Kisgyerek

Ingyenes logopédiai szűrés

Ingyenes szűréssorozatot kezdeményez a Logopédia Európai Napjának tiszteletére a 117 éves Fővárosi Beszédjavító Intézet.
2012. Február 29.

A jeles nap tiszteletére tartott sajtótájékoztatón Mosányi Emőke, az intézmény igazgatója elmondta: az ingyenes szűrés sorozatra jelentkezhetnek mindazok, akik úgy érzik, gondjaik vannak beszéd- és nyelvhasználatukkal, gyermekük nyelvfejlődésével kapcsolatban. A Fővárosi Beszédjavító Intézet első alkalommal március 6-án nyitott nap keretében, majd ezt követően minden páros hét péntekén szűréseken várja az érdeklődőket.

Ingyenes logopédiai szűrés

Az Intézetben évente több száz gyermek, felnőtt beteg és közvetve családjuk is segítséget kap. Mint az igazgató asszony elmondta, a rászorulók itt juthatnak hozzá az országban a legtöbb szakszerű ellátáshoz: fogadnak pöszéket, hadarókat, dadogókat, diszfóniásokat, mutistákat, nyelvlökéses nyelőket, megkésett beszédfejlődésű pácienseket, diszgráfiásokat, diszlexiásokat és diszkalkúliásokat is. Kezelnek más, ritka logopédiai problémákkal küzdő betegeket is, nem feledkeznek meg a beszéd csiszolásáról, a beszédtechnikáról sem.

– Szervezeti átalakítással, a személyi feltételek javításával elértük, hogy évről évre több rászorulót fogadhatunk – mondta Mosányi Emőke. Erre azért van szükség, mert a kommunikáció szerepének felértékelődésével egyre több gyerek marad le: képtelenek a világ által diktált kommunikációs tempót követni. A kommunikációs zavarral küszködők száma az országban több tízezerre tehető és az érintettek vagy családtagjaik nem is tudják, hogy problémájukra van gyógyír: csak a megfelelő szakemberekhez kell fordulniuk. Ezért is hiánypótló a Logopédia Európai Napjának rendezvénysorozata.

Intézetünk a Magyar Logopédia Napjának eseményeiről élő videóban számol be a következő webhelyen, katt!