprikával is megbolondíthatjuk a pörköltalapot.)

A csirkedarabokat újra megmosom, és a belsőségek kivételével jól beleforgatom a pörköltalapba. Ezután már csak annyi dolgom van vele, hogy lefedem, kis lángon párolom a húst nagyjából egy órán át, közben néhányszor átforgatom.

Amíg puhul a csirke, elkészítem az uborkasalátát. Ehhez az uborkát vékonyra gyalulom, nagy keverőtálba teszem, megsózom, és hagyom, hogy levet eresszen. Közben az olajból, az ecetből vagy citromból, a mézből, a vízből és a lereszelt fokhagymából elkészítem az öntetet, és összeforgatom az uborkával. Amíg a pörkölt megfő, a salátát lefedve hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízei.

Tíz perccel a főzés idejének lejárta előtt hozzáadom a pörkölthöz a szívet és a májat (mi szeretjük, de természetesen nem kötelező), és vizet forralok a kuszkuszhoz. Ennyi pörkölthöz nagyjából negyed kiló kuszkuszt szórok egy tálba egy teáskanál sóval elkeverve, erre annyi vizet öntök, hogy egy ujjnyira ellepje, majd lefedem. A kuszkusz két perc alatt magába szívja a vizet, és már tálalhatom is a lakomát.

Klasszikus csirkepörkölt kicsit másképp

További cikkeink csirkés ételek témában: