Kisgyerek

Főzz kevesebb zsiradékkal!

A fölösleges energiabevitel akkor sem célszerű, ha valakinek nincsenek súlyproblémái. Különösen akkor kár a sok elfogyasztott zsírért, ha túlhevített, sütéshez használt olajokról van szó. Sokkal kevesebb is elég volna!
2011. Július 23.

Így csökkentheted az asztalra kerülő ételek zsírtartalmát

1. Palacsinta, rántotta, tükörtojás és omlettek sütéséhez használj tapadásmentes bevonattal gyártott serpenyőt. Az olajban, serpenyőben sütött palacsintaféleségeket sütőben is megsütheted jó minőségű sütőpapíron, igaz, így hosszabb ideig tart. Ám ha nincs szó nagy mennyiségről, válaszd ezt a lehetőséget.

2. Bő olajban sütés helyett válaszd a sütőben sütést! Így akár rántott húst is készíthetsz, hasábburgonya helyett pedig fűszerekben megforgatott steakburgonyát. A sütőpapírra fektetett, panírozott szeleteket, illetve a krumplidarabokat egyszerűen be kell fújni olajspray-vel. Ilyesmi újratölthető és eldobható változatban is kapható. Rengeteg kalóriát takaríthatsz meg vele!

Főzz kevesebb zsiradékkal!

3. Válassz alapanyagnak eleve alacsonyabb zsírtartalmút, például 20 helyett 12 százalékos tejfölt vagy natúr joghurtot, teljes tej helyett 1,5 százalékosat. A húsok közül részesítsd előnyben a sovány fajtákat, a zsírszövet ugyanis különösen sok méreganyagot raktároz, ez is amellett szól, hogy kevesebb kerüljön belőle az asztalra.

4. A grillezés, sütőben sütés, a sütőzacskó használata csupa olyan lehetőség, amellyel minimális zsiradék segítségével, jó fűszerezéssel különleges finomságokat süthetsz.

Főzz kevesebb zsiradékkal!

5. Vastagon vajazás helyett próbáld ki a sovány krémtúrót!

6. Körözöttbe vaj helyett sovány krémtúrót vagy reszelt uborkát, retket, paprikát keverj. Így sokkal könnyebb, finomabb és vitamindúsabb lesz.

7. Majonézbe, tartármártásba használj hidegen préselt növényi olajat, de a receptekben megadott mennyiségeknek maximum a felét.

8. A hússütéshez egyáltalán nem kell zsiradék a tapadásmentes serpenyőben, de ha mégis szeretnél használni, szilikon kenőecsettel elég egészen vékonyan bekenni a sütőfelületet.

Főzz kevesebb zsiradékkal!

A szervezetünk számára előnyös zsírforrások

A zsír természetesen fontos része az egészséges táplálkozásnak, ezért szó sincs arról, hogy teljesen ki kellene küszöbölni. Számos vitamin felszívódásához, az idegrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen, valamint energiaigényünk fedezésének is hatékony módja.

1. Rendkívül gazdag zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás valamennyi olajos magunk: mandula, mogyoró, szezámmag, napraforgómag, tökmag. Ne pirított, sózott formában edd marékszám, hanem használd natúr változatukat, tedd mértékkel müzlibe, süteménybe, reggeli zabkásába, növényi pástétomokba előáztatás és főzés után.

2. Salátaöntetekbe, pástétomokba használj hidegen préselt növényi olajokat, személyenként és adagonként egy teáskanálnyit számítva.