Kisgyerek

Jön a tesó! Négyen egy ágyban???

Érdekes kérdések érkeztek fórumunkba. Babuci80 arra volt kíváncsi: hogy lehet megbirkózni a feladattal, ha egyik kicsi, másik pici?
2012. Február 16.

Kedves Judit!

Áprilisban lesz kétéves a kislányom, és március vége felé fog érkezni az öcsikéje. Próbálom felkészíteni, amennyire lehet, kistesós könyveket nézegetünk, mesélünk, úgy látom, érti a dolgot, mondjuk, a feketeleves úgyis akkor jön, ha hazaérkezünk a kicsivel.

Nagy problémánk, hogy csak én tudom elaltatni (vagyis nagy, hosszú sírás után az apukájának is sikerül), és hajnalban a mi ágyunkban köt ki. Eddig megengedtem neki, de a kistesó velünk lesz egy szobában, így nem tudom, hogy fogjuk megoldani az éjszakai szopizásokat négyen egy ágyban. Tudsz tanácsolni valami jót, hogy alakítsuk majd ki a közös napirendet? Hogy oldjuk meg a napközbeni szopikat?

Olvastam sok helyen, hogy ültessem oda magam mellé, de sajnos az én kislányom nem igazán tud megülni egy helyben sokáig. Köszönöm válaszodat előre!

babuci80

Szia, Babuci80!

Ha apa is el tudja altatni – bár egyelőre ez sírással jár -, és hajlandó is átvenni ezt a feladatot, akkor nem reménytelen a helyzet. Nyugodtan rá lehet bízni. Egy-két alkalommal még fog sírni, de közben érzi, hogy szeretik és vigyáznak rá, nem hagytátok cserben. És így pár nap alatt rájön, hogy így is minden rendben van. Esetleg segít, ha visztek valami újdonságot a dologba, mondjuk egy altató zenei cédét vagy mesét, vagy csillagokat a plafonra. (De semmiképpen sem hancúrozást!)

Az is kérdés persze, meg tudjátok-e oldani, hogy te altasd a továbbiakban is. Persze ez csak akkor lehetséges, ha viszonylag hamar elalszik. Az altatás idején a pici szopizhat, vagy apa hordozhatja, vagy éppen fürdetheti. Legyetek rugalmasak!

A hajnali négyes fogat úgy is megoldható, ha a picinek oldalkocsit alakítotok ki, vagyis a te ágyad mellé toljátok (rögzítitek) szorosan az ágyát, úgy, hogy a belső feléről leveszitek a rácsot. Az is működhet, hogy a nagylánynak odatesztek egy matracot a ti ágyatok mellé, és ő arra jöhet át, persze úgy, hogy kicsit tudja valamelyik szülő simogatni a hátát, vagy fogni a kezét.

A napközbeni szopik egy kétéves mellett? Szép kihívás! Úgy gondolom, kreatívnak és határozottnak kell lenned. Kreatívnak abban, hogy kiderítsd, mi az, ami leköti a „nagyot” egy darabig. Ne gondolj nagyon nagy dolgokra, lehet például egy doboz színes ruhacsipesz, vagy konyhai eszközök, persze csak ami veszélytelen. Habverő, kiskanál, műanyag poharak, kisebb fedők. Kis leporellók, öltöztetőbaba, mágneses kirakó. De betehetsz egy jó gyerekzenét vagy mesét is a cédélejátszóba.

Persze az a legjobb, ha most még nem izgulsz emiatt. Hiszen bízhatsz magadban, hogy megoldod ott és akkor. Lehet, hogy sokkal jobb ötleteid lesznek, mint nekem.

Judit

Ezek is érdekelhetnek:

  • Családtervezés – testvértervezés
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Tanítsd aludni a kisbabát!
  • Vissza az ágyamba
  • Forrás: HáziPatika.com