Kisgyerek

Kefires-kapros tökfőzelék

A tökfőzelék, a spenót, a gomba, a kapor általában örök mumus a gyerekeknél. De itt az új verzió, ami rántás nélkül készül, kefirrel, zsenge tökből. A gyerekek imádni fogják.
2012. Július 12.

Hozzávalók

2 deka vaj

1 csomó újhagyma

két gerezd fokhagyma

egy közepes spárgatök

frissen őrölt bors

½ teáskanál méz

2 deci kefir

egy nagy csokor friss kapor

A vajat kis lángon megolvasztom, a hagymát megtisztítom, megmosom, feldarabolom, a fokhagymát megpucolom, lereszelem, és mindkettőt hozzáadom a vajhoz. Amíg a hagymák dinsztelődnek, meghámozom a tököt, kivágom a puha magházat, nagylyukú reszelőn lereszelem a húsát, aztán hozzákeverem a hagymákhoz. Kevés sót, borsot adok hozzá, lefedem, és 10-12 percig párolom a saját levében. Amikor a tök már félig puha, enyhén roppanós, akkor elzárom alatta a gázt. Ha nem szeretném, hogy hígabb állagú maradjon, a felét pürésíthetem, majd hozzákeverem a kefirt, a mézet és a felaprított friss kaprot, de én szeretem így – csak semmi rántás! Ha főzelék helyett mártásként szeretném kínálni, akkor az egészet simára turmixolom. Tálalhatom melegen vagy hidegen, forró, grillezett csirkefasírttal, csevapcsicsával, faszénen sült tarjával vagy csirkemellel.

További recepteket itt találsz.

Kefires-kapros tökfőzelék