Kisgyerek

Kellemes esték

A bölcsiből kijövő kicsik sokszor már az öltöztetőhelyiségben megkezdik a nyűgösködést, holott a gondozónő szerint egész nap derűsek voltak. Ezt el is hihetjük, és nem szabad haragudnunk kisgyerekünkre, csak arról van szó, hogy elfáradt.
2008. Január 27.

Hiszen csak azzal szemben meri kiengedni indulatait, akinek biztos a szeretetében. Átmenetileg szinte törvényszerű, hogy a kiszabaduló kis lurkó “leereszt”. Az egész napos gyerekzsivajban és ingerekben elfárad.

Készüljünk fel erre a helyzetre. Ne vele intézzük a vásárlást és más, türelmet igénylő intéznivalókat, ne menjünk zsúfolt helyekre. Szenteljük a bölcsi utáni órát csak neki. Ne siessünk! Öltöztessük lassan, kényelmesen, egy-egy mondókával, énekkel kísérve.

Ha lehetőségünk van rá, sétáljunk hazafelé egy parkon át, nézegessünk meg együtt egy érdekes fát, házat, álljunk meg a kiskutyánál, építkezésnél, és beszélgessünk a látottakról. Ha tömegközlekedéssel járunk, próbáljunk láthatatlan falat vonni magunk köré és énekelgetni, beszélgetni, kinézni az ablakon és figyelni milyen a város.

Hazaérve tartsunk babauzsonnát: igyunk együtt mézes teát, vagdaljunk fel gyümölcsöt, répát, terítsünk meg a gyerekszobában a babának, macinak is. Nézegessünk képeskönyvet, ültessük ölbe a kisgyereket, és csak ilyen kedves szertartások után lássunk neki otthoni teendőinknek. Ezek után biztosan szívesen “segít” a kicsi is.

A vele töltött időt valóban a gyerekkel töltsük, figyeljünk a jelzéseire, segítsünk neki a pihenésben. Ne a tévé elé ültessük, hogy még több inger érje, ne pörgessük föl, inkább próbáljuk meg lelassítani és nyugalmat teremteni körülötte.

Forrás: Kismama magazin