Kisgyerek

Ha végre itt a várva várt bilizés

A szobatisztaságról indított fórumunkra csak úgy záporoztak a kérdések. Érthető, hiszen mindannyian szeretnénk megszabadulni a pelenkázás bonyodalmaitól. Itt is megosztunk veled néhány tanácsot.
2012. Március 14.

Szőnyegre, ágyra…

Huszonhét hónapos a kisfiam, és még esze ágában sincs bilibe pisilni! Persze én ezt nem is erőltetem, van bili, szerintem tudja is, hogy mire való, de nem akarja! A pelust viszont már utálja. Sokszor tépi le magáról, ám ha leveszem róla, élvezi, hogy összevissza pisilhet mindent, ilyenkor képes öt perc alatt tízszer is bepisilni. Tetszik neki nagyon.

Ha lepisili a szőnyeget, ágyat, vagy bármit, nem szoktam nagy hűhót csapni – mert tudom, az még jobban tetszene neki, hogy sikítozom vagy hisztizek – csak szépen mondom neki, hogy pisilt, és hogy a legközelebbit a bilibe kellene, és odaviszem neki a bilit is. Van, hogy néha fölé áll vagy ráül, de nem pisil bele. Mit csinálhatok rosszul, hogy nem akarja a “jót”? Novemberben szeretném óvodába vinni, remélem, addigra már pelus helyett bugyit hord!

Rebeka

Szia, Rebeka!

A kisfiad gyakorlatilag eljutott arra a szintre, hogy szabályozni tudja, mikor pisil, mikor nem. Itt jön el a szülő feladata. Neked az a dolgod, hogy bevezesd a mi kultúránkba, ahol nem illik a szőnyegre pisilni. Tehát éreztetni kell vele, hogy ez nem jó. Persze nem kell sikítozni vagy hisztizni, de határozottan kell képviselni, hogy amit csinál, az nagyon nem jó. Nem is vicces. Nem tudom, mióta csináljátok ezt, de úgy érzem, annak, hogy azt mondod, legközelebb a bilibe pisiljen, eddig nincs foganatja. A következmény nélkül elhangzott intelmekből lesz a falra hányt borsó.

Ha szeretnéd elérni, hogy ne pisiljen a szőnyegre, ágyra, akkor határozottan szólj rá, hogy érezze a súlyát. És fogd is meg, vidd a fürdőszobába a bilihez. Nem kell műsort csinálni, a lehető legegyszerűbben kell kezelni a dolgot. Így tanulja meg.

Judit

Próbálja, de nem megy

Februárban múlt hároméves a kislányom, és még nem szobatiszta! Elmegyünk a vécére, ráül, kicsit ül, és azt mondja, hogy kész van, leszáll, megtörli magát, majd két perc múlva bepisil a bugyiba vagy a pelenkába. Tudja, hogy hova kell menni, mit kell csinálni.

Tudja tartani és szabályozni is a székletét, mert itthon pelenkába kakil. Az oviban is elmegy a vécére, úgy csinál, mintha pisilne, de ott sem sikerül neki! Hat hónapja húga született, ez befolyásolhatja-e a szobatisztaság fejlődésében? Nem tudom, mivel tudnám rávenni, hogy belepisiljen a vécébe vagy a bilibe! Kérdezzük tőle, hogy miért nem pisil oda, de nem mond semmit.

Viki

Kedves Viki!

Az egyszerűbb megoldás – amit nem túlzottan szeretek, de szobatisztaság esetén jól működhet – a jutalmazás. Vagyis ha sikerül belepisilni a vécébe, akkor kapsz egy matricát. Ennyi. Semmi megtorlás, semmi feddés, hogy majd legközelebb hova kellene…

A bonyolultabb megoldás, hogy pszichológus segítségével kiderítitek, hogy mi lehet a probléma oka, és az életnek ezt a területét kicsit máshogy kezelitek. Ha nem megy a matricás módszer, és nincs semmi változás, keressetek gyerekpszichológust!

Üdv. Judit

A kaki a bugyiba megy

Nem egész egy hónapja múlt el kétéves a kislányom, és már bő két hónapja pelus nélkül van napközben. Délután és még este bepelenkázom. Ügyesen szól, vagy magától ráül a bilire, ha pisilnie kell (persze vannak még balesetek), de a kakilás még nem megy így. Mondja szegénykém, de nem sikerül, és akkor egyszer csak tele lesz a bugyika.Hogyan tudnám segíteni, hogy ez könnyebben menjen neki?

És még egy kérdés: mi a jele, ha már alvás közben is elhagyható a pelenka?

Teca

Szia, Teca!

Felajánlhatod neki a pelust a kakiláshoz, lehet, hogy elfogadja. Azután legyetek türelmesek vele, és várjátok meg, míg le tud mondani róla. Ajánlom a Bilikönyvet olvasgatni, és azt, hogy nézzétek meg, hogy kakil egy kutyus vagy egy madárka, hátha megjön a kedve hozzá neki is. Nem kell sürgetni.

Ha éjjel száraz marad a pelus több egymás utáni reggelre, akkor megérett a pelustalanságra. Ez akár ötéves korig is elhúzódhat.

Judit

További cikkeink a szobatisztaságról:

  • Pelust cserélek bugyira
  • Búcsú a pelustól
  • Eljön az idő!
  • 3+1 ötlet a szobatisztaság eléréséhez