Kisgyerek

Egyszerű ételek kezdő szakácsoknak

A sikerélmény is nagyon fontos! A kezdő szakácsnak gondos leírásokra, pontos receptekre van szüksége, és persze arra, hogy az egész család élvezze a végeredményt. Éppen ezért népszerű, mindenki által kedvelt ételekkel érdemes kezdeni a kalandozást.
2008. Január 26.

Palacsinta

Hozzávalók 20-25 darab palacsintához:

3 deci tej, 2 deci buborékos ásványvíz, egy evőkanál olaj, két tojás, 40 deka liszt, fél kávéskanálnyi jódozott só, a sütéshez olajspray vagy két evőkanál olaj konyhai ecsettel

Töltelék: 25 deka tehéntúró, két evőkanál citromlé, két evőkanál méz, két evőkanál joghurt, ezeket az összetevőket egyszerűen csak össze kell keverni.

Egyéves kortól adható. A tészta hozzávalóit ne egyszerre ömlesszük a tálba! Előbb a tojást törjük fel, majd az olajat keverjük hozzá és egy deci tejet, ezt alaposan keverjük össze, majd szórjuk bele a lisztmennyiség felét. Keverjük gyors mozdulatokkal csomómentesre, majd öntsük hozzá a maradék tejet, utána a maradék lisztet, és keverjük meg ismét alaposan, hogy sima massza legyen belőle. Apránként, folyamatos keverés közben öntjük hozzá a buborékos ásványvizet. Hagyjuk állni körülbelül fél órát, közben néhányszor keverjük meg. A sütéshez készítsünk elő teflonbevonatú, körülbelül 27 centi átmérőjű serpenyőt vékony falapáttal. Fújjunk bele leheletnyi olajréteget, vagy kenjük be vékonyan az olajos ecsettel. Elég, ha minden harmadik palacsintánál megismételjük ezt a műveletet. Körülbelül egy merőkanálnyi palacsintatészta kell egy palacsintához. Csak akkor próbáljuk megfordítani, ha a serpenyő rázogatásától már könnyedén elmozdul, de azért még nincs szénné égve.

Extra palacsintás tippek

Nagyon finom a reszelt almával és darált mandulával vagy dióval töltött palacsinta.

Próbáljuk ki a friss gyümölcsdarabkákkal és vaníliafagyival töltött palacsintát is kókuszreszelékkel megszórva. Biztos siker!

Megtölthetjük reszelt sajttal, tejfölös, fokhagymás, kapros juhtúróval is, hogy ne csak édes legyen mindig!

Almaleves

Hozzávalók négy személyre:

Négy darab nyári alma, egy citrom, 6 deci rizstej vagy 2 deci főzőtejszín, egy kávéskanál őrölt fahéj, egy evőkanál étkezési keményítő

tejmentes (rizstejből): 7 hónapos kortól

tejszínes: Egyéves kortól adható.

Ha ebédnek szánjuk, készítsük el reggeli után. Mossuk meg, majd hámozzuk meg vékonyan az almákat. Vágjuk négy részre, emeljük ki éles késsel a magházakat, ezekre nem lesz szükség. Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, és szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal. A tejmentes (rizstejes) változat így készül: forrósítsunk fel egy deci vizet, ebbe tegyük bele az almaszeleteket, és pároljuk az újraforrástól számított három percig. Öntsünk bele 5 deci rizstejet, a maradék egy decit pedig keverjük ki csomómentesen egy evőkanál étkezési keményítővel. Öntsük a leveshez. Forraljuk össze, kevergessük közben folyamatosan, majd, ha szükségét érezzük, édesítsük egy kevés cukorral. Erre általában nincs szükség, mert a rizstej önmagában is édeskés. A főzőtejszínes változat így készül: az almaszeleteket 5 deci vízben főzzük a forrástól számított három percig. Közben egy deci vizet kikeverünk egy evőkanál étkezési keményítővel, ezt és két deci főzőtejszínt hozzáöntünk, majd folyamatos kevergetés közben újraforraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb.

Főzésgyorsító tippek

A gyakorlatlan szakácsnak készítsünk oda minden eszközt és nyersanyagot, ami a főzéshez szükséges.

Tegyük ki a főzéshez, sütéshez szükséges, megfelelő méretű edényt, tepsit, sütőpapírt.

Tartsunk a mélyhűtőben konyhakész zöldségkeverékeket. Ha nem bolti, hanem házi csomagolás, ne felejtsük el feliratozni, hogy mit és mennyit tartalmaz, ez ugyanis nem nyilvánvaló annak, aki nem szokott főzni.

Biztassuk a szakácsot, hogy kóstolgassa főztjét, s alakítson rajta ízlése szerint.

Zöldséges csirkerizottó

Hozzávalók négy személyre: egy csirkemellfilé, 450 gramm mirelit zöldségkeverék (sárgarépácskák, zöldborsó, karfiol), két teáscsésze rizs, két gerezd fokhagyma, két evőkanál étolaj, jódozott só, egy csokor petrezselyem

Turmixolva 7-8 hónapos kortól adható babának, darabosan, ha már tud rágni.

Mossuk meg, majd vágjuk kicsi kockákra a csirkemellfilét. Tisztítsunk meg két gerezd fokhagymát. Egy kétliteres lábasban melegítsünk meg két evőkanál olajat, majd fokhagymanyomóval nyomjuk bele a gerezdeket. Szórjuk bele a csirkemelldarabkákat, és kevergetés közben pirítsuk meg kissé. Szórjuk hozzá a zöldségkeveréket és két teáscsésze rizst, ízesítsük egy kis jódozott sóval. Keverjük meg néhányszor, majd mérjünk ki a rizses csészével négycsészényi vizet, és öntsük a rizottóra. Tegyük rá a fazék jól illeszkedő fedelét, vegyük a lángot a legkisebb fokozatra, majd főzzük pontosan negyedóra hosszat. Utána, ugyancsak fedő alatt, hagyjuk állni még egyszer 15 percig. Tálalás előtt keverjük bele a megmosott, majd felaprított petrezselymet, és kínáljunk hozzá miniuborkákat, koktélparadicsomot.

Ha pépesítjük, hígítsuk egy kis folyadékkal, például vízzel vagy anyatejjel, esetleg tápszerrel.

Változat

Ha a kisgyerek még nem tud jól rágni, készíthetjük darált hússal is.

Krumpli avokádós túrókrémmel

Hozzávalók négy személyre: nyolc közepes, sárga héjú (Ella) krumpli, egy érett avokádó (ha megnyomkodjuk, nem kőkemény), egy evőkanál citromlé, egy húsos paradicsom, két szál újhagyma, egy kis pritaminpaprika, 25 deka sovány tehéntúró

A salátához: egy kígyóuborka, két deci joghurt, egy gerezd fokhagyma, jódozott só

Egyéves kortól adható babának. A krumplikat mossuk meg a szokásosnál sokkal alaposabban, inkább súroljuk tisztára egy szivaccsal. 200 fokosra előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírral bélelt tepsiben beletesszük a krumplikat. Körülbelül húsz percig kell sütni, szúrjunk bele villával, így érezhető, mikor puhult meg. Amíg sül, lehúzzuk az avokádó héját. Ha érett, nagyon könnyen, kézzel hámozható. Óvatosan levagdossuk a magról a puha gyümölcshúst, tálba tesszük, majd rögtön meglocsoljuk citromlével, és összenyomkodjuk villával. A megmosott paradicsomot, újhagymát és pritaminpaprikát vágjuk igen pici darabokra, majd keverjük az avokádóhoz. Ezután következik a túró, és miután mindent összevegyítettünk, jöhet a kóstolgatás. Látvány szempontjából nem a legszebb, de az íze utolérhetetlen! Ha túl sűrű lenne a krém, egy-két evőkanál paradicsomlével vagy joghurttal lazíthatjuk. Hátravan még az uborka: nagy lyukú reszelőn reszeljük le, picit sózzuk meg, majd keverjük össze joghurttal és a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymával. Mindezt a puhára sült krumplikhoz kínáljuk, amelyeket meg sem kell hámozni. Az Ella burgonya teljesen puhára sül (vagy fő), szét sem kell nyomkodni, még a fogatlan csecsemők is könnyen megbirkóznak vele.

Forrás: Kismama magazin