Kisgyerek

Gyors és egészséges húsvéti desszertek

Az ünnepek miatt sem érdemes szakítanod azzal az alapelvvel, hogy ne kerüljön egészségtelen desszert az asztalra. Egyébként is "édességveszélyes" időszak a húsvét! Íme néhány ötlet, hogyan lehet másképp!
2013. Március 28.

Gyors és egészséges

Pillanatok alatt: ropogtatni való tojások

Hozzávalók: két bögre puffasztott barna rizs, fél bögre durvára tört vagy darált mandula, 20 deka natúr, cukrozatlan datolya vagy mazsola, egy biocitrom reszelt héja, 5 deka étcsokoládé (70 százalék feletti kakaótartalommal), egy savanykás alma, egy evőkanál citromlé, egy kávéskanál őrölt fahéj

Pépesítsd botmixerrel a feldarabolt almát, keverd össze a citromlével, majd keverd bele a kis darabokra vágott datolyát, és hagyd állni benne legalább egy órát. Aprítógépben őröld finomra a csokoládét. Ezután pépesítsd botmixerrel a datolyás almát, majd keverd az így létrejövő sűrű masszába a mandulát, a puffasztott rizst, az étcsokimorzsákat és a citromhéjat. Dolgozd össze jó alaposan, majd formázz belőle nedves kézzel tojásokat. Tálalás előtt jót tesz neki, ha áll néhány órát, de frissen is finom.

Gyors és egészséges húsvéti desszertek

Torrijas: tradicionális spanyol húsvéti desszert újragondolva

Hozzávalók: személyenként két kisebb szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér, kétszeletenként másfél deci tej és egy kisebb tojás, fél rúd vanília, egy evőkanál méz, egy marék mazsola beáztatva annyi vízbe, amennyi épp ellepi, olajfújó spray, sütőpapír.

Mixeld össze a tejet, a tojásokat, a mézet és a puhára áztatott mazsolát, majd kapard bele a felhasított vaníliarúd belsejét. Áztasd bele a kenyérszeleteket, amíg teljesen fel nem szívják az összes folyadékot. Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra. Rakosgasd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd fújd be egy kevés olajjal, és told a sütőbe. Süsd, amíg egy kis színt kap, de vigyázz, hogy ne száradjon ki! A torrijas lényegében a mi jól ismert bundás kenyerünk édes változata, ez meg itt egy kissé kíméletesebb, kevésbé olajban tocsogós változatban megsütve.

Gyors és egészséges húsvéti desszertek

Húsvéti répatorta, hogy a nyuszik is örüljenek

Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:

30 deka finomra reszelt sárgarépa, 10 deka natúr datolya, egy banán, négy tojás, másfél deci joghurt, 10 deka darált mandula vagy dió, két evőkanál lenmagpehely, két evőkanál zabpehely, két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt, egy teáskanál fahéj, ha kell, a díszítéshez marcipán répák

Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét tedd félre. A sárgáját, a joghurtot, a banánt és a datolyát turmixold össze botmixerrel. Keverd bele a reszelt sárgarépát, a fahéjat, a mandulát, a lenmagpelyhet, a zabpelyhet és tönkölylisztet. A fehérjét egy csipetnyi sóval verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a masszába. Öntsd a sütőpapírral alábélelt, körben vajjal kikent kapcsos tortaformába, és süsd 160 fokon szép pirosra. Időnként ellenőrizd vékony kötőtűvel, hogy megsült-e már a belseje. Ugyanezt a masszát muffinformába töltve is kisütheted.

A tetejére a palacsintánál leírt kókuszkrémet kenheted. Ha szükségét érzed, díszítsd marcipán répákkal.

Gyors és egészséges húsvéti desszertek

Örök kedvenc, a palacsinta

Ha nem nagyon boldogulsz a süteményekkel, vagy egyszerűen valami gyorsabbra és egyszerűbbre vágysz, itt az ezerféleképpen variálható, örökzöld megoldás!

– Készítsd a palacsintatésztát teljes kiőrlésű tönkölylisztből.

A palacsintákból készíthetsz tortát, kicsi, csinos csomagocskákat, nyuszifészket, hagyományos palacsintát.

– Töltsd meg olyan töltelékkel, ami nem tartalmaz cukrot, csak nyers, egészséges gyümölcsöket, olajos magvakat.

Csokikrém: turmixolj össze két banánt és egy érett avokádót, majd keverj bele egy evőkanál natúr kakaóport. Ezzel akár a palacsintatorta tetejét is bekenheted!

Almás töltelék: héjastul finomra reszelt vagy botmixerrel pépesített alma darált mandulával vagy darált dióval keverve

Epres töltelék: egy banán, 20 deka mirelit eper, három evőkanál darált mandula, pár csepp citromlé

Mákos töltelék: áztass be egy-két órára körülbelül 5-10 deka mazsolát vagy 5-6 szem nagyobbacska, natúr (cukrozatlan), magozott datolyát annyi narancslébe, amennyi éppen ellepi, majd az állásidő letelte után turmixold össze annyi darált mákkal, hogy kenhető masszát kapj.

Kókuszkrém: használj hozzá kókuszlisztet, vagy darálj finomra kávédarálóban 15 deka kókuszreszeléket. Keverd össze két evőkanál zabkorpával, és szórj bele 4-5 szem apróra vágott natúr datolyát. Kezdd el főzni annyi tejben, rizstejben vagy zabtejben, amennyi ellepi, és ahogy sűrűsödik, csak apránként önts hozzá újabb adagot. Keverd folyamatosan. Ha már jól összeállt, pépesítsd botmixerrel.

Kapcsolódó cikkeink: