Kisgyerek

Csúcsgasztró gyerekkel

A tévéből tanulom, hogy kell megfuttatni az élesztőt, mert leírva semmi értelme - úgy öt évvel ezelőtt ezt mondtam volna. A konyhai ötletekért azonban ma már a blogokhoz fordulunk. Kiből lesz a gasztroblogger, és mit tanulhatunk tőlük?
2011. Május 26.

“Húszéves koromig a konyha felé sem néztem, az anyukám felségterülete volt, én csak a mennyei fogásokat élveztem, fogalmam sem volt, hogy készülnek” meséli a www.spooon123.hu főzőblog három szerzőjének egyike, Bezzegh Éva közgazdász, a négyéves Lola és egy ősszel születendő kistestvér anyukája (fotónkon). “Viszont akkoriban gondom volt a súlyommal, magyarul hízásra hajlamos vagyok. Aztán Budapestre kerülve egy szerelmi bánatba szépen belefogytam, és elkezdett érdekelni, mit eszem mivel, mennyit, mikor. Ehhez azonban a mi hagyományos magyar konyhánk semmilyen segítséget nem adott. (A napjainkban megújuló magyar konyha evolúciójának azonban feltétlen híve vagyok!) Rántott hús krumplival, pörkölt nokedlivel, gulyás csipetkével mindörökké, a változatosság legkisebb jele nélkül. Zöldségféle péppé főzve a levesben, főzelékben, vagy jó cukrosan, ecetesen savanyítva a befőttesüvegben. Az volt a szerencsém, hogy a főiskola évei alatt nemzetközi társaságba csöppentem, és vadonatúj ízekkel, elkészítési módokkal, ételtársításokkal találkoztam. A suliból hazafelé mindennap beültem a Libribe, és angol szakácskönyvek receptjeit olvasgattam, aztán hazaérve neki is láttam a kísérleteknek. Akkoriban arra figyeltem, hogy húsfélét és szénhidrátot külön egyek, sok-sok zöldséggel.”

Lola születésével biomama lettél?

“Ahogy hat hónapos lett, kezdtem volna adni az almapürét, de sehogy nem ízlett neki. Akkor fedeztem fel a biopiacot: érdekes módon a vegyszermentes alma már ízlett Lolának is. Innentől kezdve minden hónapban hosszú listával vártam a doktornőt: mikor adhatok avokádót, édesköményt, kuszkuszt, gyömbért, zsályát, és bezsebeltem a dicséretét, hogy a mi lányunk a sokszorosát ismeri a nálunk bevett ízeknek. Nem is volt válogatós, amíg az oviba nem került. Kedvencei a levesek: szárított paradicsomos, bazsalikomos paradicsomleves mozzarellagolyókkal, gesztenyés-tárkonyos sütőtökkrémleves, az igazi ász pedig a kesudiós keleti vöröslencseleves. Amit itthon nem lát: cukor, finomliszt, ízfokozók, állományjavító, mesterséges színezék és ipari társaik, de nem iszunk tejet sem, mert az emberek többsége nem tudja lebontani a tejcukrot. Savanyítva viszont egészséges. Édesítéshez házi mézet, kevés nyírfacukrot használok.”

Mi a gond az ovis menüvel?

“Itthon reggelire kefirbe turmixolok sok finom friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, nagy kedvenc például a banános kefirshake dióval, fahéjjal, juharsziruppal, az áfonyás joghurt mézzel és müzlivel. Ott színezett fehér kenyér kockasajttal vagy felvágottal, cukorral teli keksz, ami elveszi az étvágyát, és hozzászoktatja a durva, erős, természetben nem létező ízekhez, soroljam? Csoda, ha egyre válogatósabb? Arról viszont nem az ovi tehet, hogy édesszájú. Ha nekem kellene választanom a kemencében sült csülök és egy szelet oroszkrémtorta között, szigorúan a csülök nyerne, közben Lola él-hal a desszertekért. Fontos, hogy ne feldolgozott, adalékolt, agyoncukrozott bolti csokit, kekszet vagy cukrászterméket adjak neki, hanem tiszta ételt. Nem vagyunk teljesen elborultak, étteremben, vendégségben, eszünk mi is cukros desszertet, de igyekszünk a cukorfogyasztást ezekre az alkalmakra korlátozni.”

Hogy született a blog?

“A barátaink sorra kérték a receptjeimet, a bulikon meg rendszeresen azt vettük észre, hogy Dorcival (Szabó Dorottya jogász) és Ádámmal (Bálint Ádám színész) egy sarokban pusmogva tárgyalunk a konyhaművészetről. Amikor nem győztük másolni a receptet a barátoknak, elindítottuk a blogot. Itthon voltam Lolával, és muszáj volt kihasználni a kreatív energiáimat: kitalálom az ételt, megalkotom, elrendezem, hogy gyönyörű legyen, ez lenne a food stylist dolga, azzal a különbséggel, hogy nálunk minden ehető és eredeti, aztán elkezdem fotózni, a legjobb képet pedig némi történettel, hozzávalókkal és az elkészítés pontos menetével körítve felteszem a blogra. Küldetésünk, hogy átadjuk a titkainkat a “Temindennapfőőőőzöööl???!!!”kérdéssel ránk csodálkozónak: hogy lehet ünnepnapot varázsolni a hétköznapokból egy-egy egészséges, ínyenc, percek alatt elkészíthető fogással, amitől nemcsak a testünk, lelkünk virul ki, de jóllakott párunk, gyerekünk, barátaink arca is felderül. Anyaként számomra kulcsfontosságú, hogy Lola megtanulja a válogatott, minőségi, tiszta alapanyagokból készült, egészséges, finom ízeket értékelni, elkészíteni. Hároméves kora óta érdeklődve figyel a konyhában, magától jön, hogy mit segíthet: fokhagymát pucol, zöldséget mos, kever, gyúr, szaggat. Az egészséges táplálkozásra nevelés ma a magyar közétkeztetés mellett képtelenség otthoni konyhai szerepvállalás nélkül, ez a túlélésünk egyik záloga. Mindezek mellett a konyhaművészet számomra valóban művészet, a konyha a festővászon, és mi alkotunk íz-, szín- és illatharmóniákat. Témánk az évszak, az ünnep, az alkalom, de ihletet ad minden új élmény.”

Csúcsgasztró gyerekkel

Tudatos édességek

Májusi reggelit kértünk a Spooontól, és egy kedvenc egészséges desszertet.

Mézes joghurt friss eperrel tönkölypehely-paplanon, édes pisztáciapesztóval

Hozzávalók:20 deka friss eper,egy doboz natúr joghurt,egy evőkanál méz,két evőkanál teljes kiőrlésű mézes tönkölypehely (Naturgold)A pisztáciapesztóhoz:egy marék pisztácia,egy evőkanál olívaolaj,három nagyobb friss mentalevél,egy teáskanál méz

Elkészítés:Először a pesztót készítem el. Megpucolom a pisztáciát, egy deszkán késsel durvára aprítom, majd ugyanezt teszem a mentával, végül egy kis tálban minden hozzávalót összekeverek. Következő lépésben fogom a joghurtot, és a nagy kanál neki szánt mézet belekeverem. Ezek után már csak annyi dolgom van, hogy egymásra rétegezem a tönkölypelyhet, a joghurtot, az epret, és a pisztáciapesztót.

Desszert lelkiismeret-furdalás nélkül

Csúcsgasztró gyerekkel

Összes sütim közül ez a lányom kedvence, mert iiiiiiiimádja a csokit – igazi csaj –, és mivel nincs benne egy deka liszt, sőt cukor sem (az nálam a háztartásban, mint már mondtam, amúgy sincs), mi, felnőttek is lelkiismeret-furdalás nélkül vágunk bele mindannyian. Ezen a képen semmi tuning, semmi machinálás: ahogy a nagy esők után a lemenő napban vöröslött az ég alja, ahogy ez a fényes csokimázon tükröződött a még felhős kékfestő égszínnel kombinálva… mind ott ragyog a fotón! Egy adag idénygyümölccsel még finomabb!

Habkönnyű csokis-mézes diótorta

Hozzávalók:25 deka dió,2,5 deka puha vaj,négy tojás,csipet só,öt evőkanál méz,fél zacskó sütőpor,egy púpos evőkanál kakaópor.

A mázhoz:10 deka legalább 70% kakaótartalmú csoki,10 deka vaj,egy evőkanál víz,két evőkanál méz,2 deci tejszín (helyette kókusztej a paleodiéta követőinek),10 deka dió

Elkészítés:1. A torta elkészítése legalább olyan egyszerű, mint amilyen látványos a végeredmény. 180 fokra beállítom a sütőt.

2. A 25 deka diót ledarálom, félreteszem. A tojások sárgáját a vajjal és a mézzel, no meg egy elektromos habverő segítségével alaposan felverem, a sütőport, a diót és a kakaóport hozzákeverem, jól eldolgozom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom a diós masszához. Egy 20 centis tortaformát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, és 30 percre beteszem az előmelegített sütőbe.

3. Amikor megsült a torta, kiveszem, és hagyom hűlni egy kicsit, közben elkészítem a mázat. A diót késsel durvára darabolom, félreteszem. Egy edényben vizet melegítek, fölé teszek egy fémtálat, beletördelem a csokit, hozzáadom a vajat és a vizet, és addig kevergetem, míg a csoki teljesen fel nem olvad. A mézet és a tejszínt is egyenletesen beledolgozom a csokikrémbe, végül hozzákeverem a durvára darabolt diót. A már kissé kihűlt tortát bevonom a mázzal, és pár órára hűtőbe teszem. Egy halom friss eper vagy málna igazi májusi desszertté teszi!(Mindent bio hozzávalókból készítek, persze ez nem kötelező.)