Kisgyerek

Kínos ügy: a lányom fél az anyámtól

Érdekes kérdés érkezett tanácsadói fórumunkra. Laura kislánya fél a nagyitól. A hozzátápláláshoz is tanácsra van szüksége.
2012. Február 07.

Kedves Judit!

Kétségbe vagyok esve: a kislányom mindenkivel nagyon barátságos, még olyanokra is mosolyog, akiket először lát életében. Egyedül az én édesanyám jelenléte okoz szörnyű sírást, úgy visít, hogy még levegőt sem kap, pedig egy héten kétszer is látja a nagyit. Mit tegyek, ez olyan kellemetlen…

Egy másik kérdésem az lenne, hogy hogyan kezdjem a hozzátáplálást, mert a szakemberek szerint most már kezdeni kell, és én meg elveszek a sok pépes babarecept közt. Adrienn a születésétől kap anyatejet és tápszert is.

Szia, Laura!

Nem használ a nagyi valamilyen intenzív illatú dezodort, kölnit, öblítőszert? A pici babák orra nagyon érzékeny, van, amikor a saját édesanyjuk mellét sem fogadják el, amikor anya színház előtt parfümöt használ…Az is lehet, hogy egyszer a nagyi jelenlétében valamilyen kellemetlen dolog érte, és most összeköti az élményt az anyukáddal. Sajnos ezt nem tudjuk kideríteni, a megoldás egyedül a türelem. Nyilván ez rosszul esik a nagyinak, de meg kell értenie, hogy a kisbabák másként látják, érzékelik a világot, mint a felnőttek. A visszautasítás nem neki szól, hanem egy egyelőre ismeretlen tényezőnek.

Ez nagyobb korban is előfordulhat. Az egyik kedvenc példám erre a Varázsos évek című könyvben olvasható, egy négyévessel esett meg.

A kisfiú egyik napról a másikra nem volt hajlandó a nagyiékhoz menni, őrült hisztibe kezdett, amikor oda akarták vinni. Később véletlenül derült fény arra, hogy mi is az oka. Pár nappal azelőtt a nagymamája konyhájában ültek, jól érezték magukat, amikor nagyi észrevett a földön egy hangyát. Méltatlankodva mondta: Na, már megint itt vannak a hangyák, és fölfalnak mindent. Mi, felnőttek értjük a túlzást ebben a mondatban, és nem ijedünk meg tőle. Egy két-három éves gyerek viszont szó szerint értelmezi, amit a felnőtt mond, ezért a kisfiú pánikba esett. Azt hitte, ha a nagyihoz megy legközelebb, őt is föl fogják falni a hangyák…

Sajnos a leggyakrabban nem derül fény arra, hogy mi okozza a babák-gyerekek félelmét. A lényeg az, hogy fogadjuk el, hogy az ő világában tényleg valami félelmetes dolog jelent meg. Ne erőltessük, és ne nevessük ki.

A hozzátáplálásról: négy hónaposan nem kell hozzátáplálni. Hat hónapos kor után érdemes elkezdeni, hogy kóstolgasson. A legjobb receptek W. Ungváry Renáta A Kismama babakonyhája című könyvében olvashatók, ha szeretnéd magad elkészíteni az ételeket.

Ha bébiételt adsz, a hat hónapos babának is megfelelő az, amire a cég azt írja: 4 hónapos kortól.

Judit

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Félelem: a szükséges rossz
  • Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
  • Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan
  • Mitől fél?